שואב רובוטי Neato D8 במבחן
שמירה על ניקיון הבית היא אחת המטלות האינסופיות בתחזוקת בית. זה נכון עוד יותר במידה ודיירי הבית כוללים משפחות עם ילדים קטנים, וכמובן חיות מחמד כדוגמת כלב או חתול. למרבה המזל, קיימות כיום דרכים שמשלבות טכנולוגיות מתקדמות מתמיד על מנת להתמודד עם המטלה הזו. אחת השיטות הפופולריות היא להשתמש בשואב אבק אלחוטי, כדוגמת הדייסון V12 Slim שנסקר כאן לאחרונה. השואב האלחוטי כמובן קל להפעלה וכולל שאיבה חזק מאד, אולם אנו עדיין צריכים להפעיל אותו. שואב רובוטי לעומת זאת, נועד לעשות את העבודה בשבילנו.
אבק ואלקטרוניקה
למרות שבבית הממוצע יש צפיפות נמוכה של אבק באוויר, למכשירי אלקטרוניקה רבים אין מסנן אבק. לאלו שיש, מדובר במסנן רשת זול שנועד לתפוס חלק מהאבק שנכנס על ידי המאוורר.
מכיוון שחלקיקי אבק סופחים לחות, שהופכים את האבק למוליך טוב יותר, במגע עם רכיבי האלקטרוניקה הם עלולים לאורך זמן לקצר את תוחלת החיים של מוצרי האלקטרוניקה בבית. אף על פי שלא ניתן לספק תחזית מדויקת של קיצור תוחלת החיים של מחשב, או מגבר, לרוב ההצטברות אבק עלולה להשפיע על הרכיבים תוך מספר שנים מועט.
אבל מוליכות היא רק בעיה אחת שמייצר האבק. בעת מגע, האבק פועל כמו "שמיכה מבודדת", ומונע את הקירור הנדרש של רכיבי אלקטרוניקה. התחממות זו בשילוב עם העלאת המוליכות בין רכיבים שאמורים להיות מבודדים זה מזה, עלולה להביא לכדי קצרים וכשל בביצועים.
Neato robotics
Neato ממצבת את עצמה בראש ובראשונה כחברת רובוטיקה שממוקמת בארה"ב ומייצרת ב- 10 שנים האחרונות שואבי אבק רובוטיים. היא נוסדה בשנת 2005 לאחר יוזמת האקתון של אוניברסיטת סטנפורד, ומהווה כיום חברת בת של יצרן מוצרי החשמל הגרמני Vorwerk. בשנת 2010 החלה משווקת את השואב הרובוטי הראשון, ומאז ייצרה את כל הרובוטים שלה בתצורת האות D.
הרובוטים שלה משתמשים בגלאי טווח מבוסס לייזר שסורק את סביבתו ב- 360 מעלות, והאלגוריתם שלו מאפשר לרובוט למפות את החדר בו הוא שואב אבק. שואבי האבק של ניטו היו הראשונים לאמץ את טכנולוגיית ה-LiDAR, על מנת למפות חדרים, ולאפשר הפעלתם בחושך.
LiDAR = Light Detection and Ranging
מדובר בשיטה לקביעת טווחים על ידי מיקוד לאובייקט באמצעות קרן לייזר. המכשיר בעל טכנולוגיה זו מודד את הזמן עד שהאור המוחזר חוזר למקלט. ניתן להשתמש ב-LiDAR גם כדי ליצור מבנים תלת מימדים באמצעות הישענות על ההבדלים בזמני החזרת הלייזר, ושינוי באורכי הגל שלו, ולכן יש שמכנים אותה גם בשם 3-D laser scanning.
טכנולוגיית Lidar יכולה להשתמש במגוון אורכי גל כדוגמת אור אולטרה סגול (UV), אור נראה או אינפרא אדום במידה והוא קרוב לעצמים אותם הוא מעוניין לצלם. באופן תיאורתי, הטכנולוגיה יכולה לכוון למפות גופים העשוים ממספר רחב של חומרים, כולל עצמים לא מתכתיים, סלעים, גשם, תרכובות כימיות, אירוסולים, עננים ואפילו מולקולות בודדות. קרן לייזר צרה יכולה למפות תכונות פיזיות ברזולוציות גבוהות מאוד; לדוגמה, מטוס יכול למפות שטח ברזולוציה של 30 סנטימטר (12 אינץ') או יותר.
היישומים הראשונים של LiDAR היו במטאורולוגיה, לחקר אטמוספירה, מדידת עננים וזיהום. הציבור הרחב הפך מודע לדיוק ולתועלת של מערכות LiDAR בשנת 1971 במהלך משימת אפולו 15, כאשר אסטרונאוטים השתמשו במד גובה לייזר כדי למפות את פני הירח.
LiDAR משמשת כיום ליצירת מפות ברזולוציה גבוהה בתחומים כגון ארכיאולוגיה, גיאולוגיה, יערנות, פיסיקה אטמוספרית, הנחיית לייזר, מיפוי לייזר מוטס (ALSM), וכן לייזר גבהים. הטכנולוגיה משמשת גם בשליטה ובניווט עבור כמה מכוניות אוטונומיות ועבור המסוק Ingenuity בטיסות השיא שלו על פני השטח של מאדים. לכן אני מוצא את זה מעניין מאד לבחון את ההטמעה גם במוצר ביתי כגון שואב רובוטי.
פוטנציאל שוק LiDAR
על פי אתר Markets and Markets שוק ה-LiDAR צפוי לצמוח לכדי 1.3 מיליארד דולר ב-2021 ול-3.4 מיליארד דולר עד 2026. האימוץ הגובר של טכנולוגיה זו במל"טים, ביישומי הנדסה ובנייה, במערכות מידע גיאוגרפיות וברחפנים מסחריים - מניעים את הצמיחה של שוק ה-LiDAR. עם זאת, היבטי הבטיחות שקשורים ביישום במכוניות אוטונומיות מווסת את צמיחת השוק.
D8
המדובר באח הקטן מבין 3 שואבי אבק רובוטים שהשיקה החברה לאחרונה. מעליו קיימים ה- D9 וה- D10 שנבדלים מה- D8 בשטח הניקיון שהם מסוגלים לכסות.
מבחינת עיצוב, ה-D8 שומר על צורת ה-D של קודמיו. איכות הבניה שלו מרשימה. הוא בנוי פלסטיק קשיח בצבע אפור מט שנראה ומרגיש מסוגנן. הוא מגיע מורכב ומוכן לעבודה. לטענת היצרן, העיצוב בצורת האות D בהשוואה לדגמים העגולים, מאפשרת לרובוט לנקות טוב יותר בפינות ובצמוד לקירות, וכן מאפשר מקום רב יותר למיכל אשפה גדול ולגליל מברשת רחב.
עיצוב פלסטיק קשיח בצבע אפור מוברש
מברשת הניקוי המרכזית שלו באמת גדולה משמעותית מזו של חלק מהמתחרים. מיכל הפסולת שלו אמנם גדול, ועדיין מצאתי שהוא מתמלא לאחר ניקוי של כ-100 מ"ר. המיכל כולל מסנן מיקרוני משסוגל להותיר האבק במיכל ולהוציא את האויר.
מברשת ניקוי מרכזית גדולה
מימדיו הקומפקטיים של ה-D8, העיצוב בצורת D וגימור בצבע אפור מוברש מעניקים לו מראה מעוצב שלא מפריע גם אם הוא ממוקם בחלל המגורים. במידות אורך 31 על רוחב 33 על גובה 9 ס"מ, ומשקל 3.5 ק"ג הוא מאסיבי. בתחתיתו נמצא מברשת צד אחת בנוסף למברשת הראשית מסוג Spiral Combo. בחלקו העליון לחצן מידע המסומן באות "i", עליו תוכלו להקיש כדי לשמוע את הדיילת מספרת לנו על מצבו, ולציין הודעת שגיאה במידה וזו תגיע, וגם לחצן PLAY בצורת משולש, שמהווה לחצן ההפעלה הידנית. בנוסף, תמצאו נורת לד לחיווי מצב הסוללה וקליטת Wi-Fi. כן, צריך Wi-Fi כדי ליהנות ממנו באופן מלא.
עמדת הטעינה שמשמשת גם הבסיס לחזרתו למקום, קטנה יחסית ומבוססת מגנט שמושך את השואב חזרה למקומו. במידה ותרצו להסתירו מהעין, תוכלו למקם את עמדה הטעינה מתחת למיטה, כורסא או מזנון וכך המכשיר לא יראה בעת מנוחתו.
עמדה טעינה קטנה
ל-D8 שני מצבים: חסכוני לרצפה וטורבו לשטיחים. הטורבו מגביר את עוצמת היניקה, מהירות המברשת ועוצמת הרעש, ומכאן שגם את קצב התרוקנות הסוללה.
כפי שציינתי, טכנולוגיית ה- LiDAR, שמשמשת גם במכוניות אוטונומיות, מאפשרת ל-D8 לנקות באופן שיטתי, במקום לחוש כאילו אנו בלונה פארק במכוניות מתנגשות, ולהידפק מקיר לקיר. בתחילת הפעולה הוא עושה סיבוב של 360 מעלות, סוקר את המיקום, ומתחיל לשאוב את החדר במסלולים ישרים ככל שניתן. הסוללה שלו מסוג ליתיום בנפח של 2,100 mAh שסיפקה אצלי כשעה וחצי של עבודה במצב חסכוני ללא טעינה.
מה באריזה
הניטו ארוז בצורת אריזת מתנה, מכוסה בכיסוי נגד אבק, וכולל 2 פילטרים נוספים. בגב עמדת הטעינה כלים לנקיון המכשיר משערות שנתפסו בו.
האריזה כוללת:
שואב רובוטי
שלושה מסננים, שאחד מהם כבר מורכב במיכל
עמדת טעינה ועגינה
מברשת לניקוי השיערות שנתפסות במכשיר
מדריך למשתמש
הגדרה ראשונית
ההגדרה הראשונית פשוטה. הכניסו את תקע עמדת הטעינה לשקע, הציבו השואב הרובוטי בצמוד אליו, וחכו לסיגנל Wi-Fi. מורידים האפליקציה MyNeato שזמינה באנדרואיד ו-IOS כאחד, זו תזהה את השואב, שיבקש גישה לרשת הביתית, יעדכן גרסה, ולעבודה. ניטו ממליצה למקם את עמדת הטעינה במרחק מינימלי של 30 ס"מ מחפצים אחרים, על מנת להקל עליו את החזרה לעמדה.
בפועל, לאחר חיבור הרובוט לקיר, האפליקציה ניסתה להוריד ולהתקין עדכון שאמור היה לקחת כ-15 דקות, אבל בפועל לקח יותר כי התקבלו הודעות שגיאה שלא ניתן היה להתקין את העדכון והרובוט הפנה אותי לצוות שירות הלקוחות. לאחר נסיונות נוספים סיים העדכון כמו גדול.
האפליקציה
באמצעות האפליקציה נוכל לסקור את היסטורית העבודה, כולל שטח ומשך זמן עבודה, לצפות באזורים בהם שאב בפועל, ולקבוע התנהגות במידה ואיבד את מיקומו. הרובוט שומר תיעוד עבודתו, כולל מדידת המטראז' בבית. בעידן מתקפות הסייבר חשבתי פעמיים לאחר שהבנתי שבענן של ניטו מאוחסנות המפות שכוללות צילומים של כל הבתים של בעלי הרובוטים שלהם.
לחיצה על לשונית הבית מציגה את המפה האחרונה ולחיצה על העיפרון מימין למעלה מאפשרת לקבוע אזורים שאסור לרובוט להיכנס אליהם. במידה וביתכם כולל שטח שאיבה אחד, פשוט לוחצים על לחצן "Play" והרובוט מתחיל לנקות. לעומת זאת, במידה וביתכם כולל יותר ממפלס אחד, בוחרים במפה המתאימה לאזור שרוצים לנקות, ומפעילים. הרובוט מבין לאן הגיע, ומתחיל בניקיון על סמך המפה שיצר בפעולתו הקודמת. במידה ואינכם מוצאים אותו, לוחצים על לחצן האיתור, והרובוט משמיע צליל למספר שניות.
ביצועים
להבנתי, ממש כמו שחשוב לתאם ציפיות עם מנקה שמגיעה הביתה, כדאי לעשות זאת גם בנוגע לציפיות מביצועי הרובוט. לפני הפעלתו כדאי להרים כמה שיותר חפצים מהרצפה, כך שלא יסתבכו ברובוט. כבלי חשמל, נעליים, וגרביים פשוט יקשו על הניווט שלו, במקרה הטוב יאריכו את הניקיון ובמקרה הגרוע יתקעו אותו. בכל הפעמים בהם השתמשתי בו והחלל היה מואר, הוא ניווט בהצלחה בחזרה לעמדת הטעינה, הצליח לעבור לחללים עם סף כגון אמבטיה, ולהחלץ מהם בחזרה באמצעות הגבהה עצמית שהוא מבצע בחלקו האחורי. הוא שאב גם מתחת לרהיטים ותמרן בחללים עם מעבר צר ללא כל בעיה. עוצמת הרעש שלו נסבלת גם אם נמצאים באותו החלל. בתום הניקיון מיכל האבק מלא כדי חציו.
מיכל חצי מלא לאחר ניקיון
כדאי לרוקן המיכל מחוץ לבית במידת האפשר, כי הריקון שלו מלכלך והאבק עף לכל הכיוונים. דלת הפח היא גם הפילטר, אז שימו לב שלא להשליך אותה.
לאחר מספר ימים עימו, הוא נדרש בחילוץ מספר מועט מאד של פעמים, בדרך כלל על מסילת הויטרינה, אותה זיהה כאזור מסוכן, חוט מאריך עליו טיפס והתקשה להחלץ, או על חוטים בקצהו של שטיח. פעם בודדת הוא לא הצליח לחזור לעמדת הטעינה. עם זאת, האפליקציה מדווחת על כל הודעה, כך שלא צריך לעקוב אחריו כדי לדעת אם הוא נדרש בעזרה.
אחרית דבר
מספר תובנות לאחר שימוש לראשונה בשואב רובוטי:
ה-D8 מתאים במיוחד לבעלי דירה במפלס אחד, שם יוכל לסיים הנקיון ללא חשש שיגיע למדרגות או שיידרש להעביר אותו ידנית בין מפלסים.
משך זמן העבודה שלו אומנם ארוך יותר בהשוואה לשאיבה ידנית עם שואב אלחוטי, ועם זאת, זה הזמן שלו שמבוזבז ולא שלי. כל עוד הוא שואב כשבני הבית לא נמצאים, שייקח יותר זמן, העיקר שיסיים.
בניגוד לשואב ידני, ה- D8 עלול לפספס פינות, אבל את העבודה העיקרית הוא עושה בגדול מכיוון ששטחים גדולים ונרחבים נשאבו על ידו אצלי ביסודיות.
השואב עשוי שלא להתאים לבתים בהם אין קליטה מלאה ויציבה של Wi-Fi, וחבל. הוא נדרש לכך על מנת לתקשר דרך האפליקציה.
יש לנקות את המברשות אחת לשבוע לערך, כי נתפסים עליהן שערות. בנוסף, כדאי לרוקן את המיכל בתום כל שימוש מכיוון שהוא מתמלא מהר. במידה ויש לכם בעלי חיים בבית, תתכוננו לנקות המברשות בתדירות גבוהה יותר.
סיכום
ה-D8 של ניטו הוא שואב רובוטי שמטמיע טכנולוגיה חדשנית שמקטינה ההתנגשות בחפצים. הוא יעשה את העבודה באופן יוצא דופן במיוחד על משטחי רצפה גדולים אולם יתמודד גם עם שטיחים דקים יחסית. איכות הבניה שלו מרשימה והאפליקציה מסייעת לשליטה בו. בטרם הפעלתו מומלץ להרחיק פריטים מהרצפה שעלולים להסתבך בו, ולאחר ההפעלה היו בטוחים שתקבלו דיווח מיידי לאחר סיום העבודה, אפילו אם יתקע במשהו.
למרות הטכנולוגיה והמיפוי, מצאתי שהוא עשוי לחזור ולנקות מספר פעמים מקומות מסוימים בחלל, ולדלג על אחרים. למרות שטכנולוגיית ה- LiDAR אמורה לפעול גם בחושך, משום מה הוא הסכים להיכנס לשירותים רק לאחר שהדלקתי שם את האור, והתקשה לחזור לעמדת העגינה כשהותרנו אותו לעבוד בבית חשוך. יתכן שתופעות אלו יטופלו בעדכוני התוכנה הקרובים. עם זאת, הוא יכנס ללא חשש בין כיסאות ויצא משם בבטחה. אמנם לוקח לו לנקות משטח זמן רב יותר משואב אבק ידני, אבל הוא עושה זאת בעצמו ומסיים המשימה ללא ביזבוז זמן אדם. בטרם הפעלתו תידרשו לוודא שהמשטחים פנויים ככל שניתן מחפצים שעלולים להסתבך בו, ובסיום לרוקן את המיכל שלו, אבל זה אתנן קטן ביחס לעובדה שהוא עובד באופן עצמאי. לסיכום, במידה ונמאס לכם לשאוב הרצפה ידנית ואתם מחפשים פראייר שישאב את הבית במקומכם, כדאי מאד שתקחו את ה- D8 של ניטו בחשבון.
יבואן: ביקונקט
מחיר: 1,990 ₪