אוזניות KOSS KPH30i במבחן
האם האוזניות הוותיקות רלוונטיות גם היום? מוזמנים להישאר ולגלות.
חברת KOSS ממש לא חדשה בתחום ולמעשה ניתן לומר שבזכותה התחום קיים. על החברה תוכלו לקרוא קצת יותר בסקירה שלי על הדגם החדש KOSS PORTA PRO UTILITY, אותה תוכלו למצוא כאן.
אוזניות ה-KOSS KPH30i עליהן נדבר היום אומנם יצאו לפני 7 שנים, אך יש כאלו הטוענים כי הן שרדו את מבחן הזמן כשחלק אפילו נשבעים שזאת התמורה הכי גבוהה שניתן לקבל עבור המחיר.
עיצוב
על פניו, העיצוב כאן די פשוט. אבל, אם מסתכלים טוב, מבינים שיש כאן את כל הדברים שתוכלו לרצות:
מנגנון לשליטה על גודל האוזניות
קשת לראש (מוגנת בפטנט)
כריות לאוזניים
מיקרופון
כפתור לעצירה או המשך המוזיקה
איכות בנייה ונוחות
האוזניות עשויות בעיקר מפלסטיק אך זה לא בהכרח דבר רע. עוד לפני שניגשתי לסקירה, אציין ששמעתי הרבה אנשים שטענו שהן החזיקו להם מעמד כמה שנים טובות.
בעת הסקירה, הייתי איתן הרבה זמן ולא הרגשתי צורך להורידן. אך עם זאת, כשהורדתי אותן לאחר שעה (ומעלה) של שימוש, עדיין הרגשתי קצת לחץ על האוזניים שנמשך מספר שניות.
שיחות
אפשר לנתק ולענות דרך הכפתור. הקול שלי נשמע מעט מתכתי אבל עדיין די ברור והציון שניתן הינו 7. שמעו גם רעשי רקע באופן חלש שלא הפריעו לשיחה.
סאונד
כמה דברים כלליים על הסאונד לפני שאתחיל בסקירת הצליל:
הגב פתוח והאוזניות הן על האוזן. שילוב זה גורם לזליגה של הצליל החוצה וזליגה של רעשי הרקע, פנימה. מעבר לכך, לא יהיה כאן פאנץ' שמגיע לפעמים באוזניות המצליחות לייצר חסימה כמו אוזניות מעל האוזן או בתוך האוזן.
מאחר ובטלפון שלי אין אפשרות לחבר אוזניות, אני משתמש במתאם מ-USB C ל-AUX די פשוט שעלה לי 7$ (למי שמעוניין, הוספתי את המכשירים בהם השתמשתי לקראת סוף הכתבה).
סגנון הצליל שלהן הוא ניטרלי עם הגברה קלה בטווח הבינוני. אך אל תדאגו, הבאס והטרבל לא איבדו מהטעם שלהם.
הבאס עשוי די טוב גם אם הוא לא מודגש. כמובן, בשירים הדורשים אותו, אתם תרגישו אותו אבל בדיוק ברמה הזאת.
המיד, כמו שכתבתי, יותר מודגש אבל לא ברמה קיצונית. ההדגשה בטווח הזה גורמת לשירה (גם של זמרים וגם של זמרות) לבלוט יותר ובכך ליהנות יותר משירים.
הטרבל גם הוא עשוי בצורה טובה גם אם לפעמים מרגיש מעט מעומעם.
האמת? הסאונד די טוב אבל לא מרשים במיוחד. אז מה כן הופך את האוזניות למיוחדות כל כך שהן עדיין רלוונטיות היום? הצגת הסאונד. ותנו להגיד לכם, ההצגה כאן ממש טובה. יש מרחביות די גדולה, תמונתיות טובה, אבל התכונה הכי טובה כאן, היא ההפרדה.
הסברתי בעבר על הפרדה ושיש שני סוגים, ההפרדה בין שני הצדדים וההפרדה בין האלמנטים השונים. ההפרדה בין הצדדים כאן היא בין היותר טובות ששמעתי. במידה ושיר רוצה שתשמעו משהו רק בצד אחד, אתם תשמעו אותו רק בצד אחד ולא גם בצד השני חלש יותר (מה שקורה ברוב האוזניות).
ההפרדה בין האלמנטים גם היא מאוד טובה. אמנם לא ברמה של להפריד בין כל כלי וכלי בקונצרטים, אבל די טובה, כאשר היא מצליחה להסתדר עם הקבוצות השונות של הכלים שזה הישג מרשים בהתחשב בתג המחיר הנמוך.
חוויה אישית
ניסיתי את האוזניות עם מגוון מכשירים שונים, ונראה שאיכות הסאונד של האוזניות גדלה ככל שאיכות הציוד בו אתם משתמשים תעלה (על כך גם מעידים גם אחרים עם ציוד הרבה יותר איכותי ויקר ממה שלי יש).
לצערי, נראה שהטרנד השולט היום הוא טלפונים ללא יציאה לאוזניות. במידה והייתם רוצים להוסיף את האפשרות, יש מגוון מתאמים ומכשירים מיוחדים העולים בין 10 שקלים ועד אלפי שקלים המאפשרים חיבור אוזניות לטלפונים החכמים.
עם השנים, אנשים הגיעו לדרכים מקוריות איך לגרום לאוזניות כל כך טובות, להיות עוד יותר טובות. החל מהחלפת הכריות ועד לחתוך את הכבלים וליצור חיבור מאוזן. כמובן, כל זה מבוצע תחת קטגוריית DIY וכל שינוי מהותי שתעשו, ייפגע באחריות.
אזור הדמדומים (או DIY)
ולקראת הגעתן של האוזניות המדוברות האלו לסקירה, קניתי כמה כריות צד שלישי (בשביל שאתם לא תצטרכו לקנות את כולן :) ) על מנת לראות אם אכן יש שינוי, והאם הוא לטובה או לרעה.
אופן הפירוק די קל, האתגר היחידי הוא להוריד את הפדים המקוריים מאוד בזהירות כי מאוד קל לקרוע אותם ואז תהיו חייבים פדים אחרים. מתחת לפדים, יש שלושה קליפסים שהצלחתי להוריד באמצעות פינצטה. לא חייבים להוריד את כל הפד, מספיק להוריד מהקצוות בשביל לחשוף את הקליפסים. חשוב מאוד לא למתוח את הדרייבר אחרי שפירקתם אותו כי הוא עדיין מחובר עם חוטי נחושת לכבל.
למי ששואל את עצמו למה צריך ספוג גם מאחורה, במידה והיו אוטמים את גב האוזניות, לא היה נכנס אוויר, מה שלא היה מאפשר את המרחביות של האוזניות. אז למה בכל מקרה לשים ספוג ולא להוריד? בשביל להוריד כמה שניתן מזליגת הסאונד החוצה וכניסת רעשי הרקע פנימה.
כל פד הוא בגודל אחר. בתמונה, מימין לשמאל: KPH30i, Yaxi PortaPro, Yaxi S Cushion, Grado Pads
על מנת לשים או להוריד את המקוריים וה-Yaxi PortaPro, תהיו צריכים לפרק את האוזניות כמו שהסברתי למעלה. את הפדים האחרים, אפשר פשוט לשים מעל האוזניות, אבל עשיתי חתך קטן עם סכין בשביל שהכבל יוכל לעבור דרך הפדים.
ההבדל בין ה-Yaxi PortaPro וה-Yaxi S Cushion
אז איך ביצעו בהשוואה לפדים המקוריים לפי העדפה שלי:
- Yaxi PortaPro 12$ - פדים של חברת YAXI היפנית, מיועדים בעיקר לדגמי ה-PortaPro אך אפשר להשתמש בהם גם פה.
- יתרונות: יותר נוח. טרבל מעט מוגבר יותר.
- חסרונות: אין
- Yaxi S Cushion 18$ - פדים של חברת YAXI היפנית, מיועדים בעיקר לדגמי GRADO הקטנים.
- יתרונות: מעט יותר נוח. צליל מעט חם יותר.
- חסרונות: המיד קצת נפגע. יקרות יותר.
- Grado Pads 15$ - כריות צד שלישי ולא מקוריות המיועדות לאוזניות הגדולות של חברת GRADO. הדרייבר חשוף וכך הצליל מגיע ישר לאוזן ללא שום שינוי.
- יתרונות: המיד מעט מוגבר יותר. יש קצת פאנץ' ועוד קצת מרחביות. מעט יותר נוח.
- חסרונות: הטרבל נשמע יותר חד ועל גבול הצורם. צריך להגביר טיפה. האוזניות נראות מוזר.
- Grado Pads + KPH30i – כן, הפדים המקוריים בנוסף לכריות בסטייל GRADO. האמת? שילוב די טוב (מבחינת הסאונד).
- יתרונות: הצליל המקורי עם עוד קצת מרחביות וטיפה פאנץ'. מעט יותר נוח.
- חסרונות: צריך להגביר טיפה. האוזניות נראות מוזר.
כל ספוג עשוי מעט שונה ולכן גם בין הפדים יהיה שינוי מסוים, כך שלכל ספוג יש את היתרונות והחסרונות שלו. השינוי נובע ממגוון משתנים כמו החומר עצמו ממנו הספוג מיוצר, הצפיפות שלו, העובי ועוד...
אני בטוח שיש עוד מגוון דרכים לגרום לצליל להישמע אחרת באופן אנלוגי ולא דרך תוכנות או מכשירים מיוחדים.
ציוד בו השתמשתי
Venture Electronic ODO – מתאם מ-USB C ל-AUX
IFI AUDIO ZEN DAC - ממיר
IFI AUDIO ZEN CAN - מגבר
XDUOO MT-602 – מגבר מנורות
המפרט
גב: פתוח
סוג: על האוזן
דרייבר: דינמי
טווח תדרים: 15 ~ 25,000 הרץ
רגישות: 101 dB SPL
עקבה: 60 אוהם
כבל:
אורך: 1.2 מטר
תכונות נוספות: מיקרופון, כפתור לשליטה על המוזיקה
משקל: 74.6 גרם
לסיכום
האוזניות כל כך טובות, וכל כך זולות, שהייתי ממליץ לכולם פשוט לקנות זוג אחד (ולקנות גם מתאם במידה והטלפון שלכם לא תומך ביציאת AUX).
מחיר: 160 ש"ח
אחריות: למשך שנה על ידי היבואן, לידר מחשבים העובד עם החנות KOSS ישראל.