בינה מלאכותית – האמנם?
שמתם לב שהשימוש במונח בינה מלאכותית נמצא כבר בכל מקום? יצרניות רבות משתמשות במונח הזה, שבמקרה הטוב עלול להטעות, ולעיתים עלול ממש להיתפס כהטעיה מכוונת. כרגיל הכל קשור בכסף. בעוד אנו מדמיינים מחשבים או מכונות שמסוגלות לחשוב בעצמן, לעיתים קרובות מדובר במערכת המקבלת החלטות בהתאם לאלגוריתמים. במקרים אחרים מדובר בלמידת מכונה, כלומר מחשב שקורא טקסטים מרובים, ומסוגל לענות על שאילתות שאנו מפנים אליו, באמצעות השימוש במידע שקיבל מהטקסטים שסרק. כלומר "האימון" שעבר על טקסטים רבים, הביא אותו לענות על שאלות מורכבות, כשהוא מסתמך על המידע ש"אומן" על פיו.
כדי להיחשב כבינה מלאכותית, מערכת צריכה להכיל רמה מסוימת של למידה והתאמה. לכן, תכונות או יכולות של מוצרים שמקבלות החלטות באמצעות אוטומציה או מידע סטטיסטי, אינן נחשבות בינה מלאכותית.
כעיקרון, בינה מלאכותית מוגדרת בשתי קטגוריות:
בינה מלאכותית צרה (Artificial Narrow Intelligence - ANI) ובינה מלאכותית כללית (Artificial General Intelligence - AGI). נכון להיום, לא ידוע לי על כך שפותחה מערכת AGI, אולם אנו בדרך לשם. האתגר בפיתוחה הוא ליצור מודל שמתאים לכל המידע שקיים בעולם ויעבוד באופן קבוע, מה שדורש המון משאבים.
לכן, מה שאנו רואים כיום זה אינטליגנציה מלאכותית צרה, בה מערכת מסוימת מטפלת בתחום ספציפי, בו היא הוכשרה. לדוגמא, זיהוי פנים, המלצה על טיול, זיהוי הונאה וכו'.
מה צריכה בינה מלאכותית כדי לעבוד?
-
המון נתונים איכותיים בלתי מוטים. לדוגמא, Co-Pilot, הבינה המלאכותית של מיקרוסופט, שואבת את הנתונים ממיליארדי פרמטרים שקיימים ב-ChatGPT. כלים אחרים שואבים את המידע שלהם מסריקת מיליארדי אתרי אינטרנט ומסמכים שנמצאים ברשת האינטרנט. בינה מלאכותית שהופכת טקסט לתמונה, כמו DALLE-2 ו-Midjourney, לומדים משילובים של תמונה וטקסט ממאגרי נתונים. כולם לומדים מאינספור המאגרים שעוברים דיגיטציה בחיינו, ומספקים להם מקורות לנתונים.
-
יכולות חישוב מתקדמות. ככל שהמחשבים הופכים חזקים יותר, מודלים הופכים אינטנסיביים יותר. חלק מהם כבר יכול להיות מופעל במחשבים מקומיים ולא חייב סביבת ענן.
-
מודלים ואלגוריתמים משופרים שבעבר היו נחלתם של קוגניציה אנושית בלבד.
-
הכשרה מתמדת עם נתונים חדשים. זה החלק המכריע שבלעדיו מערכות בינה מלאכותית יספקו תשובות שגויות שלא לוקחות בחשבון מידע חדש שיצא לאחרונה.
זה כל מה שצריכה בינה מלאכותית?
יש הטוענים, שבינה מלאכותית אינה מסתיימת בהסקת מסקנות ממאגרי מידע. חשובה גם היכולת להקיש מסיטואציה אחת על אחרת. כי בינה אנושית אינה חד מימדית. מכיוון שלבינה מלאכותית של מכונות אין יכולת לחוש אירועים שחווינו בעבר, הווה ועתיד, חסר בה מרכיב הרגש, ולכן היא נותרת בחשיבה לוגית בלבד.
מנועים כמו ChatGPT יכולים כמובן להיות שימושיים מאוד, ויכולים אפילו לחזות אירועים על סמך מידע דומה שלמדו אותו בעבר, אבל לא מעבר לכך. כשאנו ממשיכים להשתמש במונח בינה מלאכותית ביישומים פשוטים, אנו מניחים שהעולם פועל רק על בסיס של רציונל ברור, כשבעצם בפועל זה לא כך.
מאד קל לייחס אינטליגנציה למנועים כמו ChatGPT, אבל יכולת החיזוי שלו נובעת לרוב מחישובים מתמטיים. היכולות שלו לזהות צירופי מילים מסוימות בכמויות טקסט עצומות שסרק ועיבד, הביאו אותו ללמוד תבניות דקדוק רבות, וזו גם אחת הסיבות שבכל פעם ChatGPT מספק תשובות שונות במקצת במידה ונשאל את אותה השאלה שוב ושוב.
היכולת שלו להתנסח בסגנון אנושי גורמת לנו לדמיין כאילו עונה לנו אדם, אבל בפועל מדובר בכלי שמשתמש במידע שלמד, על מנת לנסח תשובה בסגנון שמוכר לנו מבני האדם. למעשה הוא לא יודע את התשובה, אלא פשוט יודע לחבר את המילים אחת אחרי השניה למשפט שנשמע למשתמש הגיוני.
חשוב לציין שגם ל-AI הנוכחי יש שימושים אדירים, ואנשים רבים עשוים למצוא בו אינספור אפליקציות בעלות ערך רב. כבר עכשיו, הוא מספק כלים שימושיים לקבלת מידע ונמצא בשימוש בשגרה.
מהי בינה אמיתית?
בינה אמורה להיות עם תובנה, כלומר היכולת לשפוט האם רעיון מסוים טוב או לא. ל-AI כיום אין באמת תובנה. ChatGPT לא יכול להגיד לנו אם התשובה שלו לשאלה שלנו תהיה טובה מזו של ג'מיני, המתחרה של גוגל, או טובה מתשובה אחרת שנציג לו. לכן, כיום ה-AI יכול לספק תוצאות טובות, אבל לא להמציא דבר שמעולם לא למד אותו.
יישומים המתהדרים בשם AI
כיום כמעט כל סמארטפון שכולל אפליקציה לשיפור איכות תמונה מתהדר במונח AI, כשבפועל חלקם פשוט כולל אלגוריתם המשפר תמונה. אחרים מציעים תרגום טקסט בזמן אמת, משפרים את הסאונד בטלוויזיה, מעמעמים את התאורה בהתאם לשעות היממה, מזהים פנים של אדם, הכל תוך שימוש במונח AI, כשבפועל בחלק מהמקרים מדובר ביכולות שכלל אינן נדרשות לבינה מלאכותית. אחת הסיבות לכך היא שרבים מהאנשים מצפים לכניסת ה-AI לחייהם ומוכנים בקלות רבה יותר לרכוש מוצרים שמתהדרים ביכולות אלה.
צפוי שבמיוחד אנו שכה אוהבים טכנולוגיה ומעריכים קידמה, נחשף בקרוב למגוון אדיר של מוצרים ושירותים שמתהדרים במונח AI, ולכן כדאי שנבחן כל תכונה במקצועיות ונזהה אם אמנם מדובר בשילוב AI, או בכסות עתידנית שהיצרנים מתהדרים בה.