באמת שאני לא מבין את הצורך שלך, בהינתן ההתלהבות התורנית, להוריד מהביצועים האחרים.
התחרות לא קטנה, וממש לא טריוויאלי שזה עדיף על כולם, כביצוע ו/או כהקלטה, כך ש"אין שני לו" אינו במקום.
הנה סתם כמה אלטרניבות עדיפות לאזני/טעמי, למרות שעדיין לא מצאתי ביצוע שייהייה לגמרי לטעמי:
- Karajan 1966
- Karajan 1981
- Haitink 1977 (עדיף בתקליט)
- Neeme Järvi 1988
- אולי גם Vasily Petrenko 2009 -- לא כל כך מת עליו -- למרות שהוא זוכה פרס הגראמופון ב-2011
ואשר לפרס הגראמופון, בוא נעשה סדר
:
אם דיסק זכה בפרס בקטיגוריה מסויימת, זה אומר רק שלטעמם של המבקרים של הגראמופון, הוא עדיף יחסית לדיסקים האחרים באותה קטגוריה
שיצאו באותה שנה.
אפילו לטעמם זה לא אומר שזה הביצוע/הקלטה הטובים ביותר שייש ליצירות שבדיסק הזה.
בנוסף, אם היבול בקטיגוריה הנתונה בשנה הנתונה לא הצטיין, יתכן בהחלט שגם הטוב ביותר בקטיגוריה לא ממש מצטיין.
אבל נראה לי שמה שנותן את הפרופורציה המיטבית לערכו וחשיבותו של פרס הגראמופון הוא הדבר הבא:
- בכל שנה נבחרים לא רק הדיסקים "הטובים ביותר" בכל קטגוריה, אלא מתוכם גם "דיסק השנה" -- כבייכול ה"טוב ביותר" מכל הדיסקים שיצאו באותה שנה
- לא מזמן בחרו את הדיסק "הטוב ביותר" מבין כל "דיסקי השנה", כלומר דיסק-העל של כל דיסקי העל -- יעני הכי טוב שייש בכלל!!
- ואתה יודע מה נבחר כדיסק-העל של כל דיסקי העל?
הקונצ'רטי לפסנתר של סן-סאנס עם Stephen Hough
לא איזו יצירת מופת ענקית, מאושיות הרפרטואר. לא איזה ביצוע ענק של איזשהו גדול שבגדולים. לא איזושהי הקלטה מדהימה בחזית הטכנולוגיה. כלום. סתם חמישה קונצ'רטי די שוליים, שרק אחד מהם מנוגן לפעמים, נחמד ולא מזיק, עם פסנתרן אנגלי -- לציון ההטייה המובהקת שייש לגרמופוניסטים למבצעים אנגליים -- ובהקלטה בסדר, אבל לא מי-יודע-מה מדהימה.
זה דיסק-העל של כל דיסקי העל??
אני לא חושב שייש הרבה מה להוסיף בעניין.
ואם נחזור רגע לדיסק של Nelsons, יש לי את גירסת ה-SHM-CD היפאנית.
אני מוצא שההקלטה טובה, אבל ממש לא "ספקטאקולארית", והביצוע טוב בהחלט אבל לא יוצא-דופן.
מומלץ, אבל לא בהתלהבות יתרה, ורק למי שאוהב שוסטאקוביץ' -- יהייו מי שיישתעממו מהפרקים האיטיים הארוכים בסימפונייה הזו.
מי שלא מכיר שוסטאקוביץ', עדיף להתחיל בסימפוניות אחרות, כמו מס' 9 (הכי קצרה וקלילה שלו) ומס' 5 (מעמיקה ומלהיבה), ודיסק מוצלח במיוחד להתחיל בו הוא של
Haitink, ספציפית בסידרת Decca Eloquence המוזלת, שם גם שיפרו איכשהו את הסאונד:
כרגע אפשר להשיג אותו יד שנייה במצב טוב במשהו כמו £2.45 בתוספת £3.58 משלוח -- כ-30 ש"ח.
עמיר