DSD לא דיגיטלי?


אורי_ו

כתב האתר
צוות האתר
הודעות
12,760
מעורבות
315
נקודות
83
בראיון עם למפיזטור הצהיר המרואיין כי :

"״למעשה DSD הוא לא פורמט דיגיטלי. כלומר זה לא ״מספרים״. מנקודת המבט של המחשב ה-DSD הוא אוסף של אותות. אתה יכול ממש לשים כבל מההאזנה של ההרד דיסק ולשמוע דרכו מוסיקה. כלומר זה קובץ אנלוגי שהוקלט על הרד דיסק כשהוא משמש כ״טייפ״.״"

אשמח שהמבינים בנושא ישפכו קצת אור בנושא הנ"ל.
 

menahem

כתב האתר
הודעות
1,536
מעורבות
360
נקודות
83
@אורי_ו :

יש צדק בדברי המרואיין. רוב הקידודים בתחום האודיו מבוססים על קידוד PCM שזה אומר שכל תדר במוזיקה מומר לאפסים ואחדים. בפענוח רצף האפסים והאחדים מיצר אות חשמלי שמוגבר זורם בכבל לרמקול ומזיז אותו קדימה ואחורה - ומשם:לאוזניים שלנו.

DSD משתמש בשיטת קידוד אחרת:המקודד לא מסתכל על תדרים אלא מסתכל על המופע הגלי שלהם. פה זה קצת מסתבך מבחינת היכולת שלי להסביר אבל בעקרון:כל צליל/תדר מיצר אמפליטודה שניראית כשן משור,כלומר יש לה התחלה,שיא ודעיכה מהשיא לשקט מוחלט. לכל תדר יש שן משור יחודית משלו,או במילים אחרות:כל תדר ייצר שן משור שהפיסגה שלה מגיעה לנקודת גובה מסויימת.

אתן דוגמא ציורית משהו: נניח שיש לנו קטע מוזיקלי שבו ארבע תדרים 60 הרץ 160 הרץ 320 הרץ ו 640 הרץ. השישים הרץ מיצר שן משור שגובה 0.015 מ"מ ה 160 מיצר שן משור שגובה 0.030 מ"ש ה 20 הרץ מיצר שן משור שגובה 0.060 וה 640 הרץ שן שגובה 0.120 מ"מ וכך האלה.

שן המשור הזו מקורבת מאוד למציאות משום שגלי קול נעים בצורה גלית שאם נרצה לתאר אותם גרפית הם באמת נראים כמו גלים הדומים לשיניים של משור עץ.

באלבום ביופיליה של ביורק היא נכנסה לתיאור חזותי של גלי הקול ובמהלך הכנתו,וגם במופעים החיים שלו,השתמשה ברמקולים שעליהם משטחי חול,ועוד חומרים מהטבע,שניגנו חלק מהמוזיקה והחול,או החומר האחר,קיפצצו ואכן הם נראים קקבצים לא אקראיים בכלל של שיני משור. אפשר לחפש את הסרט על הכנת האלבום ביוטיוב.

קידוד ה DSD מקודד את גובהם של שיני המשור ובפענוח מחדש מורה לנגן איך ליצר גל קול שגובהו כשן המשור שנדגמה.

בגלל שמה שנדגם זה הפסגות של שיני המשור,כל פיסגה הופכת לרצף בינארי של אפסים ואחדים, היכולת לדגום המון מידע ובברמת דיוק מאוד גבוהה יש ל DSD יתרון על היכולת לקרב את גל הקול שהוקלט לצורתו הטבעית,ראה בהקשר הזה את ביופיליה של ביורק שהזכרתי קודם.

מאחר ומה שנדגם זה רצף פסגות שיני המסור של התדרים שבהקלטה הפענוח אין צורך בביצוע Oversampling שתפקידו לעגל את פסגות שיני המשור שבפענוח על פי שיטת ה PCM הפסגות שלהם הן שטוחות (כמו הר שולחן) ונדרש Oversampling על מנת לקרב אותם לפסגות שיני המשור שהן עצמם מקורבות למופע של התדרים בטבע.

לכן DSD מפענח ומזרים בשיטת הביט הבודד ולא מבצע Oversampling כי לא צריך.

אז נכון: קבצי DSD הם העצם אותות סיפרתיים המספרים למחשב/למפענח כיצד ליצר את התדר שנדגם ולקודד חזרה למצבו הטבעי ולהזרים אותו,כאות חשמלי,למגבר ורמקולים כלשהם.

ה DSD הוא פטנט שפותח ונרשם על ידי סוני ופיליפס עבר מכשירי קומפקט דיסק שיקראו דיסק SACD ויצא לאור ב 1999.

מה שכן:לומר שזה קובץ אנלוגי שהוקלט על הרד דיסק וכו וגו' זה מעט ציורי אבל מקורב למציאות. הקירוב,המדויק יותר,צריך להיות ש DSD זה קובץ סיפרתי שמכיל מידע מדויק בקירוב גבוה מאוד למציאות של מופע התדרים המוקלטים כפי שהם מופיעים בעולם האנלוגי - כאשר האוזניים שלנו הן אנלוגיות שכן הם שומעות גלי קול קרי אוויר שהוזז ממקומו מספיק מהר ובשינויים מספיק תכופים שנשמעים לנו כמו מוזיקה. ומוזיקה זה מה שזה בהחלט.

בתיאוריה,כי תמיד התיאוריה והמציאות לא תמיד תואמות במאת האחוזים,קבצי DSD מכילים מידע מדויק יותר על התדר המקורי שהוקלט מאלה שהוקלטו בשיטת ה PCM והשאלה היא:אם זה ככה,ומאחר ומכשירי ה CD יודעים לפענח קידוד DSD מדוע לא נזנחה שיטת ה PCM? והסיבה לכך,להבנתי ממה שקראתי,פשוטה: ליצר קובץ DSD נדרש ציוד מאוד מדויק ומאוד יקר,וגם ה DSD פרץ לעולם בזמן שפורמט ה CD (זה העגול והכסוף והמקודד ב PCM) כבר עשה הרבה כסף,החזיר את ההשקעה והניב רווחים ובשוק הזה,של החזרת ההשקעה ומעבר לרווח,קשה מאוד להזיז פרה חולבת ממשאבות החליבה.

גלוי נאות:
המידע המצ"ב איננו מדעי,פסיאודו מדעי או נכתב כדי לעמוד בדרישות פרסום של ירחון אקדמי אלא אסופה של הסברים המבוססת על קריאת מאמרים באנגלית - שגם הם טכניים ומסבירים ולא מאמרים שעומדים בדרישות האקדמיה.

מנחם.
 

אורי_ו

כתב האתר
צוות האתר
הודעות
12,760
מעורבות
315
נקודות
83
ובכן, כתבת "כל פיסגה הופכת לרצף בינארי של אפסים ואחדים"
מאידך:
יש צדק בדברי המרואיין.

האם אין פה סתירה.
הדומיין הבינארי הוא "דיגיטלי". ומשום כך מדובר במידע דיגיטלי. זה שהוא לא מקודד באותה צורה לא מונע ממנו להיות דיגיטלי .
 

michael123

חבר משקיען
הודעות
9,753
מעורבות
1,439
נקודות
113
DSD זה בינארי לחלוטין
 

menahem

כתב האתר
הודעות
1,536
מעורבות
360
נקודות
83
לא אין סתירה.

ב PCM המקודד מסתכל על האות שמגיע אליו ואומר: או זה 1659 הרץ עכשיו ניצר קוד בינארי שמיצג תדר של 1659 הרץ נניח שזה יהיה 011010110.
המפענח מסתכל ורואה 011010110 ומיצר אות חשמלי שיוגבר ויניע את הרמקול 1659 פעמים.

ה DSD מסתכל ואומר הפיק הזה הוא בדיוק 1659 הרץ ומיצר קוד בינארי,נניח 011010110011010110 המפענח רואה את ה 011010110011010110 ומיצר על פיו אות חשמלי שיניע את הרמקול 1659 פעם.

שמת לב שהקוד ב DSD הרבה יותר ארוך,והוא באמת כזה וזה מה שמאפשר את הקירוב הגבוהה למציאות.

בכל מקרה מבחינת המקודד והמפענח וגם הציוד שעומד אחריהם אנחנו בדומיין הסיפרתי אבל בגלל ש DSD מקודד ומפענח את פיסגת שן המשור ולא את התדר עצמו הוא קרוב יותר לדומיין האנלוגי מה PCM .

מנחם
 

אורי_ו

כתב האתר
צוות האתר
הודעות
12,760
מעורבות
315
נקודות
83
רגע, אם הקוד ארוך יותר אז זה לא דיגיטלי?
 

menahem

כתב האתר
הודעות
1,536
מעורבות
360
נקודות
83
רגע, אם הקוד ארוך יותר אז זה לא דיגיטלי?
איך הגעת לזה?

גם קידוד PCM וגם DSD הם בדומיין הסיפרתי - נקודה.

הקידוד ב DSD,ששונה ממזה של ה PCM כפי שציינתי, ארוך יותר כי המטרה היתה להתגבר על נטייה להרי השולחן של ה PCM ובכך להתקרב,ככל הניתן,ל"מציאות".

מהי ה"מציאות"? ה"מציאות" היא ליצר אות חשמלי שיניע את הרמקול בדיוק ב 1659 פעם כי כשהקליטו וקידדו זה היה בדיוק 1659 הרץ.

סוני ופיליפס,אני מניח לא הייתי שם,הבינו שלפורמט ה CD יש מגבלות שמונעות גמישות בשיחזור המקרוב ל"מציאות" וחשבו,די בצדק,שצריך להקליט ולאחזר ברזולוציות הרבה יותר גבוהות מאלה שמאפשר פורמט ה CD - וממשמע אוזניים הם די צדקו. כדי לאפשר את הרזולציות האלה המשפטים הבינאריים ארוכים יותר.

ולמה "מציאות" ולא מציאות?

כי מוזיקה היא אומנות שבמסגרת האמן מעוניין להעביר מסר (במקרה הזה אודיופוני) למאזין אבל איך וכיצד המאזין ישמע אותו הוא לא יודע. ולכן מיצרים מסר שמקורב למציאות ומתחשב במגבלות הטכנולוגיה וסביבת העבודה של מי שיאזין למסר.

הדוגמא הטובה ביותר לתיאור מקורב למציאות של ההוויה האנושית היא בתקליט הזהב שקודד ונצרב והונח בחלילת Voyage 1 שכבר עזבה את מערכת השמש שלנו בתקווה שפעם ימצאו אותה חיים אחרים ויקבלו מושג כלשהו על המקור - הכוכב הכחול שלנו. העלתי מן האוב את זה -->
האם העולם שייך ל- CD ומה הקשר לחלליות?

 

אורי_ו

כתב האתר
צוות האתר
הודעות
12,760
מעורבות
315
נקודות
83
מנחם היקר, גרפומניה לא תגרום לי להתבלבל.

קצת הסתבכת פה ולא ענית על השאלה.

בקיצור דיגיטלי או לא?
 

arix

חבר משקיען
הודעות
2,352
מעורבות
493
נקודות
83
מה שנשמר כקובץ ועובר דרך USB חייב להיות דיגיטאלי, קובץ שומר אפסים ואחדים (בינארי) אם זה בינרארי זה דיגיטלי.
אגב, ההסבר של מנחם יפה מאוד
 

Juiced

חבר משקיען
הודעות
1,125
מעורבות
378
נקודות
83
במילים אחרות DSD הוא אלגוריתם.
דיגיטלי או אנלוגי זה פשוט טרמנולוגיה של אותות חשמליים.

בסופו של דבר זה קוד שמצריך פיענוח שמצריך מעבד בינארי.
התנהגות של אות חשמלי מדוייק שהוא בעצם אות "דיגיטלי".
מפסקים קטנים (טרנזיסטורים) במעבד יווסתו את זרימת האלקטרונים, כן זורם או לא זורם.
לכן כל פעולות המחשב/מעבד היום הן בינאריות, או 0 או 1 שמומרות לביט 0 או ביט 1, שמומרות לבייט (Byte) שמכיל 8 ביטים וכן הלאה ..

דיי פשוט.

סתם לקונטרסט של העתיד
מחשב/מעבד קוואנטום?
אות חשמלי לא מדוייק ולא בשליטה כמו במעבד בינארי שעם מפסק אפשר להדליק ולכבות את זרימת האלקטרונים ..


שימוש הכי מיינסטרימי היום ל
Quantum Tunneling או יותר נכון Quantum State הן עדשות פולארויד שיש לרוב במשקפי שמש בגלל שאיך שפוטונים מתנהגים.

 

נערך לאחרונה ב:

רפי לוהב

עוסק בתחום
הודעות
128
מעורבות
142
נקודות
43
גם PCM וגם DSD הן שיטות קידוד דיגיטליות המתייחסות לעוצמת האות ברגע נתון.

ב- (PCM (pulse-code modulation נדגמת עוצמת האות ברגע נתון ונשמרת כמספר. בפורמט הידוע של CD, נעשות 44,100 דגימות כאלה בשניה והעוצמה נשמרת כמספר בבסיס בינארי באורך 16 סיביות (ביט). זהו הפורמט המוכר כ- 16/44.1.

ב- (DSD (direct stream digital מתייחסים ליחס בין עוצמת האות הנוכחי לעוצמת האות הקודם. האות הנוכחי יכול להיות חזק יותר מהאות הקודם שנדגם או לא. אות חזק יותר מקודד כ- 1, אחרת היחס מקודד כ- 0. תדר הדגימות כאן הוא כ- 2,800,000 פעם בשניה. בסופו של דבר, שומרים ביט אחד לכל דגימה, אבל מבצעים פי 64 יותר דגימות לשניה מאשר בשיטת PCM.

בכל מקרה, בשתי השיטות אות חשמלי מקודד למספר ולכן אלו שיטות דיגיטליות (מספריות) בהגדרה.
 

menahem

כתב האתר
הודעות
1,536
מעורבות
360
נקודות
83

למעלה
תצוגת צבעים באתר (* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה
+ 100% -
סגור