AK1
חבר משקיען
- הודעות
- 11,908
- מעורבות
- 2,930
- נקודות
- 113
מתברר שיש לך צורך חזק לדעת מה נכון ומה לא -- ובלי המרכאות המתבקשות.רן
ראשית אני בהחלט בעד שהבסיס האקוסטי יהיה איתן.
שנית תהרוג אותי אבל לא מסתדר לי אם הגישה שבשעה שהמדע הופך ללא יותר משחקן משנה, אנחנו מאמצים בחום את הטעם האישי, וההנאה על מנת להמשיך להתקדם ולהבין מה נכון יותר או פחות כל שכן לגבי ההבחנה באיכות כלשהי.
במצב עניינים זה אפשר להוריד השלטר, וכול הוויכוח כאן מיותר עוד לפני שאחל.
אם כך הם פני הדברים, לא נוכל לדוגמה לצייץ ולהגיב לאור העובדה שכבל קומקום מהום סנטר באורך 30מ ' שמאפשר להאיר בין היתר גם את הסוכה, מבחינת אודיופיל פלוני עושה את העבודה במערכת היי אנד, הרבה יותר טוב מאנקונדה שהושקעו בה עשרות שנים של מחקר ופיתוח ולבסוף כל העסק הזה גם קיבל תג מחיר של חדר.
אם לא הכל כל כך פשוט, והוא לא, אזי איפה עובר הגבול הדק, בין בדיחה לרצינות ומקצועיות, בין ההתעסקות במה שנתפס כטפל, לאיזון החדר שנחשב להכרחי וכו. האם בכלל קיימת נקודה כזו. הכוונה בסופו של דבר למצב שקרטריון מדעי בדומה לגרף לא באמת מצליח להאיר לך את המשך הדרך, ולהכריע את הדיון בדומה לנקודת הפתיחה הנ"ל. או אז ההנאה או הטעם האישי מן הסתם הופכים להיות שובר השוויון. עובדה זה אפשרי וזה יותר משכיח. קיימת כמובן אפשרות נוספת שאותה אתה צריך להכיר גם ממה שכתבתי לדוגמה בפוסט #136
מילה על הבדלים בהפקות;
אחד היתרונות שיש לך במערכת רזולטיבית זו אותה היכולת להבחין בבירור מעבר להחלפה מקובוז לטידל וכו, בהבדלים שמתקיימים לא רק ברמת המיקרו אלא גם בנוגע לטוטאל הסוני שנשמע אחר בין הפקה להפקה. כמובן הרבה יותר קל לעשות את זה באנלוג למרות שאני מניח שגם בהזרמה זה אפשרי רק שזה יותר מורכב וצריך לדעת איך.
קח תקליט שיוצר בגרמניה מול אותו תקליט גם במשקל ובשנתון זהים שיוצר בארה"ב ותצטרך כיסא טוב לידך בכדי לא ליפול. אז שוב על מה אני מדבר.
אני באמת שמנסה להבין מה קורה אחרי שאיזנו את החדר, את זמני הדהוד בו, ועל הדרך דאגנו להיפטר גם מתדרי הבוץ. מה עכשיו לאן פנינו מועדות. כבר הראנו שהגישה שאומרת תן לטעם האישי להכריע עומדת בסתירה לגישה שאפשר להגיע למצב שבו אנחנו מבינים שאין מה להשוות בין האיכויות של א' לאלו ש- ב' מייצר.
לסיום
מדובר כאן בגישות שונות שזה אך לגיטימי. האחת אומרת בו נתחיל מהמדע ונעבור לרומנטיקה, והשניה אומרת בואו נתחיל מהרומניטקה ונלמד כיצד לאמץ את הגישה המדעית על מנת שנוכל להתקדם.
אין נכון, או לפחות לגבי הקלטות בהאזנה ביתית, אין דרך לבדוק מה נכון.
לכל היותר אנשי הצוות הטכני של הקלטה יכולים להשוות בין הצליל שהם שומעים במציאות, ותוך זמן קצר להשוות את זה למה שהם שומעים בחדר הבקרה, אם כי לרוב הציוד בחדר הבקרה רחוק מלהיות היי אנד. אתה אצלך בבית יכול לחשוב מה שאתה רוצה, אבל אין לזה בהכרח קשר למציאות.
מיוחסת לאיינשטיין האמירה שהיקום הוא כמו שעון (אנלוגי) גדול וסגור, שמדענים יכולים להאזין לרעשים שהוא עושה, ולהתבונן בתנועה של המחוגים, ולבדוק כל מה שהם רוצים, ועל סמך זה לומר איך השעון בנוי מבפנים, אבל אין לאף אחד דרך לוודא את זה.
גם למדע אין דרך לוודא את הדמיון בין גלי הקול שהיו בחלל ההקלטה לבין גלי הקול שמגיעים לאוזניך בבית.
למעשה, אף אחד מהמדדים שאתה מתייחס אליהם בעת ההאזנה, החל בבמה, בכיווניות, בטונליות, ב"מהירות", בדינמיות, בפירוט, וכו' -- אף אחד מהם אינו מדיד. אולי אפשר מכל מיני גרפים לקבל הערכות לגבי חלק מהפרמטרים, אבל אני לא חושב שמדידות כלשהן של הציוד והחדר יכולות לנבא אם לסטיינוויי שהוקלט יהיה צליל של סטיינווי או פאציולי או בזנדורפר, מה גם שסטיינווי מודל D הקלאסי יכול להישמע שונה מפסנתר אחד לרעהו, ובוודאי באקוסטיקה שונה או ממרחק שונה.
וכפי שכתבתי אינספור פעמים, המיקרופונים בהקלטה אינם קולטים את מה שמאזין היה שומע, אלא דברים אחרים לחלוטין, ממרחקים שונים, מזוויות שונות (הצליל שונה מאוד מזוויות שונות יחסית לכלי), וגם הרבה הרבה יותר מיקרופונים מאשר אוזניים. וכאמור, את כל זה מערבבים באולפן לפי איך שנראה לטכנאי, ואת זה מעבירים למדיה שאתה שומע, וגם זאת לא תמיד במדויק. כך שבפועל, מראש ההקלטות לא מנסות אפילו לשמר את מה שמאזין היה שומע, אז אין שום משמעות ל"לשחזר" את זה במדויק, כי אין משהו ספציפי לשחזר אותו.
אתה גם מעדיף ויניל, אבל זה רק מראה שאתה לא באמת רוצה דיוק -- ויניל זו מדיה לא מדויקת, מהרבה מאוד סיבות, החל בזה שכשמעבירים לוויניל, כמעט בכל המקרים מקטינים את הטווח הדינמי (קומפרסיה), מקטינים את הפרדת הערוצים, את הבאס בכלל מסכמים למונו, כלומר מתרחקים מהדיוק באופן מודע. בנוסף, אם אין לך זרוע לינארית, העקיבה לא נכונה חלק מהזמן, בחלק מהזמן יש inner groove distortion, אפילו כמות קטנה של לכלוך מעוותת את הצליל, וכל השמעה שוחקת את הוויניל וגורמת לעיוות -- בקיצור -- לא מדויק.
אז אולי כדאי לקבל שאת "האמת" לא תקבל, והמדע לא יסייע לך בזה מעבר למה שכבר נעשה.
בפרפרזה על משהן אחר משל איינשטיין: אפשר להיעזר במדע עד כמה שאפשר, אבל לא יותר מזה.