ליאור
לטיול (איסלנד) של צילומי נוף עם עדשת טלה (200/400) מה אתה ממליץ,
ראש כדורי או רגיל?
אני רוצה לקנות חצובה (מקרבון, לחסוך משקל) ותוהה איזה ראש כדאי.
טנקס
(יש לי חצובה טובה של מנפרוטו, היא פשוט כבדה מדי לטיול הזה)
איתי,
קודם כל אתה צריך להחליט מה המשקל המקסימלי שאתה תיקח איתך ואיזה ציוד ישב בדיוק על החצובה. אח"כ תחליט איזה חצובה או ראש כי זה יהיה נגזרת מהמשקל.
כעקרון התחלתי את צעדי בצילום עם ראש תלת מימדי ואח"כ עברתי כמובן לכדורי. התלת מימדי כבד יותר ומסורבל עם שלושת המנופים וזה גם תופס הרבה יותר נפח באיחסון. לדעתי תלת מימדי מתאים יותר לצילום וידאו מאשר לעבודה עם עדשות ארוכות וכבדות. אחרי שנה עם ראש תלת מימדי עברתי לכדורי וגם שם עברתי כמה ראשים עד שהחלטתי על ה RRS.
אם החלטת על ראש כדורי (מצויין) אז גם צריך להחליט על איזה סוג של חיבור לעדשה או למצלמה אתה תקבל עם הראש.
מצד אחד, יש את המחנה של גיטסו ומנפרוטו עם פלטות החיבור שלהם. שהיתרון שלהם שהם זולים יותר (לא גיטסו כמובן), לא חייבים פלטות מיוחדות לעדשה או למצלמה. החיסרון הוא בתאימות לראשים שהם לא של מנפרוטו וגיטסו, סרבול, מנגנון נעילה פחות יעיל. (עניין של נוחות והרגל).
מהמחנה השני יש את הראשים הכדוריים שמגיעים עם פלטה תואמת Arca Swiss standard. הפלטות האלו מאפשרות חיבור מהיר ובטוח, החיבור יציב מאד כי הוא מותאם לעדשה ספציפית או למצלמה ספציפית בצורה מושלמת או ע"י פלטות גנריות שיכולות גם להתאים. נוחות, קלות שימוש וגם הרבה יותר מבחר כי יש הרבה יותר יצרנים שתואמים את הסטנדרט הזה מאשר את החיבור של גיטסו\ מנפרוטו. החיסרון הוא בקניה של פלטות ספציפיות לעדשות או למצלמות ומחיר...
בעיני הוידאו הבא מדגים בצורה פשוטה את הפשטות של החיבור של Arca Swiss בשניות אתה יכול לחבר את המצלמה שלך לחצובה וגם את העדשה שלך. קח בחשבון שההדגמה נעשתה כמובן עם הציוד של RRS אבל תוכל לקבל אותה נוחות של החיבור הזה עם ציוד של Markins, Arca Swiss, BENRO, Giottos, ArcaTech ועוד רבים אחרים. תתעלם מהעובדה שמדגימים לך פלטת L ותסתכל רק על הנוחות והקלות בה איך הוא מחבר את המצלמה לחצובה בשניות.
[video=vimeo;22036377]http://vimeo.com/22036377[/video]
וקצת הסבר על
Arca Swiss standard איך זה עובד.
טוב אחרי ההרצאה הארוכה הזו בוא נגיע לתכלס וזה רשימת ציוד.
קח בחשבון שאין הרבה אופציות לרכישה בארץ של ראשים טובים שתואמים את Arca Swiss standard. רוב הראשים שנמכרים בארץ הם של מנפרוטו וגיטסו וקצת של Benro ושל Markins שכן תואמים Arca Swiss. ולכן אני אשים לינקים לרכישה בחו"ל כי לא תוכל להשיג את כולם בארץ.
כמה דגשים לקניית חצובה וראש חצובה. תמיד תכפיל את המשקל של הציוד שלך פי 2 ועל פי זה תבחר את החצובה וראש החצובה שלך. ז"א שאם תחבר עדשת 400 מ"מ ששוקלת בערך 1.7 ק"ג + מצלמת 5D MK II ששוקלת 900 גרם ז"א שתצטרך חצובה וראש שיכולים לשאת משקל של 6 ק"ג ומעלה. אני למשל לא הייתי מתפשר בשביל עדשה כזו והייתי בוחר חצובה שתסחוב משקל של 10 ק"ג לפחות. בשביל לקבל יציבות טובה. כמובן שככל שהחצובה תהיה יציבה יותר היא גם תשקול יותר וכנ"ל לגבי הראש. עכשיו אם זה הייתי אני אז כמובן שהייתי רוכש ראש חצובה וחצובה שלא תסתיים רק בטיול ושתמש אותי כל הזמן בשימוש עם עדשות ארוכות וכבדות. כמובן שיש פה את עונש המשקל וזה משהו שתצטרך לחשוב עליו. חצובה וראש קלים לטיול הם לא טובים לשימוש יומיומי עם עדשות ארוכות וכבדות. אבל אם כבר החלטת "להעניש" את עצמך וללכת לטיול עם עדשת 400 מ"מ + 70-200 אז תצטרך "להעניש" את עצמך שוב עם חצובה שתתאים לעדשות האלו. (אין ארוחות חינם)
ראש חצובה טוב לנשיאת משקל של 6-15 ק"ג יש כמה מועמדים... כמובן שיש את ה RRS BH-30 או
BH-40 היתרון שלהם הוא במבנה, באיכות הבנייה ובארגונומיה. "החיסרון" מחיר כמובן... והראשים לא מגיעים עם פלטות למצלמה ולעדשות שלך שהם יעלו לך עלות נוספת.
Acratech GP-s Ballhead ראש חצובה חמוד מאד, קל משקל עם יכולת נשיאה של 11.3 ק"ג. חיסרון רכישה מחו"ל, לא מגיע עם פלטות למצלמה ולעדשות שלך שהם יעלו לך עלות נוספת.
ראשי חצובה של Markins. את הראשים האלו ניתן להשיג בארץ דרך היבואן
פוטו מד או דרך חנויות צילום נבחרות. שווה לבדוק עם היבואן אם יש את הדגמים של Markins בארץ. הראשים שלהם מאד טובים ומאד מומלצים מאד. יש ל Markins כמה דגמים.
ה
Markins Q3 "Emille" with lever release הראש הזה מוגדר עפ"י היצרן כראש שמיועד לטיולים. הוא יחסית קטן וקל משקל אבל יש לו יכולת נשיאה של עד 30 ק"ג...
העלות של הראש ב eBay הוא בערך 310$ אין לי מושג כמה הוא עולה בארץ. החיסרון שוב שהראש לא מגיע עם פלטות למצלמה ולעדשות שלך שהם יעלו לך עלות נוספת.
Markins Q20\Q10 with lever release אלו ראשי הדגל של היצרן. הראשים האלו מסוגלים לשאת משקל של עד 50-60 ק"ג ראשים איכותיים ביותר ומומלצים מאד. ה Q20 היה מתמודד מאד ראוי מול ה RRS BH-55 שקניתי בסוף. העלות של ה Q20 בארץ 2200-2300 ש"ח eBay 420$. גם כאן הוא לא מגיע עם פלטות למצלמה ולעדשות שלך שהם יעלו לך עלות נוספת.
ראשי חצובה של BENRO שגם מיובאים ע"י
פוטו מד (צריך לברר אם הוא מביא אותם). הראשים של BENRO זולים יותר בהרבה (מה לעשות סינים...) מכל מה שהצעתי לך עד כה. ראש הדגל שלהם
מגיע עם פלטה גנרית (חיסכון של 45$...) למצלמה או עדשה יעלה לך ב
B&H כ 200$.
עוד ראשים כדוריים טובים אלו של חברת
Giottos הסינית. הראשים שלהם טובים מאד וזולים יחסית. טווח המחירים שלהם דומה לזה של BENRO (עד 200$) וגם איתם אתה תקבל פלטה גנרית (חיסכון של 45$...). אין להשיג את הראשים האלו בארץ ותוכל לרכוש אותם ב B&H.
חצובות... נושא כאוב בגלל שעל איכות משלמים והרבה כסף...
הכי טוב, הכי יקר, הכי נחשב, הכי קל = גיטסו. מי שרוצה את הטוב ביותר קונה גיטסו. מחיר התחלתי של חצובת קארבון של גיטסו יתחיל מ 600$ ויגיע גם ל 1500$.
ניתן למצוא היום חצובות קארבון "זולות" שמיוצרות בסין. הסינים עושים חצובות קארבון טובות ויש כמה חברות טובות עם מוצרים מצויינים כמו BENRO ו INDURO.
BENRO מיובאת ע"י
פוטו מד ויש להם הרבה מאד חצובות שיכולות להתאים לך כמו למשל מסדרת ה Travel Flat, או סדרת ה BENRO Trans-functional Travel Angel שהופכת את החצובה למונופוד ו\או חצובה או כמובן הסדרות הקלאסיות של C1,C2,C3 תקרא עליהם
כאן.
INDURO מיובאים ע"י
Photofreak. תוכל לראות יותר פרטים
כאן. או באתר
היצרן.
אני מודע לכך שהפצצתי לך את שרשור עם מחירים מטורפים ועם הרבה מאד מוצרים שאין בארץ. חצובות וראשי חצובות זה עולם גדול ומורכב מאד שצריך להתאים אותו היטב לשימושים ולמשקל הציוד שלך. אם תרצה תעלה מולי בפרטי ונמשיך לדסקס בנושא כי מה שכתבתי פה הוא רק על רגל אחת
.
ליאור