זכויות יוצרים...?
אני לא משפטן אבל...
נושא זכויות היוצרים איננו כל כך פשוט. בעקרון: רכשת דיסק מקורי במעמד הרכישה שילמת לבעל זכויות היוצרים את המגיע לו וכן רכשת את הזכות להאזין ליצירה. אם אתה מאזין ליצירה בבית ובאוטו זה בסדר אם אתה נותן לי את היצירה להאזין בבית שלי בלי שאתה נוכח ,ומבטיח להחזיר לך עוד כמה ימים...
) אז אתה ואני מפירים את זכויות היוצרים של בעל הזכויות אלא אם בעת ההאזנה אתה נוכח.
עכשיו הענינים מסתבכים...
נמאס לך מהדיסק ונניח שאתה מוכר אותו לאחר (לחנות או לאדם פרטי) וגם נניח שאתה לא מיצר עותק לא חוקי שלו היינו צורב את הדיסק. לפי החוק היבש אתה ומי שרכש את הדיסק מפירים את זכויות היוצרים של בעל היצירה. ופה יש ,שוב פעם,אבל....
אבל, התשלום עבור השימוש ביצירה הוא חד פעמי (אלא אם אתה רדיו עאו עסק). אם אני רכשתי דיסק של משהו במחיר מלא מחנות התקליטים ,מן הסתם רכשתי את הזכות להאזין ליצירה. מכרתי את הדיסק לאדם אחר אזי ויתרתי על הזכות שלי והעברתי אותה לאחר. מאחר ובעל זכויות היוצרים קיבל את שלו, ומאחר והפרשנות הצרה לחוק היא שהתשלום הוא חד פעמי (ואני לא מדבר על תחנת רדיו או השמעה במקום ציבורי רק בבית ובתקליט/CD יחיד) אז זה בסדר. אם מכרתי לחנות אני מכוסה. החנות מכרה את הדיסק לאחר היא מבצעת עבירה על חוק זכויות היוצרים שכן ברגע שמהיצירה המקורית משהו עושה משהו שמקיים עבורו הכנסה הוא חייב לתגמל את בעל זכויות היוצרים. אז תשאלו: האם חור בשחור הם מפירי זכויות יוצרים? על פניו כן.
כאן ,שוב פעם, זה עוד מסתבך...
מי שקונה את היצירה בחור בשחור הוא בעצם רוכש כדין שכן במעמד הרכישה זכויות היוצרים (שכאמור זוהי הקנייה חד פעמית) עוברות אליו וכמובן בתנאי שיאזין לתקליט / CD בבית או כשהוא נוכח.
עכשיו זה עוד יותר מסתבך.
למה? כי החור בשחור מוכר תקליטים CD חדשים וגםם יד שנייה. לגבי חדשים ,כמובן, שאין שום בעיה. לגבי משומשים לכאורה בעלי החנות מפר זכויות יוצרים. בפועל אמרנו שהתשלום עבור זכויות יוצרים להאזנה במתחם הפרטי היא חד פעמית יוצא איפה שהתקליט CD המשומש מותר לשימוש כי בעל זכויות היוצרים קיבל כבר את שלו. העניין הוא שפרקטית קשה מאוד לתבוע חור בשחור (יש הרבה כאלה ובכל העולם) ולכן הפרקטיקה היא שבעצם מי שמתווך במכירה של תקליטים ביד שנייה איננו מפר זכויות יוצרים שכן האינטרס של בעל זכויות היוצרים הוא שיעשו שימוש ביצירה שלו וכמובן לאחר שקיבל את כספו ומאחר והפרקטיקה היא שעבור זכויות השימוש ביצירה משלמים רק פעם אחת הרי שהחור בשחור ,ודומיו, במישור הפרקטי לא עברייני זכויות יוצרים.
כל זה ,כמובן, שונה לחלוטין אם משמיעים את ה CD תקליט בחנות ו/או בתחנת שידור או בכלל בציבור זה מעשה אסור מבלי להעביר תמלוגים לבעל זכויות היוצרים.
עוד ברמה הפרקטית: מבחינת בעל זכויות היוצרים עדיף שמשהו אחר יהנה מפרי יצירתו מאשר ,בלית ברירה, אני אשליך את ה CD / תקליט לפח כי נמאס לי ממנו.
בתביעה שהייתה ,לאחורנה, כנגד הדג נחש בגין הפרת זכויות יוצרים של אריאל זילבר השופט פסק ,בין השאר, שאסור להשמיע את היצירה ה"גנובה" בהשמעה ציבורית. הדג נחש פרסמו תגובה שבעצם מסדירה או מסבירה את כל עניין הפרקטי של שוק היד השנייה. התגובה שלהם הייתה (ואני מצטט מהזיכרון) שהיצירה הזו יצאה לאור לפני מספר שנים, כבר עשתה את שלה ואין להם עניין להאבק באיסור השידור שלה. התובנה הזו נכונה גם לתקליטים CD יד שנייה, היינו: מבחינת האומן התקליט / CD כבר עשה את שלו. את פוטנציאל ההכנסה ממנו הוא כבר מיצה עד תום ולכן, עדיף שמשהו ישלם עבורו כיד שנייה וישתמש בו מאשר יושלך לפח ובהנחה שמי שמאזין אולי ירכוש יצירה עדכנית וישוב לממש את פוטנציאל הרווח של היוצר.
אם לסכם:
טכנית ולפי לשון החוק היבשה, קנית יצירה לשימושך הפרטי אתה תקוע איתה לשארית חייך. מכרת את הדיסק אתה ,לפי לשון החוק היבש, מפר את תנאי השימוש. לפי הפרקטיקה אני קניתי זכות שימוש בתקליט של משהו, אחרי פרק זמן מכרתי לפלוני את התקליט הרי שהמשהו מיצא את פוטנציאל הרווח מהיצירה (ולשם כך בעצם קיים החוק כדי שהיוצר ירוויח את המגיע לו) ולכן פרקטית זה בסדר ואף אחד לא יתבע על כך.
ואם כבר מתפלפלים:
נניח שקניתי דיסק מקורי של הדג נחש (סתם כי כבר הזכרתי אותם). הלכתי הבייתה שיחררתי את הדיסק ממאסר הצלפון דחפתי אותו לנגן ה CD ונהנתי ממנו. בסיום השמיעה הלכתי למחשב שלי וצרבתי את הדיסק המקורי, ועכשיו
אני מאזין למקורי בבית ולצרוב באוטו. על פניו הדיסק הצרוב הוא הפרה של זכויות היוצרים שרכשתי מהדג נחש בעת קניית הדיסק.
האומנם?
בישראל העניין טרם נדון אבל. בעשור האחרון של האלף הקודם חברת מיקרוסופט תבעה לקוח שלה שעשה שימוש בדיסק תוכנה צרוב אבל.. הוא היה בעליו החוקי של דיסק כנוי למהדרין ואף אחז בו פיזית, בבית העסק שלו, וטען שהדיסק הצרוב נצרב לשם גבוי. בית המשפט בארה"ב פסק (ושוב מהזיכון בלבד) שמותר לשכפל את הדיסק המקורי למטרות גבוי ומותר להשתמש בגבוי כל עוד הדיסק ששימש לרכישת זכויות השימוש נמצא בבעלותו של הרוכש. לכן, הדיסק הצרוב באוטו הוא גבוי של המקורי ומאחר וכרוכש זכויות השימוש (באמצעות הדיסק המקורי)
אני עושה בו שימוש זה מותר. אם השארתי את הצרוב אצלי ומכרתי/העברתי לאחר את המקורי הדיסק הצרוב הופך לקלוני הפלילי.
HIH
מנחם.