האם קנית דיסק משומש שקולה לצריבת דיסק !


tzachi

חבר משקיען
הודעות
2,412
מעורבות
386
נקודות
83
לאחרונה הצליחו לגרום לי להירהורים על השימוש הרב שאני עושה בצריבת תוכן ( ולא רוכש )
חשבתי אולי להצתרף לחסידי אומות העולם ולהגדיל את אוסף הCD המקוריים שלי .
היות וקניית קוטרים במחירים של 60-100 שח על בסיס יומי\שבועי היא קצת מעבר ליכולות שלי חשבתי לבקר בחור בשחור ולרכוש קוטרים יד2 .
ואז החלה מקוננת בי המחשבה שלמעשה קניית קוטר יד2 לא מזכה את בעלי הקוטר בתמלוגים ולמעשה מבחינת בעל הקוטר אן שום הבדל בין הורדה באינטרנט לרכישה ביד2 של המוצר שלו !
מה דעתכם ?
האם שוק היד2 שקול להורדה לא חוקית ?
הרי עם רכשתי זכויות לשיר מסיום אני לא רשאי למכור את אותו שיר למישהוא אחר !
בדיוק כמו שאני לא יכול להקרין סרט שרכשתי על DVD בציבור !
 

חומוס

חבר משקיען
הודעות
2,499
מעורבות
402
נקודות
83
קניית דיסק מקורי יד 2 איננה שקולה לצריבה, שכן קניית משומש אינני משנה את מצבת הדיסקים בסירקולציה.

לעומת זאת, הואיל ובהרבה מקרים הרוכש המקורי עושה לעצמו עותק של מה שהוא מוכר הלאה, אז הלכה למעשה הוא מי ש"דופק" (עם או בלי מרכאות) את האמן - חברת התקליטים - מי שזה לא יהיה.
 

AK1

חבר משקיען
הודעות
11,906
מעורבות
2,930
נקודות
113
אני לא משפטן, כך שאני רק מעלה את השיקולים שלי.

כאשר מישהו קונה דיסק, הוא קונה את זכות השימוש במה שמוקלט בו, וכאשר הוא מוכר אותו, הוא מוותר על זכות השימוש הזו ומעביר אותה לאחר, ממש כמו בעת מכירת חפץ פיזי אחר.

צריבת הדיסק ע"י המוכר היא אכן גניבה, כי הוא מוכר את זכות השימוש ומשאיר אותה אצלו, בלא לוותר עליה.

אלה הן מחשבות חדשות, שעושות לי עבודה ויעלו לי כסף:

עד לפני כמה שנים חשבתי שצריבה אינה גניבה, שכן בגניבת משהו המקור מפסיק להיות של בעליו ועובר לרשות הגנב, ובצריבה המקור נשאר אצל הבעלים.

חבר הסב את תשומת ליבי לכך שאם כך הייתה ההתייחסות לתוכנה שאני מפתח, לא הייה לי כסף להתעסק בצריבות מוזיקה.

לפיכך זרקתי לפח את כל הדיסקים שצרבתי, למעט אלה שהיו out-of-print ואת אלה שצרבתי ממה שקניתי ושילמתי עליו. כך הלכו להם 350 דיסקים, כולל כל העבודה שבבחירת קטעים, התאמתם לזמן, צילום העטיפות וכיו"ב. את אלה שענייניו אותי באמת קניתי מחדש כמקוריים.


את השארת אלה שהיו out-of-print הצדקתי בכך שבהפסקת ייצור הדיסקים, החברה המייצרץ ויתרה על זכויותיה לקבל תשלום נוסף על הדיסקים שמכרה כבר. זה עדיין נשמע לי הגיוני. ובכל מקרה ולכל דיסק וידאתי בחנויות מובילות בארה"ב, אנגליה, צרפת, גרמניה ויפאן לפני שהיכרתי בדיסק כ-OOP.

את השארת הדיסקים שצרבתי מדיסקים שקניתי, הצדקתי בכך שכבר שילמתי לחברה כסף עבור הדיסק, מותר לי ליצור עותק נוסף לעצמי, ומותר לי למכור את הדיסק הפיזי. נראה לי שזה הסבר מתחמק.

לפיכך, אין לי אלא לחפש בדיסקייה את אלה שצרבתי מדיסקים שמכרתי ולהעיף גם אותם -- ולא, אף אחד לא יקבל אותם :) -- ואת מה שאני אוהב די הצורך לקנות מחדש.

כלומר, עוד עבודה ועוד כסף... :(

חשוב: אין לראות בכל האמור הטפה/דרישה/ציפייה לנהוג כמוני -- אני לא לוקח על עצמי את תפקיד שומר המוסר ביקום ו/או וצדיק אומות העולם ו/או מחזיר בתשובה.

עמיר
 

katzofe

מושעה
הודעות
1,392
מעורבות
73
נקודות
48
ו/או הייתי רוצה לרכוש/לצרוב את "Reiner sound" שיש לך..
 

menahem

כתב האתר
הודעות
1,536
מעורבות
360
נקודות
83
זכויות יוצרים...?

אני לא משפטן אבל...

נושא זכויות היוצרים איננו כל כך פשוט. בעקרון: רכשת דיסק מקורי במעמד הרכישה שילמת לבעל זכויות היוצרים את המגיע לו וכן רכשת את הזכות להאזין ליצירה. אם אתה מאזין ליצירה בבית ובאוטו זה בסדר אם אתה נותן לי את היצירה להאזין בבית שלי בלי שאתה נוכח ,ומבטיח להחזיר לך עוד כמה ימים... :) ) אז אתה ואני מפירים את זכויות היוצרים של בעל הזכויות אלא אם בעת ההאזנה אתה נוכח.

עכשיו הענינים מסתבכים...

נמאס לך מהדיסק ונניח שאתה מוכר אותו לאחר (לחנות או לאדם פרטי) וגם נניח שאתה לא מיצר עותק לא חוקי שלו היינו צורב את הדיסק. לפי החוק היבש אתה ומי שרכש את הדיסק מפירים את זכויות היוצרים של בעל היצירה. ופה יש ,שוב פעם,אבל....

אבל, התשלום עבור השימוש ביצירה הוא חד פעמי (אלא אם אתה רדיו עאו עסק). אם אני רכשתי דיסק של משהו במחיר מלא מחנות התקליטים ,מן הסתם רכשתי את הזכות להאזין ליצירה. מכרתי את הדיסק לאדם אחר אזי ויתרתי על הזכות שלי והעברתי אותה לאחר. מאחר ובעל זכויות היוצרים קיבל את שלו, ומאחר והפרשנות הצרה לחוק היא שהתשלום הוא חד פעמי (ואני לא מדבר על תחנת רדיו או השמעה במקום ציבורי רק בבית ובתקליט/CD יחיד) אז זה בסדר. אם מכרתי לחנות אני מכוסה. החנות מכרה את הדיסק לאחר היא מבצעת עבירה על חוק זכויות היוצרים שכן ברגע שמהיצירה המקורית משהו עושה משהו שמקיים עבורו הכנסה הוא חייב לתגמל את בעל זכויות היוצרים. אז תשאלו: האם חור בשחור הם מפירי זכויות יוצרים? על פניו כן.

כאן ,שוב פעם, זה עוד מסתבך...

מי שקונה את היצירה בחור בשחור הוא בעצם רוכש כדין שכן במעמד הרכישה זכויות היוצרים (שכאמור זוהי הקנייה חד פעמית) עוברות אליו וכמובן בתנאי שיאזין לתקליט / CD בבית או כשהוא נוכח.

עכשיו זה עוד יותר מסתבך.

למה? כי החור בשחור מוכר תקליטים CD חדשים וגםם יד שנייה. לגבי חדשים ,כמובן, שאין שום בעיה. לגבי משומשים לכאורה בעלי החנות מפר זכויות יוצרים. בפועל אמרנו שהתשלום עבור זכויות יוצרים להאזנה במתחם הפרטי היא חד פעמית יוצא איפה שהתקליט CD המשומש מותר לשימוש כי בעל זכויות היוצרים קיבל כבר את שלו. העניין הוא שפרקטית קשה מאוד לתבוע חור בשחור (יש הרבה כאלה ובכל העולם) ולכן הפרקטיקה היא שבעצם מי שמתווך במכירה של תקליטים ביד שנייה איננו מפר זכויות יוצרים שכן האינטרס של בעל זכויות היוצרים הוא שיעשו שימוש ביצירה שלו וכמובן לאחר שקיבל את כספו ומאחר והפרקטיקה היא שעבור זכויות השימוש ביצירה משלמים רק פעם אחת הרי שהחור בשחור ,ודומיו, במישור הפרקטי לא עברייני זכויות יוצרים.

כל זה ,כמובן, שונה לחלוטין אם משמיעים את ה CD תקליט בחנות ו/או בתחנת שידור או בכלל בציבור זה מעשה אסור מבלי להעביר תמלוגים לבעל זכויות היוצרים.

עוד ברמה הפרקטית: מבחינת בעל זכויות היוצרים עדיף שמשהו אחר יהנה מפרי יצירתו מאשר ,בלית ברירה, אני אשליך את ה CD / תקליט לפח כי נמאס לי ממנו.

בתביעה שהייתה ,לאחורנה, כנגד הדג נחש בגין הפרת זכויות יוצרים של אריאל זילבר השופט פסק ,בין השאר, שאסור להשמיע את היצירה ה"גנובה" בהשמעה ציבורית. הדג נחש פרסמו תגובה שבעצם מסדירה או מסבירה את כל עניין הפרקטי של שוק היד השנייה. התגובה שלהם הייתה (ואני מצטט מהזיכרון) שהיצירה הזו יצאה לאור לפני מספר שנים, כבר עשתה את שלה ואין להם עניין להאבק באיסור השידור שלה. התובנה הזו נכונה גם לתקליטים CD יד שנייה, היינו: מבחינת האומן התקליט / CD כבר עשה את שלו. את פוטנציאל ההכנסה ממנו הוא כבר מיצה עד תום ולכן, עדיף שמשהו ישלם עבורו כיד שנייה וישתמש בו מאשר יושלך לפח ובהנחה שמי שמאזין אולי ירכוש יצירה עדכנית וישוב לממש את פוטנציאל הרווח של היוצר.

אם לסכם:

טכנית ולפי לשון החוק היבשה, קנית יצירה לשימושך הפרטי אתה תקוע איתה לשארית חייך. מכרת את הדיסק אתה ,לפי לשון החוק היבש, מפר את תנאי השימוש. לפי הפרקטיקה אני קניתי זכות שימוש בתקליט של משהו, אחרי פרק זמן מכרתי לפלוני את התקליט הרי שהמשהו מיצא את פוטנציאל הרווח מהיצירה (ולשם כך בעצם קיים החוק כדי שהיוצר ירוויח את המגיע לו) ולכן פרקטית זה בסדר ואף אחד לא יתבע על כך.

ואם כבר מתפלפלים:

נניח שקניתי דיסק מקורי של הדג נחש (סתם כי כבר הזכרתי אותם). הלכתי הבייתה שיחררתי את הדיסק ממאסר הצלפון דחפתי אותו לנגן ה CD ונהנתי ממנו. בסיום השמיעה הלכתי למחשב שלי וצרבתי את הדיסק המקורי, ועכשיו אני מאזין למקורי בבית ולצרוב באוטו. על פניו הדיסק הצרוב הוא הפרה של זכויות היוצרים שרכשתי מהדג נחש בעת קניית הדיסק.

האומנם?

בישראל העניין טרם נדון אבל. בעשור האחרון של האלף הקודם חברת מיקרוסופט תבעה לקוח שלה שעשה שימוש בדיסק תוכנה צרוב אבל.. הוא היה בעליו החוקי של דיסק כנוי למהדרין ואף אחז בו פיזית, בבית העסק שלו, וטען שהדיסק הצרוב נצרב לשם גבוי. בית המשפט בארה"ב פסק (ושוב מהזיכון בלבד) שמותר לשכפל את הדיסק המקורי למטרות גבוי ומותר להשתמש בגבוי כל עוד הדיסק ששימש לרכישת זכויות השימוש נמצא בבעלותו של הרוכש. לכן, הדיסק הצרוב באוטו הוא גבוי של המקורי ומאחר וכרוכש זכויות השימוש (באמצעות הדיסק המקורי) אני עושה בו שימוש זה מותר. אם השארתי את הצרוב אצלי ומכרתי/העברתי לאחר את המקורי הדיסק הצרוב הופך לקלוני הפלילי.

HIH

מנחם.
 

AK1

חבר משקיען
הודעות
11,906
מעורבות
2,930
נקודות
113
אני לא משפטן אבל...
האם אתה באמת לא משפטן או עוסק בתחום? השאלה עולה רק כי הניסוחים שלך נראים כאילו שמה שאתה כותב זה המצב, ואלו לא רק פרשנויות שלך.
נושא זכויות היוצרים איננו כל כך פשוט. בעקרון: רכשת דיסק מקורי במעמד הרכישה שילמת לבעל זכויות היוצרים את המגיע לו וכן רכשת את הזכות להאזין ליצירה. אם אתה מאזין ליצירה בבית ובאוטו זה בסדר אם אתה נותן לי את היצירה להאזין בבית שלי בלי שאתה נוכח ,ומבטיח להחזיר לך עוד כמה ימים... :) ) אז אתה ואני מפירים את זכויות היוצרים של בעל הזכויות אלא אם בעת ההאזנה אתה נוכח.
לא נשמע לי הגיוני:
*** נראה לי שמותר לי לתת במתנה למישהו דיסק שקניתי ושמעתי. בעת הנתינה ויתרתי על זכותי להשתמש ביצירה, ואותו אדם קיבל אותה
*** כנ"ל גם אם אני משאיל לו את הדיסק, והוא לא מחזיר אותו אף פעם. לכל היותר זו גניבה ממני, לא בעיית זכויות יוצרים
*** נראה לי שמותר לי לקבל את הדיסק חזרה, שאז מי שלקח אותו מוותר על זכות השימוש ואני מקבל אותה
עכשיו הענינים מסתבכים...

נמאס לך מהדיסק ונניח שאתה מוכר אותו לאחר (לחנות או לאדם פרטי) וגם נניח שאתה לא מיצר עותק לא חוקי שלו היינו צורב את הדיסק. לפי החוק היבש אתה ומי שרכש את הדיסק מפירים את זכויות היוצרים של בעל היצירה. ופה יש ,שוב פעם,אבל....
אני לא בטוח -- שאלה שאלתית מהו "החוק היבש" -- האם אתה יודע/מכיר אותו או לא?
העניין הוא שבעת קניית דיסק, אני משלם לא רק לאמן, אלא גם לחברת ההקלטה, כולל החומר, ההדפסה, הפירסום, השיווק, ההובלה לחנות (כולל חנות online) וכו'. אם אני מוכר, יש כאן דברים פיזיים שתמורתם שולמה, ואולי היחה צריך להיות תשלום נוסף לבעל זכויות היוצרים, אבל לא בטוח שייש כאן הבדל בין מקרה הנתינה/השאלה. אני לא מכיר את החוק.
ומאחר והפרשנות הצרה לחוק היא שהתשלום הוא חד פעמי
אז האם אתה מכיר את החוק עצמו או שזו הצורה שבה אתה מדמיין חוק כזה?

נסתפק בעומק החפירה הזו -- אפילו בשבילי הבור כבר עמוק... :)
עמיר

נ.ב., ברוך הבא!
 

ברקצ

חבר משקיען
הודעות
1,804
מעורבות
269
נקודות
83
מי זה ה"אף אחד" שאליו כיוונת ?

עמיר - גם לשיטתך - אם יש בידך דיסק OOP, ואני אעשה פה קפיצת אמונה ואכליל עוד יותר - גם דיסק שלא מודפס יותר ברוב המקומות, ואפשר למצוא אותו רק ביפן ב 100$ - אין מניעה שתצרוב אותו למען חבריך הטובים ...

אני בטוח שיש פה עוד איזה סיבוך אתי-משפטי-רציונלי שיגרום לכך שזה לא יקרה, אבל אני הייתי שמח לפתרון פשוט ולעניין. אני גם דוגל שצריך וכדאי לקנות, ו99% מהדיסקים אצלי הם מקוריים. אבל אני שם לזה גבול מעשי, ולא אתחיל לחפש בכל אתר בעולם אחרי דיסק נדיר כלשהו. בחיאת - גם האפיפיור הרי גולש באתרי פורנו - אי אפשר שנהיה יותר צדיקים מכולם כל הזמן.

דרך אגב - מה עם מבצעים של 3 במאה או יותר ? הרי גם פה אני מניח שהיוצר המקורי מקבל פחות ממה שהתכוון. זה כמו שוק הספרים היום, כשסופר מקבל 1 שקל על כל עותק שמכר. אז גם לא נקנה במבצעים והנחות ?
 

למעלה
תצוגת צבעים באתר (* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה
+ 100% -
סגור