איזה זריז
1. א) מה זה אומר מבחינת האוזן.... נגינה בכלי התקופה / מודרני / 'מודעות היסטורית' ?
2. אכן אני מעדיף לקנות ביצוע זהה (אבל אשמח להעשרת הידע התאורתי גם בבודדים).
3. נוגע לתשובה הקודמת ביצוע זהה (מארז) בד"כ זול יותר.
נ"ב: אני מעדיף הקלטות טובות ולא הקלטות היסטוריות וכד'.
הכלים שהייו בתקופתו של בטהובן הייו פחות משוכללים מאלה של ימינו.
למשל הפסנתר הייה קטן יותר, גם בגודל הפיסי, גם במינעד (המרחק בין הצליל הנמוך לגבוה), גם בנפח ובעוצמה, גוון הצליל שלו הייה פחות עשיר, דעיכת הצלילים שלו הייתה מהירה יותר, וכו'.
הבדלים כאלה ואחרים הייו גם בכל כלי התזמורת, בגווניהם ובמיגבלות לגבי הצלילים שהם יכלו להפיק.
עם זאת,
אלה הייו הכלים שבטהובן כתב להם, והמעבר לכלים מודרניים אינו טריוויאלי גורם לכל מיני סוגי בעייתיות.
כמוכן יש כל מיני דברים בקשר לסיגנון וצורת הנגינה בכלים, מעבר להבדלים בצליל.
אולי התיאור הזה נשמע כמו ייתרון כמעט בנוק-אאוט לכלים המודרניים, בעוד שהמצב די רחוק מזה. לא מעטים, כולל אותי, מעדיפים את גוון הצליל המרענן של כלי תקופה, אם כי
פסנתר תקופתי עדיין בעייתי מאוד מבחינתי.
יש גם דרך באמצע, של נגינה בסיגנון דומה למה שידוע על סיגנון התקופה, אבל בכלים מודרניים. זה מה שניקרא Historically-Informed Performances, או HIP.
כל העניין של נגינה בכלי תקופה וה-HIP התחזקו מאוד בעשורים האחרונים, כך שבעצם רק מיעוט מבוטל מהם מופיע בהקלטות ישנות וגרועות.
יש עשרות רבות של ביצועים לכל אחד מן הקונצ'רטי האלה. לא ספרתי, אבל סביר שכבר עברו מזמן את ה-100. השתתפתי בעשרות רבות של השוואות בין הקונצ'רטי האלה או פרקים מתוכן (כנראה שעברתי כבר את ה-100 די מזמן).
אם לא להתפזר על כמויות של המלצות, אז אם אתה רוצה מארז, כנראה שהייתי בוחר בביצועים של ולאדימיר אשכנאזי עם גיאורג שולטי ותיזמורת שיקאגו בחברת Decca.
אם אתה רוצה ביצוע "עדכני" בכלים מודרניים אבל בגישה Historically-Informed, הייתי ממליץ על Brautigam/Parrott ב-SACDs של BIS.
אני יכול להפציץ אותך בערימה אדירה של אלטרנאטיבות, אבל אחרי ה-ר-ב-ה בדיקות, נראה לי שאלה הברקות יוצאות דופן.
תיהנה מכל בחירה שתעשה, כולל אחרת מאלה!!
עמיר