איך בונים הארקה טובה למערכת?

איתי ו.

חבר משקיען
מעורבות
299
נקודות
83
שלום,
רבות דובר אודות חשיבות הארקה .

מה אני צריך לעשות כדי להגיע לאופטימום ?

אני לא חשמלאי ואינני מתכוון לעשות זאת בעצמי אבל חשוב לי להבין מה אני צריך להגדיר לחשמלאי שיעשה.

אני חושש מלהזמין חשמלאי שמה שיעניין אותו זה "הבטיחות, והעמידה "בתקן" (ולא חלילה שאני מזלזל בזה) ופחות נקיון הארקה.

בבנין שאני גר יש 40 דירות כך שלפי התיאוריה הארקה שלי מזוהמת....

האם יש דרך לבדוק את נקיון הארקה (לפני ואחרי) ע"י מכשיר מדידה ומה הערך המומלץ?

וכמובן - אם יש בעל מקצוע מומלץ, שהיצע עבודה טובה, אשמח לקבל פרטיו בפרטי או אם תרצו בפורום..

תודה

איתי

jexy

עוסק בתחום
מעורבות
1
נקודות
16
למעשה ארקה לא יכולה להיות מזוהמת כפי שאתה מתאר, אלא יכול להימצא לא בצורה תקנית שהתקן דורש.
הנה מידע שימושי שכל חשמלאי מוסמך יודע:
בדיקת תקינות לולאות הארקה.

מהן בדיקות הארקה, ומדוע הארקה היא כה חשובה.

בדיקות הארקה.

הארקה.jpg

תקינות הארקה הוא תנאי הכרחי להפעלה בטיחותית של מתקני חשמל.
מערכת הארקה חייבת להתאים לדרישות תקנות החשמל.
כל בניין מגורים חייב, ע"פ חוק החשמל, לעבור בדיקת תקינות הארקה וכלל רשת החשמל פעם ב 5 שנים.
עבור בניינים עם הארקת יסוד נדרשת בדיקת הארקה פעם ב 10 שנים.

בהתאם לנדרש בתקנות החשמל (הארקות ואמצעי הגנה בפני חישמול במתח עד 1000 וולט) יש להגן בפני חישמול על כל גופי המתכת במתקן ועל כל החלקים המתכתיים הקשורים לגופי מתכת, שאדם עלול לבוא עימם במגע.
בתקנות החשמל נקבע שמערכת הארקה צריכה להיות במצב תקין ויעיל באופן תדיר. במצב בו מתגלים ליקויים במערכות ההארקה יש להפסיק את המתקן הלקוי או את החלק הלקוי שבמתקן, עד לתיקון הליקויים.

הארקה הינה חלק בלתי נפרד מכל מתקן חשמלי.
יש לערוך בדיקות ומדידות הארקה לפני הכנסתה לשימוש, אחרי כל שינוי ופעם לחמש שנים למתקן צריכה.
סוגי בדיקות הארקה:

comment2.gif
מדידת התנגדות הארקה.
comment2.gif
בדיקת רציפות הארקה.
comment2.gif
מדידת מתחי מגע וצעד.
comment2.gif
מדידת עכבת לולאת התקלה.
comment2.gif
בדיקה חזותית של חיבורים.

shlomi2

אוהב את התחום
מעורבות
0
נקודות
16
הקדמת אותי קצת, בהמשך לפוסט שננעל, הייתי מעוניין לקבל הסבר מקצועי בצורך בהארקה "איכותית" למערכת?
נמר, בפוסט הקודם סיפקת הסבר הגיוני אך לא מספיק מקצועי בעיניי מדוע צריך חשמל נפרד, כמובן שאשמח לשמוע את ההבדלים ואני יכול להבטיח שדעתי אינה מוטת לכאן או לכאן.
את נושא הארקה קצת קשה לי לקבל מאחר ומטרתה הוא פריקת מתח מן הגוף לאדמה ולא הולכה אל המגבר, CD או כל מכשיר חשמלי אחר.
וסליחה שקצת התפרצתי לפוסט.

איתי ו.

חבר משקיען
מעורבות
299
נקודות
83
הנה מה שנמר כתב

הקדמת אותי קצת, בהמשך לפוסט שננעל, הייתי מעוניין לקבל הסבר מקצועי בצורך בהארקה "איכותית" למערכת?
נמר, בפוסט הקודם סיפקת הסבר הגיוני אך לא מספיק מקצועי בעיניי מדוע צריך חשמל נפרד, כמובן שאשמח לשמוע את ההבדלים ואני יכול להבטיח שדעתי אינה מוטת לכאן או לכאן.
את נושא הארקה קצת קשה לי לקבל מאחר ומטרתה הוא פריקת מתח מן הגוף לאדמה ולא הולכה אל המגבר, CD או כל מכשיר חשמלי אחר.
וסליחה שקצת התפרצתי לפוסט.

הנה מה שנמר לוי כתב :

הסבר לוגי אני בהחלט יכול לתת לך. הסבר טכני יאיר פורמן ייתן.

ההסבר הלוגי.
תחשוב שאתה נימצא בחלל גדול וריק. מחוץ לדלת האולם הסגור עיר סואנת.
זה בדיוק מה שקורה בחשמל. אתה אומנם מחובר להארקה משלך אבל עדיין חיים עם אותה הארקה מקררים של שכנים, מנורות פלורסנט, שואבי אבק ועוד המון מכשירים שחולקים יחד איתך את אותה הארקה.

עכשיו תחשוב שאתה נמצא באותו חלל בדיוק אך בחוץ שקט מוחלט. מה שיקרה הוא שאתה תצליח לשמוע את האוויר שבחדר, הצליל שלו, הגודל שלו. זה מתרחש רק בזכות העובדה שפיתאום, כאשר ריצפת הרעש ירדה, ואין הפרעות מבחוץ, אתה מגלה את הסאונד של החלל בו אתה נימצא וכל רחש מעבר לחלל הזה יהיה מודגש ודינמי הרבה יותר. זה בדיוק מה שקורה כאשר אתה מבודד את הארקה משאר השכנים והמפריעים. אתה פשוט מגלה את הצלילים שעד עכשיו הרעש מיסך אותם.

מקווה שהייתי מספיק יצירתי. (-:

נמר

כתב אודיו
צוות האתר
מעורבות
4,266
נקודות
113
עזוב לקבל או לא לקבל.
אם זה עושה הבדל אז זה עושה הבדל. זה קודם כל, לפני ההסברים הטכנים.
הסברים טכנים יאיר יכול לתת. אני מציע שתשאל אותו.

איתי ו.

חבר משקיען
מעורבות
299
נקודות
83
טוב,
עבר זמן...
אולי כעת אזכה לאיזה תשובה מלומדת. הנושא חשוב לרבים.
תודה

Eylo

אוהב את התחום
מעורבות
89
נקודות
28
במכשירים מסוימים הארקה משמשת כנקודת יחוס אפס. במידה ויש ״רעש״ חיצוני על הארקה זה מתבטא בתוספת של כמה מיליוולטים על הארקה ואז זה כבר לא אפס מוחלט. זה יכול להשפיע על הצליל.
בבניין רב קומות זה לא פשוט להוסיף הארקה נפרדת לכן מה שנשאר לך זה להעביר קו חשמל ישיר ואולי להוסיף פילטר .

גיא

כתב האתר
צוות האתר
מעורבות
1,261
נקודות
113
שלום,
רבות דובר אודות חשיבות הארקה .

מה אני צריך לעשות כדי להגיע לאופטימום ?

אני לא חשמלאי ואינני מתכוון לעשות זאת בעצמי אבל חשוב לי להבין מה אני צריך להגדיר לחשמלאי שיעשה.

אני חושש מלהזמין חשמלאי שמה שיעניין אותו זה "הבטיחות, והעמידה "בתקן" (ולא חלילה שאני מזלזל בזה) ופחות נקיון הארקה.

בבנין שאני גר יש 40 דירות כך שלפי התיאוריה הארקה שלי מזוהמת....

האם יש דרך לבדוק את נקיון הארקה (לפני ואחרי) ע"י מכשיר מדידה ומה הערך המומלץ?

וכמובן - אם יש בעל מקצוע מומלץ, שהיצע עבודה טובה, אשמח לקבל פרטיו בפרטי או אם תרצו בפורום..

תודה

איתי

אין לך ממש דרך לבדוק את רמת "הזיהום" של הארכה. בטח שלא בבניין משותף.
הרי לא תעבור דירה דירה ותבדוק מה מחובר ולאן וכמה "זבל" הוא מוסיף לחיבור הארכה המשותף.
גם לא תבדוק את טיב עבודת הקבלן שביצע את העבודה בבניין.
בבניין משותף אין לך יותר מידי מה לעשות. אם אתה בקומת הקרקע או קומה ראשונה אז ניתן לעשות הארכה דירתית לעצמך. זה עוד איכשהו סביר אם עושים זאת נכון.

בקיצור, כמפקח בניה וכאחד שגם גר בבניין משותף ואצלי המערכת קיבלה פאזה מבודדת כמעט לחלוטין, אני אומר לך שבבניין משותף אתה חי עם הארכה של כולם וזהו.

תרצה עזרה והכוונה בנושא חשמל יעודי, בכיף.
בנוגע ספציפית להארכה, יש כל מיני שיפורים קטנים ודברים שניתן להקפיד עליהם במערכת שלך שהם עוזרים, אבל זכור שבסוף הכל יתחבר לאותה הארכה "ג'יפה" של הבניין.

וזכור דבר נוסף, שהוא הכי חשוב:
85% ממקרי השריפה במגורים מקורם בחשמל.
אז כל דבר שאתה עושה, תן לבעל מקצוע יעודי מוסמך.

menahem

כתב האתר
מעורבות
360
נקודות
83
טוב,
עבר זמן...
אולי כעת אזכה לאיזה תשובה מלומדת. הנושא חשוב לרבים.
תודה
איתי,

חשמל זו תופעה פיזיקלית העומדת בפני עצמה,ויש לה לא מעט הגדרות מתמטיות ופיסיקליות,שנעזוב אותן לנפשן למעט אחת.

לחשמל ישנה תכונה אחת שאין לאף תופעה פיזיקלית מוכרת והיא: הוא שואף,מטבעו,לחזור למקום ממנו בא. במילים אחרות החשמל אצלך בבית שואף לחזור לתחנת הכוח שבה הוא יוצר.

השאיפה הזו איננה עולה בקנה אחד עם הצורך והשימוש בחשמל אבל מסייעת כאשר משהו משתבש.

רק כאשר משהו משתבש החשמל "עובר" להארקה (ומשם לתחנת הכוח). זה קורה כשיש נחשולי מתח ו/או קצרים חשמליים.

כשהחשמל מגיע לנקודת ההארקה זה סימן שמשהו איננו תקין בצד של הצרכן,ובעיה רצינית בצד של חברת החשמל.

בחיי היום יום וכאשר אין משהו שאיננו תקין (מכשיר חשמלי או הרכבה לא תיקנית של מערכת החשמל),בקו ההארקה לא עובר דבר.

לכן,בחיי היום יום אין הארקה מזוהמת.

כמו אמרתי פריצה של חשמל לאדמה/הארקה זו בעיה רצינית של חברת החשמל. למיטב ידעתי חברת החשמל איננה מבצעת בדיקות תקינות להארקה אלא רק פעם אחת - כשהמבנה מחובר לרשת החשמל,לאחר שקיבל טופס איכלוס (טופס 4).

לכן,אם יש לך ספק לגבי טיב ההארקה בבניין שבו אתה גר הדבר הנכון לעשות הוא לפנות לחשמלאי מוסמך שיש לו הסמכה לבצע בדיקות איכות ותקינות ללוח החשמל ולמערכת החשמל של המבנה (ישנה תת התמחות כזו אצל החשמלאים לא כל חשמלאי מוסמך יכול לבצע בדיקות כאלה וגם - יש צורך במיכשור יקר וברישיון מיוחד מטעם מדינת ישראל).

רק חשמלאי כזה יוכל לתת לך תמונת מצב נכונה גם על מערכת החשמל לדירה שלך וגם על טיב ההארקה של הבניין.

אין שום צורך,וזה אסור חוקית,לבצע הארקה של מערכת החשמל בדירה לאדמה בנפרד מזו המשותפת לבניין כולו. יש לזה כמה סיבות העיקרית מביניהן היא בטיחותית,וקשורה בבטיחות שלך ושל בני ביתך.

במידה ומשהו בבית שלך,או בבית אחר בבניין גורם לפריצות של חשמל להארקה,הדבר משפיע לרעה על ציוד אודיו וגם ניתן לשמוע את זה. הפתרון היחידי,הנכון והבטיחותי הוא לבצע בדיקת תקינות על ידי מי שהוסמך לכך - כאמור לעיל.

כל פתרון אחר,ואני יודע שיש וגם יודע שיש כאלה שיישמו אותו,הוא מסוכן לך לבני ביתך ולשאר הדירים ופשוט רצוי וצריך להימנע מכך.

עוד הערה מניסיוני: בעבר היו בשוק תקעים עם שני חורים וגם שקעים כאלה. התקעים והשקעים האלה היו ללא חיבור להארקה של המבנה. אינני זוכר בדיוק ממתי אבל ובכל מקרה חל איסור למכור,להתקין ולעשות שימוש בשקעים ובתקעים האלה. אם ש לך כאלה בבית - קרא לחשמלאי מוסמך ורצוי אתמול.

קח בחשבון שיש לא מעט ציוד אלקטרוני בכלל והי אנד בפרט שיש לו הארקה עצמית - כלומר לגוף של המכשיר. אם בדקת ומערכת החשמל בבניין תקינה,לרבות ההארקה,ועדיין יש בעיות של זליגת חשמל אז תחפש את הבעיה במכשירים מהסוג הזה. החשד צריך ליפול על מכשירים שיש להם טרנספורמטורים שממירים זרמים ממה שמגיע מחברת החשמל לזרמים (בדרך כלל זרם ישר - וזה איננו מסוכן) עצמאיים לשימושם העצמי. אני לא מכיר טרנספורמטורים שממירים זרם חילופין ולמיטב ידעתי בעולם האודיו הטרנספורמטור ממיר מזרם חילופין לזרם ישר שאיננו מחייב הארקה ולכן מוארק לעצמו.

HIH

מנחם.

איתי ו.

חבר משקיען
מעורבות
299
נקודות
83
תודה על ההסברים.

זאת אומרת שאם אצלי או אצל השכנים יש זליגת זרם מאחד מעשרות המכשירים שבכל דירה אין דרך למנוע כניסה של "זיהום"
להארקה ומשם למערכת..
חבל.

שניצל

חבר משקיען
מעורבות
1,789
נקודות
113
אני התחברתי ישירות בעצמי לצינור מים של העריה ,גנבו לי כבר 10 פעמים את הכבל.

menahem

כתב האתר
מעורבות
360
נקודות
83
תודה על ההסברים.

זאת אומרת שאם אצלי או אצל השכנים יש זליגת זרם מאחד מעשרות המכשירים שבכל דירה אין דרך למנוע כניסה של "זיהום"
להארקה ומשם למערכת..
חבל.

לגבי זליגת זרם אצל השכנים - אתה לא יכול לעשות הרבה. לגבי כזו אצלך: אפשר לבדוק על ידי חשמלאי ולתקן אם צריך.

מנחם

למעלה
תצוגת צבעים באתר (* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה
+ 100% -
סגור