שעון גרמין Forerunner 265 במבחן
אם יש דבר שאנו הצרכנים מחפשים, זה לאתר את המוצרים שיהיו ביחס גבוה של עלות לתועלת. בעולם בו קיים מגוון כה רחב של אפשרויות, היחס הזה בין עלות לתועלת יכול לעזור לנו במגוון השיקולים של איזה מוצר לרכוש. השיקול הזה רלוונטי במיוחד, כשאנו רוצים לרכוש שעון ספורט. מכיוון שהשוק הזה נהנה מידי שנה ממגמת עליה במכירות, מספר השחקניות בתחום עולה, וכל יצרנית מציעה שלל דגמים.
אם גם אתם חובבי ספורט, בוודאי שמתם לב שהשם "גרמין" הפך לשם נרדף לשעון ספורט, ממש כמו שפריג'ידר הוא שם נרדף למקרר, וקרטיב לשלגון. אחת הסיבות לכך היא העובדה שהיא מצליחה לאורך שנים לספק מגוון מוצרים שיתאימו לדרישות חובבי הספורט.
נתח השוק של היצרניות שעוני הספורט בארה"ב – מקור אתר Statista.com
גרמין (Garmin)
גרמין אמנם החלה את פעילותה עוד בשנת 1989, אולם אז התמקדה בפיתוח מערכות איכון GPS, ואת הנסיון הזה לקחה בהמשך לעולם הספורט. הפיתוח הראשוני של שעון לביש משולב GPS ומודד דופק, היה חדשני ביותר, מכיוון שעד אותה העת היו השעונים של היצרניות המתחרות רק אמצעי תצוגה לחיישנים חיצוניים לשעון, כגון רצועת דופק לחזה, חיישן קאדנס לאופניים, ופוד לנעל. גרמין איפשרה לראשונה לצפות במסלול ולשתף אותו, ואת היכולת למדוד דופק בשעון ספורט דרך פרק כף היד, מה שמייתר את הצורך ברצועת חזה למדידתו. הצמיחה המהירה שלה הביאה אותה כיום לשווי שוק של 34 מיליארד דולר, כשהיא מדווחת על צמיחה משמעותית בתחומי הכושר והתעופה. השוק הישראלי לא נותר אדיש, ובטרם היתה נציגות למותג בישראל, החלו ספורטאים חובבים רבים רוכשים אונליין את השעונים מתוצרתה. רונלייט, שזיהתה את המגמה, פעלה מול היצרן לקבל את הנציגות המקומית.
כשסיקרתי כאן את אירוע השקת את שעון ה- Fenix 8 של גרמין, פניתי לבדוק לעצמי שעון חדש, וצד את עיני ה- Forerunner 265 שרבים חושבים שהוא עונה על הקריטריון "יחס עלות-תועלת גבוה", אז ביקשתי אותו לסקירה.
Forerunner 265
ה- 265הושק בישראל כמחליף של ה- 255. בדומה לקודמו, הוא מגיע עם מסך בקוטר 1.3 אינטש, ולצידו ה- 265S בעל מסך בגודל 1.1 אינטש. במבט ראשון קשה להבדיל בין ה-265 ל-255, מכיוון שה- 265\S265 גדולים רק בכ-5 מ"מ מה-255\S255.
המארז שלו מתכתי. אני קיבלתי אותו בצבע שחור, אולם קיימים גם צבעים אחרים, מעט יותר ססגוניים ובולטים, כדוגמת ורוד, טורקיז או לבן. לחצן התחלת הפעילות ממוקם בפינה השמאלית העליונה ומעוצב באופן בולט וגדול יותר, ולצידו הכיתוב “Run”. אני מצאתי את המימדים הגדולים יותר של לחצן זה, מקלים מאד על הלחיצה, במיוחד אם לובשים כפפות, או בתזוזה, פשוט מכיוון שלא ניתן לפספס אותו.
לחצן RUN
כיאה לסדרת ה- Forerunner, יש ל-265 חמישה לחצנים, שמוודאים שתוכלו לנהל אותו מהם באופן מוחלט, במקום ממסך המגע.
אבל ההבדל המשמעותי ביותר ניכר מיד עם הפעלת המסך: מסך מגע AMOLED בוהק ונוח לקריאה ברזולוציה של 416 על 416 פיקסלים, ממש דומה לזה שראינו ב- Fenix 8 שזה עתה הושק. אם אתם משדרגים מדגם בעל מסך MIP (Memory-in-Pixel), הרי שמדובר בקפיצה דרמתית, שמזכירה את המעבר ממסך מונוכרומטי של נוקיה 3210 לצבעוני בוהק של אייפון. בנוסף, הזכוכית שלו מסוג Corning Gorilla Glass. זה אמנם לא ספיר, אבל מספיק כדי לוודא שיישאר עמיד בפני פעילויות ספורטיביות עצימות.
עם מסך המגע נוח יותר לגלול למעלה ולמטה במסכים, במקום להשתמש בלחצנים. מצד שני, השימוש בלחצנים מקל על התפעול בעת פעילות גופנית, מכיוון שבמהלכה הגוף זז ומזיעים, מה שמקשה על התיפעול רק באמצעות מסך המגע.
שדרוג נוסף שמבוצע בו מול קודמו, היא התוספת של GPS multi-band שנועד לדייק עוד יותר את המיקום שלכם בפעילות ספורטיבית כגון ריצה או רכיבה על אופניים. עם זאת , חשוב לזכור שלמעבר ממסך MIP ל- OLED ושידרוג ל- GPS multi band יש מחיר - חיי סוללה קצרים יותר, במיוחד אם תבצעו פעילות גופנית משולבת GPS, כגון אופניים או ריצה.
בנוסף, ה- 265 כולל גם שירות איחסון קבצי מוזיקה בשעון, שמייתר את הצורך לשאת את הסמארטפון במהלך ריצה, שירות שהתקבל בדור הקודם רק בגרסת ה- 255Music.
כשענדתי אותו לראשונה, הבנתי את הערך המוסף של שעון לא מגושם על פרק כף היד, מכיוון שמהר מאד שכחתי שהוא עליה. רצועת הסיליקון שלו נעימה מאד ודקיקה, ובשל החרירים הגדולים לכל אורכה, היא גם מתייבשת מהר בעקבות חשיפה לזיעה או מים.
גרמין מספקת אפשרויות מגוונות לעיצוב פניו (Face), באמצעות בחירה ממגוון עיצובים רחב באפליקציית Connect QI. את העיצוב הבסיסי של כל face ניתן לעדכן, כך שיציג נתונים מעט שונים, בהתאם לאופי הפעילות שלכם. בהכללה, העיצובים נחלקים לשניים: פנים קלאסיות או כמה שיותר נתונים על המסך.
את השעון קיבלתי מהיבואן בשקית ניילון, ללא אביזרים נלווים, ומשכך לא אוכל לשתף בתכולת האריזה המלאה.
Forerunner 265
שדרוגי תוכנה
אחד החידושים המעניינים ביותר ב- 265 היא ציון המוכנות לאימון, שמחשב השעון בהתבסס על עצימות הפעילות הגופנית האחרונה, איכות השינה, קצב הלב והזמן שעבר מאז האימון האחרון. מדובר בתכונה ייחודית שלא קיימת אצל המתחרים, שמסוגלת לסייע במניעת פציעות מיותרות וריסון מוטיבציית יתר. אני מצאתי את התכונה מאד אפקטיבית, לדוגמא, לאחר אימון עצים השתמשתי בציון זה כדי להבין כמה זמן לוקח לגוף שלי להתאושש מאימון רכיבת אופניים ארוך.
אימון מוצע על סמך האימונים הקודמים ואיכות השינה
חידוש נוסף הוא דוח הבוקר, שמופיע בשעון עם ההתעוררות, מספק ציון לשינה, למוכנות לאימון, מידע על מזג האוויר ובאימון שמוצע לנו על סמך היסטוריית האימונים שלנו.
ניקוד שינה
חובבי המוסיקה יאהבו לגלות שבשונה מ-255 שכלל גרסת Music בעלות נוספת, איחסון המוסיקה כלול ב- 265, כסטנדרט, עם אחסון של 8 ג'יגה, שמאפשר לשמור כמות גדולה של שירים. זה אמנם נוח במידה ולא רוצים לקחת איתנו לאימון את הסמארטפון, אבל חובבי הספוטיפיי יתקשו לוותר על ההזרמה ולכן יבחרו להשתמש בשעון רק לצורך שליטה בהזרמה ולא לצורך איחסון שירים.
שליטה
יצא לכם פעם להתחיל לשחות ולגלות אחרי זמן שהשעון כלל לא התחיל את המדידה? סדרת ה- Forerunner ועימם ב- 265, עושה לטעויות המעצבנות הללו סוף, באמצעות גישה ייחודית: שליטה מלאה בתפקוד השעון באמצעות חמישה לחצנים המספקים משוב באמצעות צליל או רטט. לחצני מעלה, מטה, אישור, אחורה ותפריט, מוודאים שהפעילות תתחיל ותעצור בדיוק מתי שתבחרו. בנוסף, לחצן הפעילות “RUN” מקל על החיים, כך שלחיצה עליו בלבד תתחיל למדוד את סוג הפעילות האחרונה, ואם רוצים לעבור לאחרת, עושים זאת בפשטות. גם הפסקת המדידה קלה: לחיצה בודדת על אותו הלחצן.
זוהי גישה שונה לחלוטין מזו של יצרניות אחרות כגון סמסונג ואפל, שמשלבות החלקה ולחיצה על מסך המגע. אני מציין זאת כי לעיתים כשהמסך או האצבעות רטובים משחיה או זיעה, קשה לבצע את הפקודות.
אפליקציות נילוות
ניהול ה-265 נתמך באמצעות 2 אפליקציות עיקריות:
-
Connect IQ ששולטת בהתקנת הווידג'טים ותצוגת המעטפת של השעון (ה"פנים" של השעון).
-
Connect שמנהלת את השעון בכל הקשור להורדת הפעילויות הספורטיביות והצגתן, קישור ציוד נלווה כגון חיישני דופק, הגדרת המדדים הגופניים של המשתמש, שירות Garmin Pay, האפליקציות שמורשות לשלוח התראות לשעון, ואפילו אפשרויות ליצירת אימון ולשיתופו עם אחרים.
מכיוון שזהו מסך מגע, אזי השליטה אפשרית גם במגע על המסך. התפריט כולו בשפה העברית, גם באפליקציות התומכות כך שתוכלו להוסיף באמצעות אפליקציית Connect IQ, ווידג'טים שמתחברים לאפליקציות שקיימות לכם בסמארטפון, כגון Spotify או Strava.
חשוב לתאם ציפיות ולהבין שבשונה משעונים מבוססי Google Wear OS של סמסונג, או iOS של אפל, שכוללים מגוון עצום של אפליקציות שרצות עצמאית בשעונים מתוצרתן, גרמין מאפשרת התקנת ווידג'טים בלבד, שמספרם מועט יחסית. כלומר, ב- 265 אין אפליקציות שמתפקדות באופן עצמאי, אלא ווידג'טים שמציגים את המידע מהסמארטפון בשעון.
תצוגה
במידה וכבר יש לכם שעון גרמין עם מסך MIP, כדאי שתדעו שה-AMOLED מהווה שידרוג בכל קנה מידה, במיוחד במידה והגעתם לגיל בו אתם מתקשים בקריאה. הוא פשוט בוהק ובעל קונטרסט מעולה. לעומת דגם קודם שיש לי כיום עם מסך MIP, התצוגה ב- 265 הרבה יותר בולטת לקריאה.
אבל את הבידול המהותי ביותר בתצוגת הנתונים מציגה גרמין במהלך האימון: היא מנצלת את כל גודל המסך על מנת להציג את הנתונים בפונטים גדולים, כך שגם אם אתם צריכים משקפי קריאה, תוכלו לקרוא בקלות. התצוגה הגדולה מקילה על קריאה גם בעת ריצה, בה כל הגוף זז, כך שניתן להציץ בשעון במקביל לריצה ולהבין את הנתונים.
האסטרטגיה הזו גורמת לרבים בקרב חובבי הספורט בגילאי 50 פלוס לבחור בשעון גרמין כי קריאת נתונים אינה דורשת משקפי ראיה.
שלבו זאת עם פנים (face) ססגוניות, וקיבלתם תצוגה כה אטרקטיבית שמרגישה יותר כמו שעון חכם, ולא שעון ספורט ייעודי.
גרמין מחלקת את המסך העגול ל-4 רבעים, ומציגה בכל רבע נתון אחד לבחירתכם. כך לדוגמא, בחרתי בשחייה בבריכה בתצוגת דופק, מהירות ממוצעת, מרחק כולל ומספר בריכות. הכיתוב הגדול נוח לקריאה גם עם משקפת שחיה, ללא כל בעיה.
חווית שימוש
השידרוג משעון גרמין אחד לאחר מאד מהיר ופשוט: כל שנדרשתי היה לסנכרנו עם אפליקציית Connect, וכל הנתונים שלי עברו אל השעון החדש, כולל סינכרון עם Spotify ו-Strava.
הממשק של ה- 265 רץ חלק, אבל כולל שיהוי של כשניה במידה ורוצים לעצור פעילות ולשמור אותה. בנוסף, בסוף פעילות עצימה כגון שחיה, נדרש המשתמש לדרג את עצימות הפעילות וכיצד הרגיש. ללא דירוג זה לא ניתן לשמור את האימון. לי זה נראה מיותר, במיוחד מכיוון שרבים מפסיקים את השחייה בעודם עונדים את המשקפת, והפונט של דירוג העצימות וההרגשה לאחר האימון קטנים מכדי שניתן יהיה להתרכז בהם.
הגדרה זריזה בממשק בעברית
ב- 265 גרמין מאפשרים לבחור בין שני גדלי פונטים, רגיל או גדול, כדי שאלו שעונדים משקפי ראיה, יוכלו לקרוא את המידע בשעון גם ללא צורך במשקפיים.
שיוך פשוט לתחילת עבודה מהירה
ממש בדומה לדגמים אחרים של גרמין, ה- 265 כולל גם פונקציית שליחת הודעת חירום בסמס לאנשי קשר מוגדרים מראש, על מנת להתריע בפני חשד לתאונה. מדובר בתכונה אפקטיבית, במיוחד אם אתם מתאמנים לבד, אולם היא עלולה לייצר גם התרעות שווא, במידה ואתם עושים מתיחות המשלבות ניעור ידיים אגרסיבי, או חובטים במחבט טניס.
ניטור תאונות והתראה לאנשי קשר
למרות שאני לא חובב ענידת שעון במהלך השינה, ה- 265 קטן ודק יחסית, ולכן היה נוח. ענידתו במהלך השינה מספקת נתוני שינה וערות במהלך הלילה, תוך אספקת ציון מוכנות לאימון בהתבסס על איכות ומשך השינה.
ניטור שינה בשעון ובאפליקציה
ניטור פעילות
מגוון הפעילויות הספורטיביות שמובנות ב- 265 אמנם רב, אבל אני התמקדתי בליבה: שחיה, הליכה ורכיבה על אופניים, שתפקד ממש כמצופה. חשוב לזכור שעל מנת למדוד את הדופק באופן מדויק, חייבים להדק את הרצועה על פרק כף היד באופן מיטבי, אחרת המדידה פחות מדויקת.
שלל נתונים המוצגים בשעון בתום פעילות גופנית
ניטור השחייה גם כן מדויק, במהלכו ולאחריו מספק ה- 265 מידע חשוב. עם זאת, את המידע המפורט באמת נקבל באמצעות אפליקציית Connect, אליה מועברים נתוני האימון לאחר סיומו. ניתן לצפות באימונים ברמה שבועית ולבחון התקדמות מול נתונים פיזיולוגיים.
בשונה מאפליקציות המתחרים, גרמין מספקת באפליקציית Connect מידע רב עוד יותר במידה והופכים את הסמארטפון לרוחב. עם זאת, במידה ואתם שוחים במספר סגנונות, ה- 265 לא יזהה כל סגנון בנפרד, אלא פשוט יציין שמדובר בסגנון מעורב.
נתוני אימון מפורטים יותר בצפיה לרוחב
התצוגה ב-Connect זהה לזו שקיימת גם בדגמים הקודמים של גרמין. תצוגת האימונים מפורטת ומספקת מידע רב, כגון אזורי דופק, דופק מקסימלי, השוואה לאימונים קודמים שמספקת ציוני שיאים אישיים חדשים, וכו'.
אני מצאתי את הנתונים מעניינים בתחילה, אבל עם זמן התרכזתי יותר בעיקר, ופחות בנתונים הנלווים. תכונת Garmin Share מאפשרת לשתף תוצאות עם רשימת תפוצה מוגדרת, כדוגמת מאמן אישי, וכך לקבלת משוב מדויק לפי התוצאות שלכם.
ניטור הדופק היה מדויק, בתנאי שמהדקים עד הקצה את הרצועה על פרק כף היד. אלו מבינינו המעוניינים בקריאה מדויקת גם באימוני אינטרוולים, עשוים לשקול שימוש ברצועת חזה שמנטרת במדויק את העליות והירידות בדופק, מכיוון שה- 265 נדרש במצב זה למספר שניות על מנת לחזור לניטור מדויק.
תצוגה גרפית
טריאתלטים ישמחו לדעת שמצב טריאתלון ב- 265 כולל תכונת מעבר אוטומטי בין שחיה, אופניים לריצה. ככה, במקום להתעסק עם מעבר בין סגנונות ספורט באמצע המירוץ, השעון עושה זאת בשבילנו. גרמין חשבה גם על אלו שמשתתפים בתחרויות, כך שניתן לעצור את המדידה בקו הגמר גם מבלי להשפיל מבט לשעון, מכיוון שהלחצן שמתחיל את המדידה גם מסיים אותה, בחיווי צליל ורטט.
סוללה
הגענו לעקב אכילס של שעוני הספורט: משך הזמן בין טעינות. למרבה המזל, אמנם ה- 265 כולל מסך מגע מסוג AMOLED ו-GPS משולב, אבל מסתבר שהם לא מקצרים במיוחד את חיי הסוללה. בהתנסות עימו, הוא החזיק לי כשבועיים במצב שעון חכם, וכשבוע במידה וביצעתי פעילות גופנית של שעה מידי יום. הטעינה מאפס ל-100% אורכת כשעה. מבחינתי, פרק זמן של שבועיים בין טעינות מהווה פרק זמן מכובד ביותר.
כדאי לזכור שפרק הזמן הארוך בין טעינות מושג בגרמין בכך שהסינכרון עם הסמארטפון מתבצע עם אפליקציית Connect בלבד, וגם זאת רק לאחר פעילות גופנית. מכאן שה- 265 לא מבצע סינכרון לספר הטלפונים, לאפליקציות כגון וואטסאפ, Spotify ו- Strava. משכך, לא תוכלו לדפדף בספר הטלפונים שלכם דרך השעון, והמענה להודעות וואטסאפ מוגבל לתשובות שהוגדרו מראש בשעון.
ה- 265 אינו כולל רמקול ומיקרופון מובנים, ולכן ניתן לענות לשיחה נכנסת באמצעות השעון, אולם לשוחח עם המתקשר או להאזין לו, ניתן רק באמצעות הטלפון. בנוסף, למרות שאמורה להיות לשעון שיחה מזוהה, את שם המתקשר יכולתי לראות בשעון רק לאחר שהשיחה לא נענתה.
שם איש הקשר מתגלה רק לאחר שהשיחה לא נענתה
אלו מביננו שרוצים שעון שמחזיק זמן רב בין טעינות, ימצאו בגישה זו יתרונות רבים, מכיוון שאצל המתחרים כדוגמת אפל או סמסונג, נדרשת טעינת שעון יומית. אחרים עלולים לראות בכך את אי ניצולו המיטבי של השעון לתכונות חכמות שקיימות אצל המתחרים, כי את ה- 265 אמורים לענוד לא רק במהלכה של פעילות ספורטיבית.
הטעינה מבוצעת בגרמין באמצעות כבל ייחודי עם חיבור קווי בלבד בגב השעון, כלומר ללא תמיכה בטעינה אלחוטית שכה פופולרית אצל המתחרים. מצד אחד יש לטעינה קווית יתרונות, כיוון שהיא אפקטיבית יותר מאלחוטית, אולם מנסיוני עם דגמי עבר גרמין, החיבור הזה נוטה עם הזמן להתרופף לכן עלול לדרוש מציאת ה- sweet spot שאכן טוען את השעון.
לסיכום
לאחר שביליתי כחודש ימים עם ה- Forerunner 265, בריצה, שחיה, צעידה ואופניים, אני מרגיש בנוח לומר יכול לומר בביטחון שהוא אחד המשתלמים כיום, בעיקר מכיוון שהוא משלב את כל התכונות החשובות לספורטאי החובב: ניטור פעילות ספורטיבית בזמן אמת, תצוגה מאירת עיניים וסיכום בגמר הפעילות. תוסיפו לזה סיכום בוקר וציון מוכנות לאימון הבא, עם ממשק עברי ושליטה נוחה, וקיבלתם שעון שכיף להתאמן איתו. שלל התכונות הללו באות עם מחיר נוח, ולכן הוא עשוי להוות שעון בחירה בבואנו לבחור שעון ספורט.
קונספט השליטה בסדרת ה- Forerunner וב-265 בתוכה, לשלוט בכל הפונקציות באמצעות חמישה לחצנים פשוט ממכר.
עם זאת, הוא אינו מושלם, מכיוון שהשיחה המזוהה מוצגת בשעון רק לאחר שלא נענתה, לא ניתן לקיים שיחות ישירות בשעון, המענה להודעות אפשרי רק באמצעות תשובות מוגדרות מראש ושמירת פעילות כגון שחייה מחוייבת במשוב שמסכם את האימון. בנוסף, מדדי הבריאות הכלולים בו אינם כוללים לחץ דם, דום נשימה בשינה וחשד לפירפור פרוזדורים, שקיים אצל המתחרים.
המתחרים אמנם כוללים שלל תכונות חכמות שכלל לא קיימות בגרמין, אבל חסרים את ההתאמות החכמות שספורטאים כה מעריכים, כגון פונט גדול במהלך פעילות גופנית, קישור האימון עם חברים או המאמן, וניתוח מדדים מתקדם במיוחד.
לסיכום, אם חיפשתם שעון ספורט שכולל כל מה שחשוב במיוחד לספורטאי חובב, במחיר נוח, ה- Forerunner 265 של Garmin עשוי בהחלט להוות בחירה ראויה.
יבואן: רונלייט
מחיר: 2,300 ש"ח