הממזר הקטן ELAC DS-A101-G במבחן

ניב נמר
19-01-2022 14:42

את Elac אני מכיר פחות או יותר רק בשם עד לרגע זה - זהו המוצר הראשון שלהם שנכנס לביתי, הם זכו לתשומת ליבי בתערוכת אודיו קטנה כזו, לא משהו רציני, שנקראת דיגיטאון שאני כל כך מתגעגע אליה ולימים האלו שבהם הכל היה אפשרי, בכל מקרה, בתערוכה ההיא יצא לי לראות ולהקשיב ל-Elac Concerto - רמקול מרשים ביותר שגם נשמע ככה לפי מה שזכור לי - שם שמתי סיכה על המותג. 

Elac היא חברת אודיו גרמנית שקיימת למעלה מ 90 שנה ומשקיעה המון בפיתוח הטכנולוגיות שלה, בעצם, אני מכיר את הטכנולוגיות שלה עוד לפני ששמעתי את המוצרים עצמם - אפשר לזהות מקילומטרים את הממברנות הקריסטליות שהם פיתחו או את הטוויטר ריבון JET שלהם. גם בסדרות הנמוכות הם לא זלזלו ואפשר למצוא אצלם טכנולוגיות כמו דרייברים קונצנטריים בפיתוח שלהם גם ברמקולים זולים יותר כמו ה-UNI-FI UB5 שקיבלו יופי של ביקורות. 

ELAC DS-A101-G

אז נחזור לנושא, לא מדובר ברמקול הפעם אלא במגבר אינטגרלי משולב סטרימר, ולא סתם מגבר - ממזר קטן קל משקל אבל ממש, פחות מ 2.5 קילו, מה שמאפשר לו להיות מונח כמעט בכל מקום בלי צורך ביותר מדי תמיכה ולכן מתאים מאוד גם למי שמחפש משהו קומפקטי לשים על שולחן המחשב, מזנון קליל וכו׳.

מה שהופך אותו לכזה קליל הוא הטכנולוגיה שבה הוא משתמש - BASH, הטופולוגיה הזו די נפוצה בתחום הגברת הסאבוופרים מפני שהיא מאפשרת הגברה חזקה עם טביעת אצבע קטנה ופליטת חום נמוכה, מדובר בעצם בשילוב של שתי טכנולוגיות המוכרות לנו, האחת - דיגיטלית או יותר נכון - ממותגת, והשניה אנלוגית מסוג AB.

לכל אחת מהטכנולוגיות יתרונות וחסרונות משלה - הגברה דיגיטלית מאוד יעילה ונצילה ויכולה להגיע להספקים גבוהים מאוד בקלות זאת מפני שרוב החשמל המסופק מומר לצליל ולא לחום (מעל 90% נצילות) זאת לעומת class A שמספק בערך 30% או AB שיכול להגיע לסביבות ה60% בעולם ורוד. החסרון של הגברה דיגיטלית היא שהיא דורשת פילטר מסוג Low Pass על שלב היציאה כדי לסנן את רעשי העבודה (מיתוג) של המגבר וכידוע לנו כל פילטר שהוא על שלב היציאה הוא פחות מומלץ. את החסרונות של מגברים אנלוגים אנחנו מכירים - הם גדולים, פולטים הרבה חום ולא נצילים היות ומתח העבודה שלהם גם במנוחה הוא די גבוה, השילוב בין השניים בטופולוגיה זו הוא די מגניב הייתי אומר אם אתם גם פריקים של טכנולוגיה - הורדת מתח העבודה של מגבר ה AB והזנתו באמצעות מגבר מסוג D, ככה גם מקבלים יעילות וגם אפשר לוותר על הפילטר - win win.

חיבוריות, קישוריות ומה שביניהן

המגבר הזה מחזיק עוד כמה טריקים בשרוול - חוץ מכניסות line סטנדרטיות, שתיים במספר, יש למגבר כמה יכולות מבורכות בימינו ובעיקר לאלו שהמקור שלהם הוא דיגיטלי, ניתן למצוא בצידו האחורי גם כניסה קואקסיאלית, אופטית וחיבור קוי לרשת (יש גם wifi ו bluetooth מובנה כמובן).

המגבר כולל DAC פנימי (192/24) תומך Dobly Digital וחיבור ה-USB שהיה בדגם הקודם ירד מהפרק, חבל, למרות זאת קיבלנו סטרימר פנימי תומך ב Airplay, Spotify Connect, Roon, Bluetooth ו DLNA.

מי שחפץ להשתמש במגבר כקדם או להוסיף לו סאבוופר יכול גם כן היות והוא מכיל יציאות פרה מתאימות. 

כדי לחסוך במקום המגבר מגיע עם טרמינלים די קטנים המאפשרים כל חיבוריות רגילה שתחפצו אך העדיפה היא חיבורי בננה סטנדרטיים ואפילו תקבלו כאלו עם המגבר, נחמד.

החיבורים מאחור

שנתחיל לבקר?

כל הטכנולוגיה הזו מגיע באריזה די קטנה וקלה שלא פולטת המון חום ולכן די נחה למיקום היכן שתחפצו, אין אפילו פתחי אוורור מלמעלה. מארז המגבר מרגיש מעט פלסטיקי מסביב אך הפרונט נותן תחושה יותר יוקרתית של אלומיניום מוברש. מסך פצפון נמצא מקדימה המציג את הכניסה והווליום ומצידו שני כפתורי מגע המאפשרים 

ELAC DS-A101-G

בחירת כניסה וכיבוי / הפעלה, חוגת ווליום פיזית נמצאת בצידו הימני, מצויין, סה״כ מינימליסטי ויעיל. למגבר שלט גנרי כזה שאתם ודאי כבר מכירים ואיתו ניתן לבחור כניסה, לשלוט בווליום ולכבות/להפעיל, מה שהייתם מצפים משלט בקיצור. שליטה בסיסית או מתקדמת יותר אפשר למצוא באפליקציה השליטה של Elac והיא מוסיפה לא מעט פונקציונליות לכל העסק כמו עדכוני תוכנה, שליטה על הבאס והטרבל, כיוון רמת העוצמה של כל כניסה ואף כיול החדר ובחירת תדר חיתוך לסאב וופר במידה והחלטתם לצוות אחד. הסיבה שלא ציינתי את כיול המערכת כבר בשלב מוקדם יותר היא מכיוון שאני חושב שכרגע מדובר בפונקציונליות לא אפויה בעליל, למרות זאת, כיול הסאב נראה דווקא שמיש. 

שלט רחוק

בסופו של יום אנחנו רוצים להאזין למוזיקה דרך המגבר נכון? אז אגיד לכם מראש שניסיתי פחות או יותר את כל האופציות האפשריות כמקור ואלו הן מסקנותי:

ההרגשה הראשונית היא שהמגבר מצוות די בקלות לרמקולים בלי יותר מדי בררנות גם לאלו הפחות נצילים למרות ההספק הצנום שלו (40W ב8Ohm), הצליל נשמע מלא ואין הרגשה של מגבר צנום, הבמה שהמגבר מצליח לשחזר היא אמינה, מדויקת ומפוקסת והדינמיות טובה סה״כ, היתרון של של מגברים בטופולוגיה כזו וגם הדיגיטליים ביניהם הוא שלא נדרשים המון וואטים היות ורוב רובם מומר למוסיקה.

בהאזנה ל Call me all של Paul Simon הציג המגבר זריזות מצופה הנדרשת מגיטרת הבס הקופצנית שמזוהה עם השיר הזה, השירה הייתה נעימה והחצוצרות חדות ומדוייקות. לא היה משהו ספציפי שהרגיש לי יוצא מן הכלל אך גם לא משהו שאני יכול להגדיר ככישלון, המגבר עשה את העבודה בצורה די ניטרלית סה״כ.

מעבר Giorgio by moroder של Daft Punk כבר דורש יותר, מדובר בקטע ארוך באופן יחסי, מגוון ומאוזן בצורה מעוררת השראה מבחינת טווח התדרים - הכל שם ואין התנגשות בשום טווח תדרים כמו שרק הצמד הצרפתי יודע להפיק. קולו של ג'ורג'יו בפתיחה נשמע בולט וממורכז בעוד שרעשי הרקע עוטפים מסביב ומכניסים את המאזין לאווירת ראיון אחד על אחד עם היוצר. תוף הבאס, הסינטיסייזרים והגיטרת באס שנכנסים לאחר מכן מצליחים להשאר נפרדים ולא להעמיס אחד על השני, הסינטיסייזר מציג תזזיתיות מבורכת וטווח תדרים מלא והתוף באס עסיסי אך זריז. זוכרים שאמרתי שזה קטע מגוון? אז הוא ממשיך לסולו של פסנתר חשמלי על רקע של סמבה רכה בסגנון צי׳ק קוריאה ומשם מתגבר לסולו תופים משולב סינטיסייזר עד שמסתיים במשהו שמזכיר רוק כבד. המגבר הצליח לשחזר הכל בלי ליפול, לא רע בשביל מגבר זול מפוצץ טכנולוגיות, אם אפשר להגיד שהתפשרו על משהו כדי לעמוד בתקציב אז זה לא על הסאונד - הגיטרות החשמליות נשמעו יופי, הפסנתר החשמלי הציג יופי של תדרי מיד והמצילות המחישו טרבל מתון ונעים להאזנה.

כשהווליום עלה נפגעה מעט הדינמיות וגם האיזון הכללי והורגש שהמגבר יצא מטווח הנוחות שלו, אני משער שרמקולים נצילים יותר יקלו עליו במחוזות הרועשים יותר.

המשכתי להקשיב לרשימה הקבוע שלי עם המגבר והוא היה די עקבי, שחזור אמין של הקטעים מבלי להתבלט במשהו ספציפי לטוב ולרע, המידע היה שם אך לא היה משהו ספציפי שריגש אותי אקסטרה, הוא פשוט עשה את העבודה מבלי להתלונן - זה החסרון והיתרון שלו בו זמנית. הוא שומר על ניטרליות בווליום האזנה סביר ומתכווץ מעט כשדוחפים אותו לפינה.

חסרונות

החסרונות העיקריים של המגבר הם בעיקר סביב עניין הסטרימר שם לא הכל עובד פיקס, ספוטיפי קונקט עבד כמצופה אבל airplay לא תמיד היה זמין, לא משהו שכיבוי והפעלה פשוטים לא פתרו… הייתי שמח ל Airplay 2 תמיכה בTidal ואולי להשאיר את כניסת הUSB שנעלמה לה. סה״כ עושה את העבודה אבל לא מחליף סטרימר טוב. גם מבחינת הצליל, אפשר למצוא מגברים ״טיפשים״ יותר בתקציב הזה שהם יותר מרגשים באינטרפטציה שלהם.

יתרונות

במחיר די נמוך מקבלים מגבר משולב שנותן פתרון מלא לעולם הדיגיטלי מבלי הצורך להרכיב או לבנות מערכת, פשוט חברו לו רמקולים ואתם בעניינים. הוא נשמע טוב, הוא קטן, הוא קל למיקום ולא מתחמם ויכול לעזור לכם להחיות ולהשמיש רמקולים שכבר יש לכם ולהפיץ בהם רוח חיים. הוא יחליף בקלות את הרסיבר הישן שלכם שמחובר לסידי שכבר לא מצליח לקרוא יותר מרצועה אחת מבלי לקפוץ וגם יתחבר בקלות לטלוויזיה שלכם ואפילו יפענח dolby digital. המעבר בין האינפוטים זריז והקישוריות הנוחה מאפשרת להגיע למצב האזנה מהר מאוד.

מסקנה

אם אתם אודיופילים שמחפשים להכנס לתחום כנראה שהייתי ממליץ לכם להשקיע בכל רכיב בנפרד, אולי גם למצוא מגבר פחות משוכלל כמו ה M2si של Musical Fidelity שלא רחוק בתקציב ולהוסיף ממיר וסטרימר בשלב מאוחר יותר כשהתקציב יאפשר זאת. למרות זאת, אם אתם מחפשים להקשיב למוסיקה באיכות טובה מבלי להתעסק בזה יותר מדי זה לגמרי הפתרון בשבילכם - מדובר בפתרון all in one לכל הקשור למקור והגברה שהתוצאה שלו לגמרי שווה את הכסף. התמורה למחיר היא טובה והוא לא מפונק כך שהוא כנראה יזיז את מה שכבר יש לכם בבית מבלי הצורך להשקיע אקסטרה מחשבה על מיקום - שימו אותו איפשהו, תשכחו ממנו ופשוט תנגנו משהו.

מחיר: 3,990 ש"ח

יבואן: פיוז סטריאו


מקורות:

Tidal, Spotify, Roon

Macbook Pro + Audirvana

רמקולים מצוותים:

Spendor D7

נתונים יבשים:

Amplifier: BASH Digital Fidelity Tracking Amplifier

Power output Continuous:

2 x 80 Watts 2 channels driven into 4 ohms @ 1kHz

2 x 40 Watts 2 channels driven into 8 ohms @ 1kHz

2 x 70 Watts 2 channels driven into 2 ohms @ 1kHz

Power output burst (CEA 2010*):

120 Watts 1 channel driven into 4 ohms @ 1kHz

65 Watts 1 channel driven into 8 ohms @ 1kHz

170 Watts 1 channel driven into 2 ohms @ 1kHz

Power and THD+N, 1kHz: 

4 ohms 70 Watts @ .07%

8 ohms 40 Watts @ .03%

Signal-to-Noise Ratio: (Full Power Digital input): 101dB

Broadband Frequency Response: 20Hz to 40kHz +/- 1.8dB

Analog inputs: 2

Digital inputs: 2 total; 1 optical / 1 coaxial (192kHz 24-bit)

Ethernet Input: 1

Wi-Fi: Yes

Subwoofer Output: 1

Pre-Amp Outputs: 1 (L/R)

Bluetooth audio: Yes

Audio Decoding: Dolby Digital

Streaming Services: Discovery, Roon Ready, Spotify Connect, AirPlay, Bluetooth, DLNA

Display: OEL

App Control: Yes, iOS and Android control app. A Bluetooth 4.0 low-energy Android or iOS device is required to use this application.

Room Correction: ABC (Auto Blend & Calibrate)

All specifications subject to change.

Power Consumption:

Power Off 120Vac: .86W

Auto-Off 120Vac: 5.45W

* CEA 2010 Tone Burst (6.5 Cycle Raised Cosine)

* CEA 2010 Tone Burst (6.5 Cycle Raised Cosine)

מעבר לתגובות בפורום