סיכום אירוע השקת אוזניות Dyson Zone

תמיר עיואן
08-12-2022 06:00

ב-30.11 קיימה דייסון מסיבת עיתונאים בה הכריזה על השקת ה-Dyson Zone, אוזניות מנטרלות רעשים הכוללות גם מסנן אוויר מובנה.

האירוע שודר מאנגליה בה נמצא אחד משני הקמפוסים הטכנולוגיים של דייסון. למרות הצמיחה שלה שהביאה לכך שהיא מעסיקה כיום יותר מ-14,000 עובדים ברחבי העולם עם יותר מ-6,000 מהנדסים, היא נותרה כעסק משפחתי. כיום דייסון עוסקת גם בפיתוח מכונית חשמלית ורובוטים.

מגוון התחומים בהם עוסקים בדייסון

מגוון התחומים בהם עוסקים בדייסון

דייסון שואפת לבנות את הקמפוס הטכנולוגי הגדול והמתקדם ביותר לרובוטיקה בבריטניה ולהטמיע את הטכנולוגיה הזו בבתי מגורים סוף העשור הנוכחי. המחקר שלהם משתרע על טווח הולך וגדל של תחומים. עם פיתוחם של מוצרים המתבססים על סינון אויר כגון שואב האבק הציקלוני הראשון, זה היה טבעי להפנות את תשומת הלב לאיכות האוויר.

בעלי החברה James Dyson

בעלי החברה James Dyson

לפני כשש שנים השיקו בדייסון את מסנן האוויר הביתי שמחובר לרשת האינטרנט, שמספק מידע עדכני על נתונים ומגמות של זיהום אויר באזורים שונים בעולם, ממסנני האוויר בבתי הלקוחות. בהמשך, פיתחה דייסון לצורך מחקר, תיק גב לניטור איכות האוויר, אותו לקחו ילדים לבית הספר ובחזרה. התיק הביא למעקב אחר החשיפה שלהם לזיהום אוויר, וזה הביא לידי כך שיותר מ-30% מהילדים שינו את מסלול ההליכה שלהם לבית הספר כדי להפחית את החשיפה שלהם לזיהום אוויר.

התיק שתרם לניטור זיהום האויר ושינוי מסלולי הליכת תלמידים לבית הספר

התיק שתרם לניטור זיהום האויר ושינוי מסלולי הליכת תלמידים לבית הספר

החשיפה לזיהום אוויר הפכה לבעיה עולמית. יותר מ-99% מהאנשים חיים באזורים שאינם עומדים בהנחיות איכות האוויר של ארגון הבריאות העולמי ובמקביל, חשיפה לזיהום אוויר קשורה למגוון השפעות בריאותיות שליליות כמו שבץ מוחי, זיהום בדרכי הנשימה ומחלות לב וכלי דם. כך למשל באזורים הצפופים במגדלים גבוהים פליטת כלי הרכב לא מסוגלת להתאוורר כראוי. בנוסף, הרכבות התחתיות מהוות מקור לזיהום אוויר מתחת לאדמה, מה שעלול להביא לכדי מחלות כרוניות לטווח הארוך. בנוסף, זיהום רעש הפך לחלק בלתי נפרד מהחיים בעיר. כיום יותר מ-50% מהאנשים גרים בערים, והמספר הזה צפוי לעלות ל-70% עד שנת 2050.

זיהום האויר במגוון אזורים בעולם

זיהום האויר במגוון אזורים בעולם

דייסון מבקשת להתמודד עם האתגרים הללו באמצעות השקת המוצר Dyson Zone: אוזניות להשמעת מוזיקה הכוללות ניטרול רעשים וסנן מטהר אוויר מובנה. האוזניות מופעלות באמצעות סוללות ליתיום הנטענות בחיבור USB-C. למרות שהסוללות נדרשות להפעיל את הסנן בנוסף לשמע, הן מספקות עד 50 שעות האזנה למוסיקה כשמטהר האויר כבוי, ועד 6 שעות שימוש משולב של האזנה למוזיקה וסינון אויר פועל.

Dyson Zone

Dyson Zone

מטהר האוויר מסוגל להתאים את מהירות זרימת האויר בתגובה לשינויים בנשימה, וכך לחסוך בחיי הסוללה. בשונה ממסננים רגילים הכוללים חומר מסוג non woven לסינון חלקיקים מהאוויר, הנדרשים בשטח פנים גדול מאוד ולכן גם מסנן גדול, ב- Dyson Zone נעשה שימוש בטכנולוגיית סינון אלקטרוסטטית הכוללת סיבים טעונים שכל אחד מהם מתנהג כמו מגנט שלוכד זיהום מהאוויר כשהוא מועבר דרך המסנן. כתוצאה מכך, המסנן יכול להיות בעל מימדים קטנים במיוחד ובו זמנית ללכוד יותר מ-99% מהחלקיקים, גם אם הם בקוטר של כ- 0.1 מיקרון, כלומר אלפית מעוביה של שיערת אדם. כך לא רק אלרגנים וזיהום תעשייתי ילכדו במסנן, אלא גם תרכובות נדיפות כגון חנקן דו-חמצני וגופרית דו-חמצנית הנפלטים מכלי רכב. המסנן יוכל להחזיר כ- 12 חודשים בטרם תידרש החלפתו. כדי לטפל באתגר שאיבת האויר, עושה דייסון שימוש בזוג מדחסים במהירות כ-10,000 סל"ד. מכאן האתגר ההנדסי הנדרש להקטין אותם ולהצמיד אותם לאוזניה במרחק קטן כל כך מהאוזן.

למרות האתגר הטכנולוגי, צוותי ההנדסה בדייסון התמודדו עם הרעידות והתנודות של המדחסים כך המשתמש כמעט לא חש אותם. אם הדרייברים הם הנשמה של ה- Dyson Zone, אז המדחסים מהוים הלב שלו. האויר מועבר לרווח בין האף לפה, מציף את אזור הנשימה באויר נקי. עד כאן סינון האויר.

מסננים שמצויים בכיסוי האוזניים

מסננים שמצויים בכיסוי האוזניים

מכיוון שמדובר באוזניות, אז בואו נתמקד בסאונד. עד כה היה מקובל בעולם המוזיקה שאדם מיומן יחליט אם אוזניות נשמעות טוב. בדייסון החליטו לנקוט בגישה מדעית המשלבת מפרטים טכניים אובייקטיביים והעדפה אישית סובייקטיבית. בתוך כך פיתחו בדייסון את חמשת עקרונות פיתוח האודיו בהם השתמשו ביצירת ה- Dyson Zone:

  • עיוות צליל נמוך במיוחד

  • טכנולוגיית ביטול רעשים מתקדמת

  • ספקטרום אודיו מלא נאמן למקור

  • כיוונון מדעי לשמיעה מקסימלית של פרטים

  • חווית האזנה סוחפת ונוחה

חמשת עקרונות הפיתוח של Dyson Zone

חמשת עקרונות הפיתוח של Dyson Zone

 

עיוות נמוך במיוחד

לכל רמקול יש מידה מסוימת של עיוות באות הנפלט ממנו. זה ההבדל בין צליל המטרה שמנסים ליצור לבין הצליל שמופק בפועל. במבחני ההאזנה שביצעו בדייסון, למדו שגם עיוות קטן עלול להשפיע על חווית ההאזנה, גם אם המאזין לא ממש יכול לשים את האצבע על העיוות. משכך, הציבו לעצמם המתכננים צליל טהור וצלול בראש סדר העדיפויות, מה שהביא אותם לבחור חומרה ותוכנה שייצרו עיוות נמוך במיוחד. זה בשילוב עם טכנולוגיית ביטול הרעשים המתקדמת של דייסון, מגבילים את העיוות ההרמוני הכולל לרמות בלתי שמיעות בכל ספקטרום התדרים.

יעדים שאפתניים

יעדים שאפתניים

ביטול רעשים

השלב הראשון בתיכנון היה בידוד רעשים פאסיבי שמנחית את הרעש הסביבתי שמגיע לאוזן גם כאשר האוזניות כבויות. בידוד רעשים פאסיבי נוצר על ידי אטימה טובה מסביב לאוזן כך שכרית האוזניה תהודק באמצעות קשת הראש. בדייסון השיגו משיגים רמה גבוהה של בידוד פאסיבי באמצעות כריות ממש עבות, שבנוסף לכך שהן נוחות, הן גם מנחיתות את הרעש באופן פאסיבי.

עיקרון הפעולה של ביטול הרעשים האקטיבי הוא שהמיקרופון על האוזן עוקב אחר הרעש מהסביבה החיצונית, ומבטל אותו באמצעות יצירת אות נגדי המהווה תמונת מראה מהאוזניה, וכך שני הרעשים ובטלו זה את זה ועור התוף שלכם לא יזוז.

ה- Dyson Zone כולל שתי מערכות ANC: אחת נקראת Feed forward, והשניה Feedback. מערכת ה- feed forward כוללת מיקרופון על החלק החיצוני של האוזניות, שקולט את הרעש הסביבתי ומעביר אותו קדימה דרך מעגל ה-ANC. מערכת ה- feedback לעומת זאת, פועלת באמצעות מיקרופון שנמצא בתוך האוזניה, ומטרתו לקלוט את הרעש שמגיע לחלל האוזן, ולהזין אותו בחזרה דרך המערכת, ולכן קוראים לו feedback system.

ANC

ANC

ה-ANC של דייסון כולל 8 מיקרופונים שנדגמים 384,000 פעמים בשנייה ומסוגלים להפחית את הרעש בכ- 40 דציבלים.

כך, בנוסף להנחתה הפסיבית שמפחיתה במיוחד את התדרים הגבוהים כמו רעש של סכו"ם ואילו ה-ANC מפחית את התדרים הנמוכים והבינוניים כמו קולות של מנוע מכונית. לכן שניהם מאוד חשובים יחדיו כדי להפחית את הרעש של הסביבה. לדברי דייסון, זיהום רעש לא מוערך מספיק בעולם. החיים העירוניים כוללים רעש תמידי, וקיימות יותר ויותר עדויות לכך שהוא משפיע על הבריאות הנפשית והפיזית. כך ה- Dyson Zone מציע חוויה ייחודית של ביטול רעש וטיהור אוויר.

ספקטרום אודיו מלא נאמן למקור 

דייסון הציבו לעצמם מטרה להיות נאמנים למקור ולשחזר אותו נאמנה תוך שימוש בספקטרום האודיו המלא כפי שהיוצר התכוון. בתוך כך הוחלט להשתמש ברכיבים האיכותיים ביותר כדי לספק טווח תדרים רחב, גם מעבר לטווח הנשמע כדי לספק תדרים מ-6 הרץ ל-21,000 הרץ כך שניתן לשמוע כל צליל באמצעות מתיחת טווח התדרים מעבר למה שהאוזן האנושית יכולה לשמוע.

צלילים גם בטווח הלא שמיע

צלילים גם בטווח הלא שמיע

כדי להשיג זאת, הטמיעו באוזניות ה- Dyson Zone דרייברים בקוטר 40 מ"מ עם מגנט ניאודימיום. לאורך פיתוח האוזניות בוצע מחקר מקיף שכלל 500 ניסויי האזנה שבעזרתם הוגדר המיפרט לאוזניות.

500 ניסויי האזנה

500 ניסויי האזנה

במהלך הניסוים נמדדו האוזניות גם על בני אדם עם גדלים שונים של ראש, כדי להבטיח עקביות בחווית ההאזנה. לדברי המפתחים בדייסון, חוויית ההאזנה עלולה להיות מושפעת מצורת הגולגולת, ואפילו מזויות האוזניים. האוזניות משולבות אפליקציה הכוללת אקולייזר מובנה ומאפשרת למשתמש להתאים את הסאונד לפי העדפתו. הן כוללות גם מיקרופון קולי ייעודי לקיום שיחות טלפון המשלב טכנולוגיות להפחתת רעשי רקע.

ניסויים על בני אדם במגוון גדלי גולגולת

ניסויים על בני אדם במגוון גדלי גולגולת

ה-Dyson Zone מקושרות לענן באמצעות אפליקציית My Dyson, שם יוכל המשתמש בנוסף לשינויי סאונד, גם בנתוני איכות האוויר והרעש שסביבו. כמו כן, יוכל להתאים את מהירות זרימת האוויר ומצב ה- ANC. השאיפה בדייסון היא שהמשתמשים יוכלו להפיק את המיטב מהקישוריות של האוזניות.

אפליקציית My Zone

אפליקציית My Zone

תחזוקה

אפליקציית My Dyson בסמארטפון תתריע כאשר המסנן נדרש בהחלפה. החלפתו פשוטה ותיתכן גם על ידי המשתמש.

תחזוקה פשוטה של האוזניות

תחזוקה פשוטה של האוזניות

זמינות

ה- Dyson Zone יהיו זמינות החל מחודש ינואר בסין, והחל ממרץ בשאר העולם.

 

מעבר לתגובות בפורום