מסך AOC AGON Pro AG324UX בגודל 31.5 אינטש במבחן
בשנים האחרונות חלה מהפכה בעולם המשחקים המקוונים, שהובילה להזנקה דרמטית של תעשיית המשחקים. אם בעבר חווית המשחק הסתכמה בישיבה על כיסא משרדי, צפיה במסך מחשב רגיל ושליטה באמצעות המקלדת הביתית, כיום המצב שונה לחלוטין. גיימר המעוניין להיות מעודכן בעולם המקצועי, יחזיק ציוד חדיש המותאם למגוון המשחקים בו הוא משחק. אחד הרכיבים החשובים ביותר הוא צג המחשב המשמש למשחק. אם תשאלו גיימר מושבע, הוא יספר לכם על הערך המוסף האמיתי של צג גיימינג.
בין הסיבות בגינן כדאי לגיימר להשקיע במסכי גיימינג נמצא:
-
מסך ייעודי לגיימרים מאפשר לשחק ברזולוציה ובקצב פריימים גבוהים יותר, מה שמשפר את התנועה על המסך
-
צג עם פנל עדכני יספק רמות שחורים וצבעים יוצאי דופן, ישפר את החזות ואת חווית המשחק
-
מסך גיימינג איכותי יעצים את חווית המשחק, בין אם היא לשם הכיף, או במסגרת העבודה כמפתח משחקים.
-
עם תמונה ברורה, התצוגה של ההתרחשות על המסך מתקבלת רק עם מסך איכותי וצג רחב.
-
מכיוון שכל המשחקים העדכניים, כולל אלו בהם משחקים אונליין, נמתחים לפורמט 16:9 ואפילו 21:9, ולכן צג רחב יספק חוויה טובה יותר
מדוע להשקיע בצג 144 הרץ?
מסכי מחשב משרדיים מספקים לרוב קצב רענון תמונה של 60 הרץ, המספיק לרוב הפעולות המשרדיות. עם זאת, בעולם המשחקים בו ההתרחשות רצה בקצב מהיר מאד, ככל שקצב הרענון של המסך יהיה מהיר יותר, התנועה על המסך תהיה חלקה יותר. הנסיון מלמד שמשחק על מסך התומך ב- 144 הרץ מהווה חוויה שונה לחלוטין מזו של 60 הרץ. מחקרים מראים שמעט מאוד אנשים מסוגלים להבחין במעבר של קצב רענון מ-144 הרץ ל- 240 הרץ, ומשכך, המחירה ב- 144 הרץ הפכה להיות כלל האצבע של הגיימרים. מכיוון שמגוון היצרנים גדול כל כך, כדאי לדעת במה להתמקד
ההבדל בתצוגת מסך 60 לעומת 144 הרץ
AOC
AOC, או בשמה המלא Admiral Overseas Corporation, היא יצרנית רב לאומית שבסיסה בטיוואן, שמהווה חברת הבת של TPV, יצרנית מסכי הטלוויזיה שהשלימה בשנת 2005 את רכישתו של המותג פיליפס. החברה הוקמה בשנת 1967, ומאז ועד היום היא מתמקדת בעולם התצוגה וממשיכה לחדש בתחום זה. לחברה שני קווי מוצרים עיקריים: לבעלי מקצוע הנדרשים לאמצעי תצוגה ברזולוציות גבוהות ודיוק צבעים גבוה, ומשתמשים ביתיים המבקשים צגים מעוצבים המושכים את העין. עבור הגיימרים המקצועיים, מוצע קו המוצרים AGON, אשר בנוסף להתמקדות בביצועים מהירים, קצב רענון ורזולוציה גבוהים, מציע גם עיצובים ייחודיים לגיימרים.
''AG324UX 31.5
ביקשתי לידיי את ה- AGON Pro AG324UX של AOC, מכיוון שעל הנייר הוא אמור לענות על צרכים של רבים מהגיימרים: עם קצב רענון מקסימלי של 144 הרץ, רזולוציית 4K וצג IPS (in-plane-switching) בגודל של 31.5 אינטש, הוא עשוי להיות פופולרי ביותר, וגם פרקטי יותר מדגמי 27 אינטש שהיו פופולריים בעבר.
מה באריזה:
מסך, כבל חשמל, שנאי חיצוני, כבל Display Post, שני כבלי HDMI וכבל USB Type-C
תכולת אריזה
עיצוב
ה-AG324UX מגיע בצבעים שגיימרים אוהבים: שחור ואדום. הצג מגיע בעיצוב "ללא שוליים" משלושת צדדיו, ימין שמאל ולמעלה, כשקצה הפלסטיק השחור בעובי 1.5 מ"מ. עם זאת, התמונה מתחילה במרחק של כ- 7 מ"מ מקצה הצג. המסגרת התחתונה עבה יותר, בעובי של כ- 2 ס"מ, וכוללת לוגו אדום עם השם 'AGON' באמצע.
גב המסך מכוסה פלסטיק שחור מט. במידה ותביטו בתמונות של הצג שפרסם היצרן אתם עלולים לחשוב שהפסים האדומים בוהקים, אבל בפועל מדובר בצבע אדום-חום כהה עם לוגו בראשם. בצידי הגב של המסך נמצאת תאורת RGB, או כפי ש-AOC קוראים לזה: Light FX. בנוסף, מוקרן לוגו של 'AGON' שזורח מתחתית המעמד ומוקרן ישירות על שולחן העבודה מתחת לצג. את כל התאורה תוכלו להתאים אישית: לכוון את הצבעים השונים, ובאמצעות התפריט על המסך אף לשנותם או לכבותם לחלוטין אם תרצו.
המעמד שלו עשוי מתכת יצוקה ומורכב משני חלקים: הזרוע והרגלית, המתחברים זה לזה באמצעות שלוש שיניים ובורג המספקים יציבות גבוהה. תוכלו גם לותר על המעמד ולתלות את המסך באמצעות מתלה VESA 100 x 100.
מעמד גדול עם ידית בראשו
הפרופיל העמוק של המסך וטביעת הרגל הגדולה של המעמד ניכרים מיד למתבונן בו. מכיוון שמדובר במסך רחב פיזית, גם הרגליים של המעמד רחבות מאד, ותופסות 40 ס"מ מעומק השולחן, יתכן שתצטרכו שולחן כתיבה עמוק כדי להציב אותו ובמקביל לפרוס פד גדול לעכבר.
מעמד שתופס כ-40 ס"מ מעומק השולחן
אחד הערכים המוספים של המעמד הוא מגוון ההתאמות הארגונומיות שהוא מספק. ניתן להטות אותו בקלות, להתאים את גובהו, ואפילו לסובב אותו לתצוגת אורך. למרות המעמד ורגלית המתכתיים הגדולים שלו, הוא עשוי להתנדנד לא מעט במידה ותזיזו אותו.
סיבוב המסך על צירו לתצוגת אורך
שליטה
בעוד מסכים של יצרניות אחרות כוללים מתג שליטה בתפריט בגבם או בתחתיתם, AOC הלכה שלב אחר קדימה ומספקת גם אביזר שליטה הכולל ג'ויסטיק שימושי בשם OSD Pad. ה- OSD Padמתחבר לצג בחיבור Mini USB ומאפשר לשלוט ב-OSD ובכל הגדרות המסך באופן מהיר וקל יותר מאשר לדחוף את האצבעות בגבו. לאורך הניווט בתפריט הראשי מצאתי אותו מגיב מהר, למרות שיש להשקיע זמן בלימודו. לדוגמא, הקשה על חץ ימין מהווה מקש בחירה, במקום לחיצה על OK או ENTER, שלא קיימים. זה אמנם עשוי קצת לבלבל בתחילה, אבל מתרגלים לכך מהר. ממשק ה-OSD אמנם עשוי להיות מעט יותר מודרני, אבל יש סיכוי שבאמצעות עדכון קושחה, הוא יעודכן.
OSD Pad
פנל
הפנל של AG324UX הוא IPS, והודות לרוחב הפס שמספקים חיבורי ה- Display Port 1.4 ו- HDMI 2.1, מתקבל עומק צבע של 10 סיביות, גם ברזולוציה של 4K עם קצב רענון של 144 הרץ. הודות לרוחב הפס הגדול, בניגוד למסכים ישנים יותר, לא צריך להקריב עומק צבע או רזולוציה כדי להגיע לקצב הרענון המרבי, זאת כמובן במידה ויש לכם את כרטיס מסך המתאים. אם כבר עוסקים ברוחב פס, אז חשוב לציין שלמרות שמדובר ב- HDMI 2.1, רוחב הפס המקסימלי הנתמך במסך זה, הוא 24Gbps ולא 48Gbps.
במידה ואתם אוהבים לשחק תוך כדי עוצמת בהירות מקסימלית, אזי כדאי שתדעו שהוא עשוי להיות בהיר מאד. המפרט מציין 350 ניטים, ובפועל זה היה לי יותר מידי מסנוור בשימוש לאורך זמן. במידה ואתם משחקים בתנאים חשוכים, כדאי שתדעו שלמרות שתורידו את ה- Brightness למינימום, הוא לא מגיע להחשכה מקסימלית, אלא בסביבות 100 ניטים. זה עשוי לא להיות חשוך מספיק עבור חלק מהמשתמשים העובדים בתנאי תאורה מינימלית. הקונטרסט שלו טוב עבור פנל IPS מודרני, ביחס של 1:1000. הוא תומך ב- HDR, בדירוג HDR 400.
ממש בדומה למסכי פיליפס המיוצרים באותה חברת אם, גם באריזת ה-AG324UX מגיעה דו"ח כיול מהמפעל, שמציינת שהמסך שלנו מכויל באופן מיטבי.
זוויות הצפייה במסך היו טובות מאוד כפי שניתן לצפות מפנל IPS. אמנם כשמביטים בזוית קיצונית הקונטרסט מעט נפגע, אבל אלו שינוים מינימליים. במידה ויש לכם מסך TN, תגלו שב- AG324UX זויות הצפיה גמישות מאד, הן במישור האופקי, והן באנכי.
בחנתי את המסך גם באמצעות תמונה שחורה לגמרי בחדר חשוך, על מנת לעמוד על סיכוי ל-backlight Leakage. לא הצלחתי לזהות בעין תופעות כאלה.
המסך תומך בשתי גרסאות ה- VRR: ה- VRRשמובנה כבר בתקן HDMI 2.1, וגם ב- Adaptive Freesync over HDMI. שתי האפשרויות הללו כבר נתמכות על ידי ה-Xbox Series X. עם זאת, סוני לא כוללת תמיכת VRR ב- PS5.
קישוריות
הקישוריות של ה- AG324UX כוללת:
-
שתי כניסות HDMI 2.1: כדי להשיג רזולוציית 4K@120Hz, ה- Xbox Series X נדרש רק ל- 40Gbps, וה-PS5 מוגבל ל- 32Gbps. העובדה שהמסך כולל רוחב פס של 24Gbps, מגביל את ה-chroma ל-4:2:0. כדאי לציין שסביר להניח שלא תוכלו להבחין בהגבלה הזו במשחקים, מכיוון שמספר מועט של משחקים תומך ברוחב הפס המלא.
-
כניסת Display Port 1.4
-
כניסת USB Type-C שמספק DisplayPort Alternate Mode להעברת אותות וידאו ברזולוציה גבוהה ממחשב נייד לצג, תוך טעינת סוללת המחשב הנייד מהצג עם אספקת חשמל דרך ה-USB. בנוסף, ה-USB 3.1 מבטיח העברת נתונים מהירה בזק, כך שאפילו העברת סרט 4K יכולה להתבצע תוך פחות מדקה אחת.
-
חיבור לג'ויסטיק השולט בתפריט
-
חיבור USB Type-B המספק קישוריות למחשב
-
4 חיבורי USB Type-A, מתוכם אחד ל- SSD.
-
חיבור לאוזניות
-
חיבור למיקרופון
-
חיבור מתח עם שנאי בהספק של 90 וואט
הודות לתכונת ה-KVM המובנית במסך, תוכלו לשתף מקלדת, עכבר ומסך אחד בין מספר מחשבים. ניתן גם להציג מספר מקורות בתצוגת תמונה בתוך תמונה (PiP) ותמונה לצד תמונה (PbP). כך ניתן לעשות שימוש במספר מקורות, כדוגמת חיבור במקביל של מחשב נייד ומחשב שולחני, ולהציגם יחדיו על אותו מסך.
מבחינת תפעול, אני מוצא את המיקום שם החיבורים המהירים של USB, אוזניות ומיקרופון, פחות נוחים, מכיוון שהם מכוונים כלפי מטה, ולשם חיבור אליהם נדרש ממש להרים את המסך באויר.
שלל חיבורים המכוונים לתחתית המסך
המסך כולל שני רמקולים בהספק 2x8 וואט, התומכים בפורמט DTS.
חווית שימוש
בואו נודה על האמת: לא רק גיימרים יהנו ממסך IPS בגודל 31.5 אינטש, רזולוציה של 4K, זמן תגובה של 1 מילי-שניה ותדר רענון 144 הרץ. רבים העובדים עם גליונות אקסל, או אלו העוסקים בעיבוד וידאו או גרפיקה ישמחו למסך ענק ותמונה חדה מאוד. אחרים כנראה יתחברו לתצוגת גופנים בגודל קריא יותר. ולבסוף, אלו העובדים עם מספר חלונות במקביל, יעשו שימוש רב ביכולת לנצל שטח מסך ענק. צפיפות הפיקסלים הנוספת של רזולוציית 4K מספקת תמונה חדה וברורה מאוד לכל השימושים כולל יישומים משרדיים אולם גם בגלישה באינטרנט. חשוב רק לוודא שהתוכנות עימם אתם עובדים תומכות ברזולוציה זו, מכיוון שלעיתים זה עלול לאתגר.
ההתנסות שלי עם המסך הוכיחה שהגדרות היצרן היו טובות בסך הכל עבור עבודה משרדית. אמנם הבהירות היתה גבוהה יחסית למה שאני רגיל, אולם התיקון הזה מינורי. מגוון החיבורים שלו אמנם מכוונים כך שהיכולת לצפות בהם מחייבת את הרמתו, אולם התכונות של KVM, מצבי PiP ו-PbP הופכים אותו לבחירה מוצלחת גם בסביבת עבודה משרדית.
חיבור מסך אחד ל-2 מחשבים, ושליטה באמצעות עכבר ומקלדת אחד
בגיימינג הוא מתחיל לנצנץ באמת: חיברתי אותו למחשב עם כרטיס מסך NVIDIA 3090ti, והודות לטכנולוגיית Overdrive המגבירה את מעברי הפיקסלים. בנוסף, הוא תומך ב- AMD Freesync Premium, וכולל אישור מ-NVIDIA על היותו NVIDIA ‘G-sync Compatible’ certified, וב-VRR. התמיכה ב-G-sync ו-FreeSync חשובות מאד לגיימר, בהתחשב בדרישות המערכת המשמעותיות של הפעלת מסך ברזולוציית 4K ובקצב רענון גבוה של 144 הרץ.
אחת החוזקות המשמעותיות של מסך כזה היא העובדה שהוא כולל חיבורי HDMI 2.1 שממצים את המקסימום מקונסולות משחקים כדוגמת PlayStation 5 ו-Xbox Series X, שכן חיבור HDMI 2.1 מאפשר להריץ משחקים ברזולוציית 4K ב-120 הרץ. למרות האמור, הכניסות במסך זה אמנם בתקן HDMI 2.1, אולם רק עד 24Gbps, ולא כוללות ניצול של רוחב הפס המלא של 48Gbps.
סיכום
בואו נשים את זה על השולחן, החוויה שלי עם AG324UX הבהירה שלשחק עם מסך 31.5 אינטש ברזולוציית 4K וקצב רענון של 144 הרץ, מספק הנאה רבה במשחקי מחשב, כמו גם בקונסולות כמו ה-PS5 ו-Xbox Series X. אם עד לפני 3 שנים, מסך של 27 אינטש היה הבחירה לגיימרים, כיום ה- 31.5 אינטש הוא הנורמה החדשה. התמיכה ב- G-Sync ו- V-Sync מספקת תנועה חלקה גם בסצינות מהירות במיוחד. ה- AG324UX אמנם אינו מושלם, בין השאר מכיוון שה- HDMI 2.1 שמוטמע בו אינו מנצל את רוחב הפס המקסימלי, ועימעום התאורה אינו מיטבי בחללים חשוכים, אבל את העיקר הוא עושה בגדול: מספק תוצאה מרהיבה ומדויקת. הנראות שלו ייחודית: עם תאורת RGB בגבו ולוגו המוקרן לשולחן, הוא מושך את העין של כל מי שמבחין בו.
יש לו את היתרונות של טכנולוגיית פאנל IPS עם זוויות צפייה רחבות ואיכות תמונה מעולה, שמועצמת עם הרזולוציה הגבוהה.