אי אפשר להישאר אדישים אליהם - התזמורת האנדלוסית אירחה את ואלרי חמאתי ובנג'מין בוזגלו

תמיר עיואן
22-02-2024 13:57

ביום שלישי האחרון (20.2) סגרה התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד את הסיבוב הארצי של קונצרט פתיחת העונה - "בין מקאם למקום", בו התארחו האמן והיוצר בנג'מין בוזגלו, ממובילי הסצנה הצפון אפריקאית בישראל בעולם והזמרת פורצת הדרך ואלרי חמאתי. בקונצרט זה שילבו ולארי ובנג'מין בין מיקס התרבויות והשפות עליהם גדלו, אותם הביאו עולי התפוצות, והתערבבו עם התרבות המקומית בישראל.

האירוע התקיים במוזיאון תל אביב לאמנות, הנמצא בליבו של כיכר החטופים. מכיוון שרגעים לפני הקונצרט התקיימה הפגנה של משפחות החטופים, האירועים השפיעו על המשתתפים, שאף התייחסו במהלך האירוע למועד המיוחד בו הוא נערך. רבים מהמשתתפים שאלו את עצמם באותו הרגע האם אכן יש מקום לשיר, להופיע ולשמח את הקהל, כשרגעים קודם עומדים בני משפחות החטופים בוכים ומתחננים שיצילו את בני משפחותיהם. המנצחת, סיוון אלבו-בן חור ציינה שהשנה חוגגת התזמורת האנדלוסית שלושים שנה להיווסדה. היא הוסיפה שהמוסיקאים מאמינים שהמוסיקה אינה רק דרך חיים, אלא מהווה גם מרפא להרבה מאד מכאובים, ולכן הוחלט על קיום הקונצרט דווקא כעת, מכיוון שאין לנו ברירה אחרת.

המנצחת, סיוון אלבו-בן חור. צילום: מייק אדרי

בנג'מין בוזגלו הוא אמן בעל קילומטראז' של שני עשורים על הבמה עם התזמורת האנדלוסית. הוא אמנם החל את דרכו בגיל צעיר מאוד, אולם מאז גדל והתפתח, כך שהוא מצליח להגיע לקהלים חדשים ברחבי העולם.

בנג'מין בוזגלו וואלרי חמאתי. צילום: מייק אדרי

ונעבור לקונצרט...

השיר הראשון נפתח במלודיה שלא ניתן להיות אדיש אליה, כאילו היתה לקוחה מסרט רומנטי, אבל ההפתעה היתה שהוא משנה זוית לאחר 40 שניות, והופך לפיוט מרגש לא פחות, היישר מספר תהילים: "ישב בסתר עליון בצל שדי יתלונן"

בוזגלו שיתף בחוויה הקשה של המעבר מכיכר החטופים, במהלכה של הפגנה, וציין שלמרות המעבר החד, במידה וקהל שלם מגיע לאירוע בו הוא מבקש להתנתק לרגע ולשיר, הרי שזו מצווה לשמח את האנשים. עוד שיתף כיצד התגלגל לתוכנית 'הכוכב הבא', בה השתתף. לדבריו, אישתו רשמה אותו לתוכנית כדי שייצא מהבית בתקופת הקורונה, בה לא היו הופעות.

התזמורת האנדלוסית. צילום: מייק אדרי

השיר הבא נפתח בסולו של עוד, כלי נגינה עתיק עם קשר חזק למסורת המזרחית, שגרם לקהל לנוע בכיסאות ולהתרגש. ברקע ניתן לשמוע את הקהל סביבי מתרגש ממלודיות נדירות.

האמנית השניה שהופיעה היא ולארי חמאתי, שהתגלתה לראשונה בתוכנית הטלוויזיה "הכוכב הבא", בו הגיעה למקום השני והמכובד, לאחריה החלנ לפתח קריירה גדולה בארץ ובחו"ל. בנג'מין ו-ואלרי נפגשו על בימת התוכנית "הכוכב הבא", והחלו בשיתוף פעולה שניכר עם היום.

ולארי חמאתי

ואלרי ובנג'מין פצחו בגרסת כיסוי לשיר Coupable של ז'אן-פרנסואה מיכאל. הקהל הצטרף לביצוע המרגש הזה באמצעות שירה, ללא צורך בהזמנה.

 

לבסוף שרה ואלרי את השיר "לילה", אותו כתבה בעצמה, והקדישה אותו ללירון ברדה ז"ל, חובשת בפסטיבל הנובה, אשר טיפלה בפצועים עד אשר נרצחה בעצמה. המילים "ממה, ממה תברחי ילדה? אהובה שלי ליבך נתון בכבלים אל תוותרי על כל מה שבפנים". השיר הזה הפך להיות חלק מההנצחה של לירון, וכך שיר שוואלרי כתבה לעצמה, פורס כנפיים ומשמש למטרה נעלה.

הקטע הבא נפתח בסולו כלי נגינה עתיק בשם קאנון (Kanun), שצורתו טרפז, אשר שימש כפתיח לשיר המרוקאי הידוע "הייא הייא", בביצועו של בנג'מין בוזגלו.

השיר הבא נפתח בסולו החליל, כלי הנגינה הנפוץ בכל התרבויות בעולם. בעוד יש החושבים שלחליל יש צליל אופייני ומוכר, בשיר זה הוא מייצר גוון אחר לחלוטין מהמוכר לנו. מיד לאחר הסולו, הצטרפה ואלרי עם גרסת כיסוי לשיר היווני "חלום מתוק".

המופע נחתם בפזמון הישראלי שנחשב לאחת מהקלאסיקות של המוסיקה המזרחית, "צל עץ תמר ואור ירח", אף על פי שלא נכתב ככזה. הביצוע הידוע ביותר לשיר היה של זוהר ארגוב.

לחוויה הזו, המשלבת ישיבה באולם קונצרטים, עם תזמורת המשלבת כלי נגינה מערביים וכלים אוריינטלים, יש ניצוץ שקשה לכבות.

לסיכום, אם גם אתם מתרגשים ממוסיקה המשלבת בין מזרח ומערב, מודרניזם עם אתניות, ערבית, צרפתית ועברית, כדאי שתלכו להופעה של האנדלוסית הישראלית. היא עשויה להפתיע גם אתכם.

לקונצרטים הבאים של העונה - לחצו כאן

צילומי וידאו: תמיר עיואן
צילומי סטילס: מייק אדרי

מעבר לתגובות בפורום