טלוויזיית 8K LG QNED99 בגודל 75 אינטש במבחן
QNED99 8K היא טלוויזיית הדגל בטכנולוגית המיני לד (Mini LED) של LG, ודגם העל שלה בדגמי 2021. בהיותה תומכת ברזולוציה מקסימלית של 8K, יש לה מעט מאד מתחרות שמגיעות לאותה הרזולוציה. האם הביצועים שלה ישכנעו אותנו לשדרג?
8K
בואו נעשה סדר ברזולוציות:
- מסכי 1080p, כלומר Full HD בעלי רזולוציה של 1,920 על 1,080 פיקסלים.
- מסכי 4K כלומר Ultra HD, כוללים רזולוציה של 3,840 על 2,160 פיקסלים.
- מסכי 8K מגיעים לרזולוציה אדירה של 7,680 על 4,320. זה פי ארבעה ממספר הפיקסלים ב-4K, ופי 16 מזו של טלוויזית 1080p.
במידה ותביטו בטלוויזיית 8K בודאי תיתקלו בשאלה מטרידה אחת: היכן משיגים תוכן כזה? טלוויזיות ה-8K הראשונות הוצגו אמנם לפני מספר שנים, אולם עד כה לא הופצו כותרים מסחריים ברזולוציה זו. איגוד 8K (8K Association), זה שמטפל בהסמכת התקינה ומקדם את הפורמט מציין באתר שלו מנסח זאת כך באתר האינטרנט שלהם: "אנחנו מודים, זה עדיין לא אפשרי לעבור לערוץ טלוויזיה ולמצוא תוכן ברזולוציית 8K". ההשקה של LG את ה- QNED99 אמורה להאיץ את ריבוי התכנים ולכן צפוי שבתוך מספר חודשים נתחיל לראות כותרים מתחילים לצאת באיכות מקסימלית זו.
על פניו כדאי לשדרג לרזולוציית 8K ועם זאת, קיימים חסמים נוספים, שמהוים אתגר להטמעתה, ביניהם העלות הגבוהה ורוחב פס אינטרנט נמוך מידי בכדי להזרים מספר פיקסלים רב כל כך.
הביצה והתרנגולת
פורמטים חדשים תמיד התמודדו עם בעיה בשיטת הביצה והתרנגולת. מחד, החשש מרכישה של חומרה חדשה שמסוגלת לתמוך ב- 8K ומאידך, מפיקי הסרטים ותוכניות הטלוויזיה שנדרשים לשדרג את ציוד הצילום, תוכנות העריכה והמדיות בשימוש כדי לתמוך ברוחב פס שכזה. הציפיה ששידרוג הרזולוציה תביא למסה הקריטית הדרושה כדי שהחומרה והתוכן יפרו זה את זה לכדי הנגשת תכנים באיכות 8K במהרה.
טכנולוגיית המיני לד
את הטכנולוגיה הזו פגשנו לאחרונה גם כשסקרתי את הסמסונג QN90A. מדובר בטכנולוגיה נפוצה מאד כיום, בה עושות שימוש כל יצרניות הטלוויזיות הגדולות, כולל סמסונג, TCL ו- LG, אולם גם חברות שלא מייצרות טלוויזיות. אפל הטמיעה אותה במק-בוק פרו 14 אינטש ובאייפד פרו וכנראה שתטמיע אותה גם במק בוק אייר 2022.
כפי שניתן לנחש מהשם, מיני לד הקטין משמעותית את התקני הלד שסיפקו עד כה תאורה אחורית למסכי LCD. מכיוון שפיקסלים של LCD לא יכולים להאיר את עצמם, הם זקוקים למקור אור מאחוריהם שיאיר אותם.
טכנולוגיית לד לעומת מיני לד
LG QNED99 MiniLED 8K
קיבלתי לידי את גרסת ה-75 אינטש של ה-LG QNED99, אולם כדאי לדעת שהיא קיימת גם ב- 86 אינטש, עם אותן תכונות וטכנולוגיה, ולכן צפוי שיספקו ביצועים דומים.
במבט ראשוני ברור שזוהי לא טלוויזיה שאדם אחד מוביל או מתקין. היא פשוט אדירה במימדים. רוחבה 167 ס"מ, גובהה 102 ס"מ ומשקלה 38 קילו. לכן הגיעו אלי שני מתקינים להוביל ולמקם אותה. מהבחינה הזו, מגיעה מילה טובה ליבואן ח.י, שבניגוד לחלק משחקנים אחרים בשוק שלעיתים עוברים ימים רבים בין האספקה להתקנה, ח.י. מספק את הטלוויזיה ומתקין אותה באותה ההזדמנות.
המתקינים של ח.י. מספקים את המוצר ומתקינים אותו באותה העת
מפרט על הנייר
- רזולוציה: 8K (7,680x4,320)
- פנל IPS = in plane switching
- צג: Mini LED Quantum dot
- HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
- Dolby Atmos: פיענוח נתמך
- תדר ריענון מסך: 120 הרץ
- עומק צבע: DCI-P3 / 10-Bit
- מעבד: α9 Gen4 AI
עיצוב
העיצוב שלה יוקרתי למראה. עם מסגרת דקיקה וצג בעובי של 3 ס"מ ורגלי מתכת חלקות, המוצר נראה עשוי בקפידה ולכן יראה יפה תלוי על הקיר או מונח על מזנון.
צג בעובי 3 ס"מ
גב הטלוויזיה עשוי מתכת חלקה ברובו, אולם כולל שני שקעים מרובעים בצידיה העליונים לצורך מיקום רמקולים שמסופקים עם מקרן הקול שנמכר בנפרד. עוביה של הטלוויזיה זהה לכל אורכה, אין לה את הבליטה המוכרת בתחתית הצג.
שקעים שנועדו להתקנת רמקולים נוספים בגב הטלוויזיה
התקנה
במידה ותבחרו בהתקנה על הקיר, המתקינים של ח.י. יספקו לכם מתלה קיר רגיל ללא עלות נוספת, אולם במידה ותבקשו מתלה מיקצועי יותר, יציעו לכם זרוע דו מפרקית שעושה שימוש בחיבורי ה-VESA 400x400 שממוקם בגבה, יאפשר הרחקתה מהקיר לצורך גישה לחיבורים וגם להפנות אותה לצדדים, כל זאת בתמורה ל- 800 ₪ נוספים. מעיון בפרטי הזרוע עולה שבמידה ותתקינו הטלוויזיה באמצעותה, ניתן להרחיקה מהקיר עד כדי 50 ס"מ, ובמצב סגור כדי 5.5 ס"מ.
המתקן הסטנדרטי והמפרקי שמאפשר הרחקה וצידוד
בנוסף, במעמד ההתקנה יוצע לכם להרחיב את האחריות על הטלוויזיה לשלוש שנים נוספות, מעבר לשנת אחריות היצרן, ב- 1,100 ₪ ולרכוש כבל HDMI ומגן מתחי יתר בעלות נוספת.
לצורך ההשוואה, אם היה מדובר ב-OLED של LG מדגם C1 בגודל 77 אינטש, הרחבת האחריות לשלוש שנים נוספות היתה עולה 2,290 ₪.
אביזרים נוספים שיציעו לכם במעמד ההתקנה
מכיוון שהמדובר במוצר שהתקבל לצורך סקירה בלבד, בחרתי להניח אותה על המזנון, ומהבחינה הזו הרגליות עושות עבודה מעולה והיא מאד יציבה.
חיבורים ותקשורת
חיבור החשמל של הטלוויזיה נמצא בצד ימין ומכוסה בכיסוי שמותיר את הגב חלק. יתרת החיבורים של הטלוויזיה ממוקמים בצידו השמאלי של הצג, חלקן מכוון כלפי מטה וחלקן מופנות לצידה. אני מוצא את זה מאד נוח כיוון שלא תמיד קל להגיע לכל החיבורים כשהיא צמודה לקיר.
החיבורים של הטלוויזיה כוללים:
- 4 חיבורי HDMI בתקן HDCP 2.2, ו-HDMI 2.1 ולכן תומכים ברזולוציה 4K בתדר 120 הרץ וכן 8K ב- 60 הרץ. כולם גם תומכים ב- Auto Low Latency Mode (ALLM), לצורך שימוש בטלוויזיה כמסך לחיבור קונסולה. התכונה המתקדמת היחידה שחסרה כאן היא קצב רענון משתנה (VRR).
- רק חיבור HDMI מספר 2 תומך בתקן eARC
- 2 חיבורי USB בתקן 0
- חיבור אנטנת RF, לממיר פנימי מובנה מסוג DVB-T2
- חיבור לצלחת לווין
- חיבור רשת – שמהירותו לא מפורטת בספציפיקציות המוצר.
- חיבור אופטי
- IR Blaster במידה ותרצו לחבר התקן כמו Harmony HUB שהטלוויזיה תישלט דרכו
חיבורים מצד שמאל למסך
חיבורים בתחתית המסך
התקשורת האלחוטית כוללת:
- WIFI בתקן 11ax שתומך בתדרי 2.4 ו-5 ג'יגה הרץ, לקצבים מקסימליים של 450 Mbps ועד 10 Gbps
- בלוטות' בתקן 5.0
מוצר שמציג תכנים באיכות 8K נדרש לעמידה בקצב העברת נתונים מהיר במיוחד, באופן קוי ואלחוטי כאחד. באשר ל- WIFI, הוא עומד בתקן 802.11ax שמסוגל להגיע לקצבים מקסימליים של 10 Gbps, אולם מהירות חיבור ה- LAN לא צוינה במפרטי המוצר. חיבורי ה- USB של ה-QNED99 בגרסה 2.0 בלבד. בהתחשב בכך שכאשר קבצי8K איכותיים יהיו זמינים בקרוב, גודלם יהיה משמעותי יותר ולכן יתכן שיהיו מי שיצפו לקבל במוצר חיבורי USB 3.0 ורשת קוית מהירים יותר.
הגדרות
ההפעלה הראשונה של הטלוויזיה מלווה בהגדרות פשוטות למדי. אחד החידושים העיקריים הוא שעל מנת ליהנות ממגוון השירותים שהיצרן יכול לספק לנו, נידרש לאשר איסוף מידע עלינו, כולל על הרגלי השימוש והצפיה שלנו. בנוסף, נידרש לפתוח חשבון משתמש של LG.
ממשק
מערכת ההפעלה webOS 6.0 היא החדשה ביותר של LG וניכר שהפכה לאינטואיטיבית ופשוטה עוד יותר לניווט. עם מסך בית נוח שדומה לסגנון של גוגל TV בו האפליקציות נמצאות במרכז הממשק ומוצע לנו שפע תכנים ממגוון רחב של מקורות ואפליקציות, חווית השימוש נעימה ומזמינה במיוחד.
המהלך משמעותי ביותר שביצעה LG בממשק, הוא המעבר למסך בית מלא בתפריט, לעומת פס התפריט האופקי שהופיע בדגמי העבר רק בתחתית המסך. המעבר למסך מלא אמנם מאפשר ל-LG לספק יותר קישורי תוכן ואפשרויות בלחיצה אחת, אבל בניגוד לעבר הוא גם מפסיק את הצפיה בטלוויזיה בזמן שאנו מחפשים תכנים נוספים בין האפליקציות בממשק.
בגרסה המקורית עימה התקבלה הטלוויזיה, על מנת לבחור בין מקורות כמו חיבור HDMI או טלוויזיה דרך האנטנה, לא מספיק היה ללחוץ על כפתור הבית. נדרשתי בנוסף ללחוץ על לחצן ה- air mouse שיאפשר לעבור לתפריט התחתון של המקורות שחבוי עד כה. מספר ימים לאחר מכן עודכנה גרסת הטלוויזיה אוטומטית, ומאז לא מופיעים תכנים מוצעים מכל האפליקציות, אולם חזרה גישה מיידית לכל המקורות.
ממשק במסך מלא שמפסיק את הצפיה בטלוויזיה
הממשק פועל באופן חלק ועם זאת נתקלתי לעיתים מהשהייה בביצוע פקודות, במיוחד במידה ואתם צופים בתוכן במקביל לשינוי ההגדרות. התופעה באה לידי ביטוי בכך שהפעולה בפועל בתפריט תופיע כשנייה או שתיים לאחר שביקשתם זאת בשלט.
ניכר שמספר האפליקציות ב-QNED 99 רב ואטרקטיבי, הרבה יותר לדוגמא מזו של המתחרה סמסונג. הן מגיבות מהר לפתיחה ומסודרות בהתאם לפופולריות השימוש שלנו בהן. בין האפליקציות המותקנות מראש ניתן למצוא מגוון רחב של תכנים מאפליקציות חינמיות, בנוסף על אלו שבתשלום.
הטלוויזיה מחוברת למערכת ההפעלה עם התכונות החכמות ThinQ של LG, כך שתוכלו להשתמש בשלט הרחוק (ראה למטה) כדי לשלוט או לבדוק את המצב של מכשירי חשמל ביתיים אחרים של LG שאולי יש לך.
שלט רחוק
השלט של ה-QNED 99 מהווה גרסה מעודכנת של ה-Magic Remote של LG. הוא משלב שלט מסורתי עם הרבה לחצנים שהכרנו בעבר, עם עכבר מחשב: תוכלו לטייל בין האפליקציות וכן בתפריטי הטלוויזיה גם באמצעות סמן עכבר מרחף, וגם באמצעות גלגל הגלילה שניתן ללחיצה במרכז השלט. לא כולם מתחברים למצביע, ועם זאת יש שמוצאים אותו נוח לניווט בתפריטים ולכן LG מותירה אותו.
אפשרות נוספת שמאפשר השלט היא שליטה קולית: במידה ותחזיקו את לחצן המיקרופון שממוקם במרכז השלט, תוכלו לפקוד על הטלוויזיה. בפעם הראשונה תינתן לכם האפשרות להפעיל את השליטה הקולית ללא לחיצה על השלט, פשוט לומר "היי LG" והפקודה לביצוע.
בשונה משלטי העבר של החברה, השלט הנוכחי מעט יותר מלבני, ומשתלב בצורה טבעית יותר בכף היד, למרות שחלקו התחתון נותר מעוגל, ומשכך נוח מאד לשימוש. מתגי מעבר בין ערוצים ועוצמת השמע נוחים לזיהוי גם ללא מבט על השלט, בשל הבליטות הייחודיות עליהן. בנוסף קיימים לחצנים ייעודיים בתחתיתו עבור נטפליקס, אמזון פריים, דיסני פלוס וערוצי LG, כמו גם לעוזרות הקוליות אלקסה ו- Google Assistant: למעט נטפליקס ואמזון פריים, שאר השירותים חסומים לישראל.
אודיו
בדומה לטלוויזיות אחרות של LG, ה-QNED99 תומכת בפורמטי שמע של Dolby, כגון Dolby Digital ו- Dolby Atmos אולם לא ב-DTS:X או או DTS-MA ב- 7 ערוצים ויותר. במידה ותרצו לחוות את החוויה המלאה של Dolby Atmos, תוכלו לחבר הטלוויזיה בחיבור HDMI מספר 2, שכולל תמיכה ב-eARC למקרן קול מתאים שישמיע אותו בהתאם.
ההגברה של טלוויזיה זו בנויה מ-60 וואט ו-4.2 ערוצים, והתוצאה טובה מאד. למרות ה- 0.2 שנוספו ל- 4 הערוצים, כדאי לתאם ציפיות: הסאונד לא עמוק מידי. יכולות הסאונד עוד משתפרות באמצעות פיתוחים טכנולוגיים כדוגמת AI Acoustic Tuning, להתאמת הסאונד לסביבת הצפייה הספציפית שלך, AI Sound Pro, שמפריד הדיבור והופך אותו לברור יותר והאקולייזר המובנה בתפריט.
בהאזנה לסרטים, עם מלל משולב במוסיקת רקע, ניתן היה להבדיל בין שכבות הסאונד, למרות שיש מי שעלול לחוות תדרי באס עם נוכחות לא מספקת. ניתן להעצים את חווית השמע באמצעות שינוי ההגדרות, אולם בשביל סאונד מטלוויזיה זה מספק לחלוטין. אם תרצו חווית סאונד מטלטלת, שווה לבחון תוספת של מקרן קול.
גיימינג
כדאי לזכור שטלוויזיה כיום כבר מזמן לא משמשת רק לצפיה בסרטים וסדרות. היצרנים הבינו את פוטנציאל השימוש בה כצג ענק למשחקי קונסולה, ולכן מתחרים ביניהם על עמידה בתקנים שהיו עד כה נחלתם של צגי המחשב בלבד.
ה-QNED 99 מצוידת ב-Game Optimizer בפיתוחה של LG, שמשלב מספר תכונות שימושיות, כדוגמת התאמת האזורים הבהירים והכהים של המסך בהתאם לסוג המשחק: הפחתת אור כחול והפעלת AI Game Sound, שמשפרים את הגדרות הטלוויזיה בעת משחק.
חיבור של הטלוויזיה לכל אחת מכניסות ה- HDMI בתקן 2.1 תאפשר צפייה באיכות 4K HDR בקצב ריענון תמונה של 120 הרץ או 8K ב-60 הרץ. התמיכה בתקן ALLM (Auto Low Latency Mode) שומרת על זמן השהייה נמוך במיוחד. תוסיפו לכך עמידה בתקן המדובר כיום HGiG (HDR Gaming Interest Group) וקיבלתם חווית משחק על מסך הטלוויזיה שלכם. כפי שהשם מרמז, HGiG הוא תקן שיזמו יצרניות הקונסולות מיקרוסופט וסוני, על מנת ליצור קווים מנחים ושיטות עבודה מומלצות ליישום HDR במשחקים. יצרניות הטלוויזיה LG, סמסונג ופנסוניק, ויצרניות המשחקים Activision, EA, Rockstar ו-Ubisoft החליטו לאמץ אותו.
איכות תמונה
סוף סוף הגענו למנה העיקרית. אז כדאי לשים זאת על השולחן: התמונה נפלאה. מעבד ה-α9 Gen 4 AI Processor 8K עושה עבודה מעולה. אלו שמחפשים עומק שחורים יהנו מכיוון שהתמונות מרהיבות במיוחד בסצנות חשוכות. ה-QNED99 מנהלת יחדיו אזורים חשוכים ובהירים במיוחד באותה התמונה, באופן כמעט מושלם וללא תופעות עננות. טכנולוגיית המיני לד מביאה את מסכי הלד לשיאים חדשים מבחינת ניגודיות נטולת עננים.
בנוסף, עוצמת ההארה המרשימה מאפשרת ל-QNED99 להציג אינסוף פרטים גם באיזורים חשוכים של סרטי HDR, ברמה שלא ראיתי עד כה בטלוויזיות LCD של יצרן זה.
בל נשכח מדובר במסך שהג'וקר שהוא שולף הוא וידאו באיכות 8K. על מנת להציג קבצים באיכות כזו ובאיכות דגימה (bitrate) מספקת, נדרש ציוד מתאים: דיסק קשיח שמהירות הקריאה בו מספקת, חיווט ברמת CAT6A לפחות וחיבור LAN או WIFI בטלוויזיה שמסוגלים לקבל קצבים מהירים.
הבעיה העיקרית היא החסר בתוכן 8K: כמעט אין כזה. לכן נדרשתי לבחון המוצר באמצעות תכני 8K מהיו-טיוב וניגון קבצים באמצעות הנגן הפנימי של הטלוויזיה. בינינו, סרטוני טבע ותיעוד של טיולים לא באמת ממצים את הפוטנציאל שלה. בקרוב מאד כל זה עומד להשתנות, בעידוד היצרנים יחלו לצאת כותרים של 8K, אולם כעת זה המצב.
בכל המקרים התמונה היתה מרהיבה ביותר, עם עומס פרטים שניתן כנראה להבחין בהם רק באמצעות רזולוצית 8K.
תוכן 8K מיוטיוב
עם זאת, כאשר עברתי ביו-טיוב בין הרזולוציות 4K ו- 8K, קשה היה להבחין בהבדלים משמעותיים ממרחק צפיה של כ- 4 מטרים, יתכן בשל הדחיסה באפליקציה זו. רק התקרבות למרחק של כחצי מטר מהמסך, איפשרה להבחין בהבדלים.
מעבר בין רזולוציות ב- youtube
4K
בהיעדר תכני 8K, בחנתי את יכולת ה- upscale של תוכן והוא טוב מאד.
פתחתי בבלייד ראנר 2049, משנת 2017 בו הגיבור מחסל רפליקנטים סוררים בדגמים ישנים מטעם המשטרה. עושר הפרטים והחדות בסצינה שבתמונה המחישו לי את ביצועיו של מעבד ה- α9 Gen4 AI. ה- HDR עבד נפלא, בוהק תאורת הניאון מסביב בקונטרסט לבגדים הכהים של חלק מהשחקנים.
עברתי ל- Ready player one משנת 2018 של סטיבן ספילברג. בסרט שמתרחש בשנת 2045 רוב האנושות משתמשת בהדמיית מציאות מדומה בשם OASIS על מנת לברוח מהעולם האמיתי. בקטע שנצפה הודגמה תאורה חזקה בגב הגיבור, שלא שוברת את קוי דמותו ועדיין הטלוויזיה שומרת על קונטרסט מעולה. המיני לד עושה עבודה טובה מאד גם כאן.
סגרתי את ההתרשמות עם הסצינה הפותחת בסרט משימה בלתי אפשרית Rogue Nation משנת 2015, היא אחת האהובות עלי ביותר. שילוב המתח שנבנה, הדיאלוגים השנונים בין הגיבורים והריאליזם שבו נראה טום קרוז אוחז במטוס ממריא, עם מוסיקה שרק תורמת למתח, מייצר אוירה מותחת ביותר. המעבד של ה- QNED99 מציג את השינוים המהירים בסצינה באופן חלק, ללא מריחות או איבוד פרטים נראה לעין.
לסיכום, ה- upscaling של סרטי 4K מבוצע בצורה טובה מאד. המעבד של LG משלים את הפיקסלים שנדרשים והתוצאה הסופית נראית טבעית.
כשבחנתי זאת מול סרטים עם תנועה צידית מצאתי שמנגנון עיבוד התנועה מוצלח וטכנולוגיית ה-Cinematic Motion מקטינה את תופעת טשטוש התמונה בתנועה. עם זאת, יהיו מי שיציינו שה-QNED99 יכולה היתה לספק תמונות חדות ומפורטות כמו חלק ממתחרותיה, במיוחד לאור טכנולוגיית ה-AI Picture Pro המרשים של LG.
מבחינת השתקפויות, מכיוון שמדובר בפאנל מסוג IPS, חוויתי השתקפויות אור בולטות, במיוחד באיזורים בהם תאורת המסך היתה מוחשכת.
סיכום
מכיוון שה- QNED99 ממוצבת בראש ובראשונה כטלוויזית 8K, יש להתיחס אליה באופן זה כאשר אנו משווים אותה מול היצרניות האחרות. ל-LG מגיע כבוד רב על התעוזה ליישם טכנולוגיית התצוגה מרשימה של 8K. מאגר התוכן העיקרי שקיים כיום כולל תכנים שבמקור צולמו ב- 4K ועברו upscale ל- 8K, אולם כל זה עשוי להשתנות בקרוב כתוצאה מהיצע של טלוויזיות 8K במחיר נגיש.
QNED99 מהווה טלוויזיית הדגל בטכנולוגיית Mini LED של LG. היא כוללת תאורת מיני לד אחורית שמאפשרת שליטה רבה יותר על תכונת העמעום המקומי. כמו רוב טלוויזיות ה-LED של LG, היא כוללת פנל IPS בעל זוויות צפייה רחבות ובשילוב העמעום המקומי מתקבל קונטרסט מיטבי. יש לה את הגרסה העדכנית ביותר של מערכת ההפעלה webOS, אותה מצאתי ידידותית מאד למשתמש ועם הרבה אפליקציות זמינות להורדה. הכניסות בתקן HDMI 2.1,HGiG ו- ALLM עוזרות להתאים אותה גם לגיימרים, ולכן היא מתאימה למגוון שימושים.
עוצמת ההארה הגבוהה שלה מתאימה אותה לצפייה גם בחדר מואר היטב, למרות השתקפות מסוימות כתוצאה מפנל ה- IPS. תכונת העמעום המקומי מקנה לה עומק צבע שחור אמיתי, מה שמוסיף כמובן לחווית הצפיה הכוללת. היא זמינה בגדלים 75 ו-86 אינטש, ולכן מתאימה כמעט לכל חלל. לכן במידה וחשבתם לשדרג את הטלוויזיה ל-8K, כדאי שתקחו את ה- QNED99 בחשבון.
מחיר: 22,900 ש"ח
יבואן: ח.י