מקרני לייזר Ultra Short Throw - הדור הבא של המקרנים?
מתלבטים בנוגע למקרן 4K? שמעתם על מקרני לייזר UST? סיפרו לכם שבקרוב הם הולכים להחליף את הטלוויזיה בסלון? תמיר עיואן כאן כדי לעשות סדר בנושא.
ממבט ראשון, מקרני הלייזר UST - Ultra Short Throw (הקרנה קצרת טווח) מספקים את כל מה שרצינו מאמצעי הקרנה על הקיר, באיכות 4K, בלי החסרונות מהם סבלנו עד היום:
• מכיוון שמקרן מסוג זה ממוקם כמעט צמוד לקיר עליו מקרינים, התמונה מגיעה לקיר במלוא עוצמת ההארה. זאת בהשוואה למקרנים קידמיים שממוקמים במרחק של מספר מטרים מהקיר עליו אנו מעוניינים להקרין, וכך עוצמת ההארה דועכת עם המרחק. לפיכך מקרני ה-UST מאפשרים עוצמת הארה אדירה על הקיר.
• מקור הלייזר מספק עוצמת הארה גבוהה יותר ממנורת מקרן קידמי. כמו כן, זמן ההמתנה להופעת תמונה מרגע הדלקת המקרן, התקצר.
• הקרנה צמודת קיר מונעת גם את הצורך בתשתיות מורכבות ויקרות: במקום להשחיל כבל HDMI ארוך שיגשר בין המקור או הרסיבר שבד"כ ממוקמים בקידמת החדר, לבין המקרן שעד כה מוקם בירכתי החדר - במקרני UST הכל הרבה יותר פשוט: החיבורים בין המקרן לרסיבר או לסטרימר מבוצעים בקדמת החדר, במרחקים של עשרות סנטימטרים בלבד זה מזה.
• הצופים בסרט יכולים לנוע בחלל ההקרנה ללא הפרעה לתמונה, מכיוון שהמקרן קרוב כ"כ לקיר ההקרנה.
• אין צורך במתקן תליה למקרן. פשוט ניתן להניח אותו על המזנון.
• בעוד זמן המנורה של מקרנים קידמיים נע בסביבות 2,000 שעות, במקרני הלייזר UST מקור האור אינו ממנורה. זמן החיים של מקור האור גדל פי 10 מ-2,000 שעות בממוצע לכ-20,000 שעות, כלומר כ-10 שנות שימוש לאחר 5 שעות הקרנה ביום. לפיכך, קרוב לוודאי שנרצה להחליף את המקרן עוד לפני שהמקרן יסיים חייו.
• חלק ממקרני ה-UST כוללים רמקול איכותי מובנה שמאפשר לצפות ללא מערכת שמע חיצונית. היצרניות אף הגדילו לעשות ושיתפו פעולה עם יצרני רמקולים. כך VAVA יצרה את הרמקול המובנה בשיתוף עם הרמן קרדון, סמסונג תכננו את הרמקול כך שיכלול וופרים מובנים ואופטומה פיתחה את הגברת הסאונד בשיתוף עם חברת Nuforce.
• חלק מהיצרניות כללו מערכת הפעלה שמאפשרת להשתמש במקרן כסטרימר מובנה הפועל כמקור הקרנה עצמאי עם אפליקציות מובנות.
• למקרני UST ניתן לצרף מסך Ambient Light Rejecting (ALR), שיודע "לשבור" תאורת רקע שמגיעה לרוב מלמעלה ומהצדדים, ולהקרין רק את מקור האור שמוקרן מתחתיו, הכיוון ממנו מקרין המקרן. זאת בניגוד למסכי הקרנה "רגילים" שמתאימים להקרנה קידמית ותאורת רקע הפוגעות באיכות תמונתם משמעותית. התוצאה של מסך ALR מדהימה: תמונה קונטרסטית באיכות אדירה, גם כשהחדר אינו מוחשך לחלוטין. מסכים מסוג זה החלו מיוצרים על ידי יצרני המסכים הגדולים כמו Elite screens, Screen innovations, da-lite, במקביל ליצרנים סיניים כדוגמת XY screens, וגם נציגויות מקומיות כמו Grandview.
התמונה מתוך אתר xyscreens
צבר היתרונות הללו הביא את השחקניות הגדולות בעולם המקרנים: LG, Samsung, Epson, Sony, Hisense, Optoma לייצר ליין של מקרני UST. ההפתעה היתה שגם שחקניות פחות מוכרות בתחום, כמו XIAOMI ו-VAVA, הציעו מקרני לייזר UST במחיר משתלם במיוחד, באופן שהנגיש את פיתרון ההקרנה החדשני הזה גם ללקוחות שבעבר לא פזלו למקרנים.
אז מה קרה בשנה האחרונה?
• Optoma השיקו ברבעון האחרון של 2019 את הדגם P1, ובאמצע 2020 כבר הכריזו על הדגם המחליף P2, שלמרות שכולל שיפורים, נמכר במחיר זול יותר מזה שאותו החליף.
• אפסון השיקו את סדרת מקרני LS, ולאחרונה צירפו לדיל גם מסך ALR קבוע בגודל 100 או 120 אינטש, לבחירת הלקוחות.
• LG השיקו את סדרת מקרני ה-UST, עם מערכת הפעלה דומה לזו שקיימת בטלוויזיות שלהם, כך שהלקוחות יכולים ליהנות מהמקרן גם ללא חיבור סטרימר.
• VAVA החלו במכירת דגם אחד של מקרן עם מערכת הפעלה מוגבלת יחסית. ב-Black Friday של 2019 הציגו באתר שלהם דיל של מקרן + מסך ALR 100 אינטש ב-3,000 דולר, כולל שילוח חינם בארה"ב והמלאי נגמר תוך שעות בודדות, הרבה לפני סוף היום.
• Xiaomi השיקו כבר שני דורות של מקרני UST במחירים מוזלים שנמכרים באתרי המכירות הסיניים.
• HISENSE השיקו עוד ב-2019 דיל שכולל מקרן, מסך 100 ו-120 אינטש לבחירה, ומערכת שמע 2.1.
אז מה קורה כאן, מדוע כל החברות משקיעות בתחום והאם יש כאן קץ'? אז יש יותר מאחד, ואם אתם שוקלים לרכוש מקרן לייזר UST, כדאי שתמשיכו לקרוא.
במידה ורכשתם בעבר דירה, בוודאי לימדו אתכם שקיימים 3 פרמטרים אליהם יש לשים לב: מיקום, מיקום ו...מיקום. ובכן, מיקום הוא גם הפרמטר במקרנים אלו.
• מקרן UST מקרין את התמונה בצמוד לקיר ההקרנה, ובדומה למטול שקפים, ככל שמרחיקים את המקרן מהקיר, התמונה המוקרנת גדלה. לכן, על מנת להקרין תמונה בגודל של 120 אינטש, נדרש להרחיק את המקרן עשרות ס"מ מהקיר.
ראו לדוגמא במקרן אפסון מסדרת LS שבתמונה, על מנת להציג תמונה של 120 אינטש, יש להרחיק את המקרן כ-50 ס"מ מהקיר. כשמוסיפים את רוחב המקרן לחישוב, המרחק הכולל של המקרן מגיע ל-90 ס"מ מהקיר. נשאלת השאלה למי יש מזנון בעומק 90 ס"מ מהקיר, עליו ניתן להניח המקרן?
התמונה מתוך אתר אמזון
• למקרן UST יש OFFSET: כלומר, הוא לא מתחיל את ההקרנה על הקיר בקו האפס של גובהו, אלא גבוה יותר, וככל שרוצים להקרין תמונה גדולה יותר, ה-OFFSET גדל. כך, על מנת להקרין על קיר בגודל 120 אינטש, נדרש בחלק מהמקרנים OFFSET של כ-30-40 ס"מ. התוצאה היא הקרנה של תמונה גבוהה מדי כמו בתמונה הבאה מאתר סמסונג, בה הצופים מותחים את הראש מעלה.
התמונה מתוך אתר סמסונג
האלטרנטיבה היא הצבת המקרן על הרצפה, או על שרפרף נמוך. בתמונה הבאה ניתן להתרשם גם מה-OFFSET של ההקרנה, כלומר מהפרשי הגובה בין המקרן, לבין החלק התחתון של ההקרנה על הקיר.
התמונה מתוך אתר סמסונג
הצבת מקרן על שרפרף:
התמונה מתוך אתר סמסונג
כדי לפתור הבעייתיות בהצבת מקרנים על הרצפה או על שרפרף באמצע הסלון, החלו החברות לפתח מקרני לייזר UST עם טכנולוגיה שמאפשרת OFFSET ומרחק הקרנה קצרים יותר, אולם גם אלו עדיין דורשים מרחק משמעותי מהקיר.
הבעיה הובילה חברות רהיטים, כדוגמת "Salamander Cabinets" שבתמונה, לעצב מזנונים שכוללים מקום ייעודי לאיחסון מקרן UST. בתמונה דגם המותאם למקרן LG עם חריץ דרכו ניתן יהיה להקרין את התמונה.
התמונה מתוך Salamander cabinets
בנוסף, חלק מהיצרנים כדוגמת LG, ייצרו מקרני לייזר UST המאפשרים התקנה הפוכה של המקרן מהתקרה, והיפוך התמונה בתפריט המקרן. בכך נמנע החשש מתזוזת המקרן או צורך למיקומו המאולץ על הרצפה.
• על מנת ליהנות מהקרנה בחדר מואר, נדרש לרכוש מסך הקרנה מסוג ALR - Ambient light rejecting, שמחירו כפול לערך ממחיר מסך הקרנה רגיל. על זאת נוסיף, שבשל עדינותו היחסית של הבד במסך ALR, רוב יצרני המסכים למקרנים מציעים רק מסכי ALR קבועים, כלומר לא נגללים. בכך נמנעת האפשרות להציב על הקיר גם טלויזיה.
• כל הזזה הכי קטנה של המקרן מהשרפרף או הרצפה עליה הוא ממוקם, תסיט מיד את התמונה באופן שלא תאפשר צפיה נורמלית. לכן ניגוב אבק בסמוך למקרן, עלול להפוך למבצע מורכב.
• עלות מקרן UST גבוהה בהשוואה למקרן קידמי ממוצע. Sony תמחרו בעבר את מקרן ה-UST הראשון שלהם ב-25,000 דולר. מאז המחירים צנחו וכיום מחירי מקרני ה-UST נעים במחירים של 3,000-6,000 דולר. מכיוון שזהו גם טווח המחירים של מקרני הפרמיום של הקרנה קידמית, כדוגמת JVC, ההתלבטות אם לקנות מקרן לייזר UST או מקרן פרימיום בהקרנה קידמית, הופכת קשה.
• למקרן לייזר UST אין עדשה ממונעת עם זיכרון למצבי תמונה של הסרט המוקרן. כל מקרני הלייזר UST הקיימים כיום מקרינים ביחס תמונה של 16:9 בלבד. כלומר סרטים בפורמט 21:9 יוקרנו עם פסי הקרנה כהים מעל התמונה ובתחתיתה. לעומת זאת למקרנים קידמיים ברף מחיר של 2,000 דולר ומעלה כבר יש עדשה ממונעת עם זיכרון המאפשרת התאמת יחס ההקרנה לפורמט של הסרט.
לסיכום, מקרני לייזר UST מוכרזים בשנים האחרונות בתדירות גוברת. כמעט כל יצרן מקרנים רציני מכריז על דגם חדש בתדירות גבוהה יותר מזו של מקרנים להקרנה קידמית. לכן יש לצפות שהמגמה תגבר ובעוד שנים ספורות חלקנו יחליף את הטלוויזיה בסלון, במקרן UST עם תמונה אדירה.
אגב, אני כבר מפנטז על הרעיון שהטלוויזיה הבאה בסלון תהיה בעצם מקרן לייזר UST.
ומה איתכם?